18 septembrie – Proclamația de la Mediaș: Ziua internațională a Feteștii regale este 3 iunie!

Primul soi de viță-de-vie românesc care va avea propria Zi internațională este Feteasca Regală,  în data de 3 iunie – așa au decis organizatorii Festivalului Weinfest Mediaș împreună cu producători de vin, somelieri, asociații profesionale din toată România. Sâmbătă, 18 septembrie 2021, o Proclamație în acest sens – în cinci limbi – va fi citită în cadrul evenimentului și apoi va fi semnată de 100 de oficialități și de reprezentanții corpului profesional prezenți la ocazie, plus câțiva pasionați. Inițiatori al demersului sunt Octavian Isailă (foto stânga, mai jos, considerat “arhitect” al reconstrucției întregului concept de Veche metropolă de vin a Transilvaniei centrat în jurul orașului Mediaș) și pasionatul de vin Tiberiu Onuțu (foto dreapta, jos, autor al website-ului viesivin.ro și fondator al Concursului de spumante românești).

Publicitate
Casa Timis
Logoul sub care se va sărbători la Weinfest Mediaș aniversarea a 100 de ani de existență documentată a soiului Fetească regală

10 spații de degustare, gastronomie, muzică, spectacol de lumini în curtea Castelului din Cetatea Mediaș

Aflat la cea de-a treia ediție, Weinfest – care are loc anual în al treilea week-end din septembrie – propune vizitatorilor degustări de vin în 10 spații dedicate, muzică, masterclass-uri și gastronomie în curtea castelului local. Castelul din interiorul Cetății Mediaș va fi luminat ambiental și vor fi montate ghirlande luminoase în cinstea aniversării a 100 de ani de când soiul și-a primit denumirea oficială. Detalii suplimentare și biletele de acces se găsesc pe Eventim.ro. 20 dintre vizitatorii care achiziționează bilete VIP vor fi invitați să semneze textul Proclamației. Accesul este permis pentru maximum 500 de persoane, iar la plecare, fiecare vizitator va primi o sticlă de Fetească regală cu eticheta aniversară de 100 de ani, produs la Stațiunea de Cercetări SCDVV Blaj – înființată pe 70 de hectare naționalizate de la familia Ambrosi.

Ziua internațională de Fetească regală va fi proclamată solemn în cadrul Festivalului de vin Weinfest Mediaș, derulat între 17 și 19 septembrie
Ziua internațională de Fetească regală va fi proclamată solemn în cadrul Festivalului de vin Weinfest Mediaș, derulat între 17 și 19 septembrie

“Soiul Fetească regală provine din zona Daneș, a fost denumit așa de pepinieristul Ambrosi de la Mediaș și este cel mai cultivat soi la noi în țară, motiv pentru care în acest an orașului Mediaș ii revine onoarea, cinstea și bucuria de a realiza această primă iesire a unui soi românesc printre soiurile internaționale cu zile de acest fel consacrate în mediul de specialitate mondial”, au declarat organizatorii. “Mediaș-ul, oraș cu o bogată istorie viticolă încă de la 1206, este situat în mijlocul zonei numită Weinland (Țara vinului) și a fost supranumit de-a lungul timpului Metropola de vin a Transilvaniei”.

Publicitate

Comunitatea de afaceri locală s-a implicat în susținerea istoriei și culturii vinului din regiune

Proclamația de la Mediaș este organizată de către patru asociații neguvernamentale – Pusteblume, Ardealul, Asociația Locului Natal și Forumul Democrat German Mediaș – sub autoritatea Primăriei Municipiului Mediaș, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și Biserica Evanghelică Mediaș, care pune la dispozitie curtea Turnului Trompeților. 

Sponsor principal este Romgaz Mediaș, partener de mobilitate Autoklass Sibiu – reprezentanța Mercedes Benz. Alături de aceștia s-au alăturat foarte mulți sponsori și parteneri, practic comunitatea de afaceri locală. Toți doresc să contribuie la susținerea industriei viticole naționale, promovarea istoriei și culturii locale si dezvoltarii strategice zonale.