Sfarsitul acestui an aduce inca o noutate in peisajul evenimentelor dedicate vinului si gastronomiei romanesti: concursul „Bucatarul de aur”. Organizat de catre Centrul de Invatamant Turistic si Federatia Bucatarilor din Romania, cu sprijinul Ministerului Turismului si Primariei Capitalei, evenimentul doreste sa devina un mod de ierarhizare a localurilor din Bucuresti.
Potrivit organizatorilor, pe langa alegerea celui mai fin gastronom din Capitala, manifestarea are si o latura umanitara, fondurile stranse la seara de gala a concursului urmand a fi donate Spitalului Marie Curie, pentru finalizarea lucrarilor la Sectia de Chirurgie destinata copiilor cu probleme cardiace.Conform unui comunicat de presa, evenimentul reprezinta o ocazie unica de intalnire in acelasi loc a celor mai mari bucatari din capitala, o buna oportunitate pentru restaurante si bucatari sa se intalneasca direct cu competitorii lor de pe piata. Concurentii vor bucatarii celor mai renumite restaurante din Bucuresti – fie independente sau in cadrul unor hoteluri. Participantii la acest eveniment vor avea ocazia sa serveasca preparate specifice bucatariei romanesti moderne, pregatite atat de bucatatari romani, cat si de bucatari straini.
Preselectia se va face de catre organizatori, in urma evaluarii referintelor profesionale ale bucatarilor dar si a notorietatii restaurantului in piata HoReCa. Pentru restaurantele care nu au fost incluse pe lista organizatorilor inscrierea este libera, prin completarea formularului de participare disponibil pe site-ul www.cit.org.ro.
Inscrierile vor avea loc pana in data de 4 noiembrie 2009.
Semifinala concursului va avea loc in perioada 11 – 12 noiembrie la sediul AROMA – Centru de Excelenta in Gastronomie si Tehnologie Alimentara, din localitatea Corbeanca, judetul Ilfov. Dintre bucatarii inscrisi in concurs, doar cei care vor strange mai mult de 60 de puncte vor fi selectati pentru finala.
Concurenii vor fi jurizati de bucatari si specialisti din industria ospitalitatii cu experienta in acest domeniu, presedintele juriului fiind renumitul si experimentatul bucatar olandez Wynand Vogel. Juriul va fi format din doua echipe cu competente diferite – ca timp si criterii de jurizare. Evaluarea preparatelor se va face pe baza a patru componente majore: pise-en-place si curatenie, pregatire profesionala corecta, prezentare/inovatie, gust.
Bucatarii care vor intra in finala isi vor prezenta preparatele pe data de 1 decembrie, in cadrul unui dineu ce va avea loc in sala „Terra Grand Ball Room” din cadrul Ramada Plaza Bucuresti. Fiecare concurent va pregati meniul pentru 8 persoane si va aranja masa conform cu specificul restaurantului pe care il reprezinta Seara se va incheia cu o gala de decernare a premiilor si un show gastronomic prezentat de chef-ul Antonio Passarelli din cadrul „Tour dei Sapori Italiani”.
Trofeul Bucatarul De Aur este transmisibil, castigatorul primeste placheta iar trofeul se pastreaza timp de 1 an.
Programul concursului „Bucatarul de aur”
4 noiembrie 2009 – Data limită pentru înscriere în competiţie.
11-12 noiembrie 2009 – Semifinale (Centrul de Excelenţă AROMA, Corbeanca).
Bucătarii înscrişi în concurs se vor întrece, in finala ajungand doar cei care acumuleaza minim 60 de puncte.
Reprezentanţii presei care vor să participe sunt rugaţi să confirme prezenţa până vineri, 6 noiembrie.
1 decembrie 2009
20.00 – Primirea invitaţilor – Grand Ball Room – Ramada Bucharest Parc, Bulevardul
Poligrafiei 3 – 5, sector 1
20.30 – Finaliştii îşi prezintă meniurile în faţa invitaţilor.
22.00 – Va fi anunţat câştigătorul trofeului „Bucătarul de aur” şi suma care a fost strânsă
pentru secţia de chirurgie a spitalului Marie Sklodovska Curie.
Atmosfera va fi întreţinută de chef-ul Antonio Pasarelli şi de formaţia „Circa 7”.