Vom bea spumante de Cotnari

OLYMPUS DIGITAL CAMERARecunosc ca, pe 6 octombrie, am participat la lansarea Primul Vin al anului de la Cotnari mai putin pentru evenimentul propriu-zis, ci, in principal, pentru a vedea cu ochii mei cum se prezinta Crama Vladoianu, cea despre care stiam ca va produce vinurile Casei de Vinuri Cotnari si care, dupa cum anuntase directorul national de vanzari Catalin Avasalcei, era deja functionala. Numai ca, pana sa ajung acolo, eram deja in posesia unei liste intregi de surprize pe care ni le pregatesc cele doua entitati ale marelui producator din nordul Moldovei, Cotnari SA si mai tanara Casa de Vinuri.

Publicitate
Vinarte

La capitolul surprize, cea mai mare o reprezinta spumantele de Cotnari. Un vis mai vechi al directorului general Constantin Deleanu, care, peste cativa ani, va deveni realitate. Primul pas a fost deja facut, prin achizitionarea cramei pe care a detinut-o in Cotnari Vinia Iasi, societate aflata acum in lichidare. Constantin Deleanu n-a fost foarte volubil, afirmand ca ar prefera sa vorbeasca despre acest subiect abia cand va lansa oficial noua unitate de vinificatie, care a intrat deja intr-o complexa activitate de consolidare si reorganizare. Am aflat, insa, ca aici urmeaza sa fie realizate atat spumantele  – absolut sigur cele prin metoda Champenoise, inca in discutii cele prin metoda Charmat -, cat si vinurile albe ale Casei de Vinuri Cotnari, care, deocamdata, se nasc in vechiul combinat. Ce-i drept, pe o linie separata. Asa ca, peste 3-4 ani, sa nu va mirati cand veti degusta un spumant din Francusa.

Marea surpriza a generat, la randul ei, alte miciOLYMPUS DIGITAL CAMERA surprize, mai ales la nivel de organizare a productiei. Pentru ca, realizata fiind noua achizitie, Crama Vladoianu si-a redus obiectul de activitate, in sensul in care aici nu se vor mai produce decat vinurile rose si cele rosii. Insa proiectul de investitii nu s-a modificat. Deja functionala, noua unitate de vinificatie a inghitit deja un milion de euro, fonduri proprii, in aceasta suma intrand realizarea constructiei care acopera 891 de metri patrati, consolidarea si modernizarea vechiului beci al Conacului Vladoianu, devenit acum sala de baricuri cu o suprafata de 180 de metri patrati, precum si dotarea cramei cu tehnologie de ultima generatie, care-i asigura in acest moment o capacitate de productie de 400.000 de litri. Cum ii sta bine unei crame care ca principal obiectiv producerea de vinuri premium, tancurile sunt mici, majoritatea avand o capacitate de 78 de hl. Insa exista si altele, de 80, 40 si 20 de hl, dar si 300 de baricuri din stejar frantuzesc. Dar investitia de la Conacul Vladoianu nu se opreste la atat. Constructia trebuie finalizata, vor aparea si alte utilaje in crama, se vor cumpara alte baricuri, dar, ceea ce cel mai important, va demara transformarea zonei intr-un veritabil centru enoturistic. Practic, achizitionarea fostei crame Vinia nu afecteaza volumul investitiilor intiale din proiectul Vladoianu, estimate la 2,5 milioane de euro.

Publicitate

OLYMPUS DIGITAL CAMERASi, pentru ca tot am participat la evenimentul de pe Dealul Catalina, lansarea Primului Vin al anului de la Cotnari, trebuie sa amintesc ca si aici am avut parte de o surpriza.Editia 2013 a deja traditionalului produs al Cotnariului nu mai este o Francusa, ci un cupaj din cele patru soiuri traditionale ale podgoriei din nordul Moldovei. Adica din Francusa, Feteasca alba, Tamaioasa romaneasca si Grasa de Cotnari. Ultimul soi, insa, nu apare pe contraeticheta, poate si pentru ca a contribuit cu mai putin de 5% la realizarea celui mai nou vin de la Cotnari.