“Degustarea de la New York”, un triumf al chilienilor

errazuriz-kaiCele mai bune vinuri chiliene au dovedit ca sunt de o calitate cel putin comparabila cu unele dintre cele mai titrate etichete europene si americane. In cadrul unei degustari in orb, comparata la unison cu “Marea degustare de la Paris” (1976, cand vinurile californiene au detronat cateva mari vinuri franceze), cateva vinuri chiliene au reusit sa obtina note mai mari chiar decat vinuri clasice italiene, franceze si californiene.

Publicitate
e-vinul.ro

Conform Telegraph.co.uk, degustarea a adus acelasi set de vinuri in fata criticilor si cunoscatorilor din Berlin, Tokyo, Beijing, Amsterdam si Londra. In cadrul ultimei degustari, cea din New York, marele bordolez premiere cru Chateau Haut Brion s-a clasat doar al treilea, fiind depasit de Opus One (locul 2) si chilianul Errazuriz KAI, care a fost declarat “campionul degustarii”.

In primele zece vinuri ale degustarii au mai fost clasate Errazuriz Don Maximiano (80$ / sticla, locul 4), La Cumbre (80$, locul 6) si Sena (100$, locul 7). Pe locul 9 s-au aflat, la egalitate, chilianul Vinedo Chadwick (180$/sticla) si clasicul italian Sassicaia (160$).

Publicitate
Oprisor

Chiar daca vinurile chiliene nu fac parte din categoria de pret ce a consacrat aceasta tara in peisajul pietei internationale, diferenta de pret intre acestea sic ele care au obinut note similare este covarsitoare. Chateau Lafite-Rothschild, clasat pe locul al cincilea, costa in jur de 1.000$ / sticla, , iar Haut Brion – 500$.

Invitat la degustarea de la hotelul Mandarin Oriental din New York, – artizanul Degustarii de la Paris – a subliniat, asa cum a facut si in urma cu 24 de ani, ca “nu este vorba despre recompensa, ci despre recunoastere”. Pe care, cu aceste note, chilienii au cam obtinut-o.