16 mai 2019: Concursul național de vinuri rose (ediția a 7-a) se extinde și devine tot mai relevant

Concursul de vinuri rose (ex-Centura rose) ajunge anul acesta la ediția cu numărul 7. Am urmărit cu interes și simpatie încă de la început eforturile inițiatorului, Răzvan Stoenescu (blogger la Vin2.ro, membru al Asociației Degustătorilor Autorizați din România și fondator al Asociației Winelover România). Azi, putem spune fără umbre de îndoială că străduințele lui și ale partenerilor de organizare sunt pe cât de corecte, pe atât de relevante. Concursul – pornit “de jos în sus”, adică de la consumatori către profesioniști și către ceilalți consumatori – este un indicator anual al modului cum evoluează piața de rose-uri din România. Este, totodată, și un semnal de încredere față de aceste produse transmis consumatorilor.

Am realizat un scurt interviu cu Răzvan Stoenescu din dorința de a semnala acest concurs cât mai bine pe “radarul” pasionaților dar și al profesioniștilor din achiziții de vin ai micilor și marilor retaileri sau din domeniul restaurantelor. Oameni buni, există un concurs anual foarte serios de vinuri rose, ale cărui rezultate merită să fie promovate și exploatate mai bine!

Data Concursului național de vinuri rose: 16 mai 2019. În premieră, vor exista două categorii de vinuri premiate!

La Forumul Vinul.ro din aprilie 2016, Răzvan Stoenescu, inițiatorul Concursului național de vinuri rose, a fost premiat de editorii Vinul.Ro pentru activitatea sa voluntară de promovare a vinurilor românești în străinătate, în sânul comunității internaționale #Winelover

– Există ceva dincolo de pasiune? De 7 ani faci acest concurs de vinuri rose, nu te-ai plictisit? Ce te “mână în luptă” azi, mai precis? Ce vrei cu el?

Cu pasiunea nu te pui! Iar eu, ca iubitor de vinuri albe, mi-am propus o lungă tranziție pentru a ajunge să-mi placă și vinurile rosii – glumesc! Da, suntem aproape de cea de a 7-a ediție a Concursului de vinuri rose. Nu mă pot plictisi de un eveniment pe care-l organizez o dată pe an… iar vinurile rose de la noi chiar merită toată atenția. Motivația principală ar fi că acest concurs este singurul specializat pe un tip de vin. România cred că a devenit, după Franța, țara cu cea mai diversă ofertă de vin rose. Cifrele și statististicile din ultimii ani arată pe deplin creșterea. Concursul și-a căpătat acum statutul de întrecere cunoscută. Cramele știu de el, marea majoritate a iubitorilor și specialiștilor de la noi vor să fie puși la curent cu selecția vinurilor, ceea ce ne îndreptățește să credem că ne-am atins scopul.

– Ce e nou în 2019 la concursul de rose-uri?

Nou ar fi că, pentru prima dată, după șase editii, data de desfășurare este 16 mai, în loc de 14. Apoi, ar fi premiile câștigatorilor și, nu în ultimul rând, faptul că am adăugat o scurtă sesiune de vinuri aromate. Deci, vor fi 2 vinuri rose premiate.

Consumatorul autohton a devenit sensibil la ierarhii și interesul internațional față de rose-urile românești este în creștere

– În afară de plimbarile “cu gașca” prin diferite zone viticole europene, apartenența ta la comunitatea internațională #Winelover te-a ajutat în privința acestui concurs?

Nu în mare măsura, însă povestind cam cu ce ma ocup eu pe aici, curiozitatea străinilor și interesul pentru vinurile rose romănești a crescut. Tocmai de aceea, pentru prima dată, la această a 7-a ediție, în fiecare comisie din cele trei va fi un jurat străin adus prin eforturile Asociației Winelover România.

– Ce se întamplă după concurs cu vinurile medaliate? Se vând mai bine, mai repede? Poartă producătorii respectivi cu mândrie însemnele concursului?

Consumatorul român a devenit sensibil la ierarhii – și curios, totodată. Vinurile medaliate sunt… cel clasat pe locul 1. La secțiunea “seci, nearomate, liniștite, cu preț de raft între 20 și 60 de lei”, premiile în acest an sunt: locul 3 – poze și felicitări! – ca de obicei; locul 2 – un voucher de 500 lei pentru produse Sodinal; iar locul 1 – 4.000 de medalii autocolante de lipit pe sticle, care certifică poziția întâi, și un trofeu. La secțiunea “vinuri rose aromate, seci, liniștite, cu preț de raft între 20 si 60 de lei”, premiul constă în înscrierea vinului la un concurs internațional pe cheltuiala Asociației Winelover România.

Rezultatele Concursului național de rose-uri merită să fie mai cunoscute

– Care sunt cele mai dificile probleme cu care te confrunți în organizarea concursului de rose-uri și cum ai putea fi ajutat?

Există acum o emulație legată de Concursul de vinuri rose. A ieșit demult din conul de umbră, însă sunt destule de făcut și din ce în ce mai multe nevoi. În România consumul de vinuri rose (de toate felurile – seci, demiseci, demidulci, frizante, spumante) a ajuns la cote foarte înalte, dar ierarhiile date de o întrecere cuprinzătoare nu sunt foarte cunoscute. Poate a fost o inabilitate sau neștiință a noastră de comunicare față de publicul larg, însă constrângerile date de bugetul de organizare ne-au făcut să nu putem apela la o agenție care să facă asta. Trebuie să recunosc, însă, că de la o ediție la alta, în ciuda bugetului de cheltuieli din ce în ce mai mare, am găsit sprijin la firme importante din mai multe industrii conexe vinului, iar revista Vinul.ro – singura specializată – ne-a fost aproape de fiecare dată.