2012 – anul vinurilor de gheata ?

Anul 2012 a inceput cu ger si zapada si se pare ca se va incheia in aceeasi nota siberiana. Luna decembrie a debutat cu averizari de vreme rea din partea meteorologilor. Nici inceputul de an calendaristic nu a fost diferit – nametii de zapada si gerurile au blocat activitatea in mai multe judete ale tarii, dar si in mai multe tari ale Europei.

Publicitate
Samburesti

Desi mai greu de indurat, aceste friguri nu sunt neaparat rele pentru agricultura si nici pentru vinurile speciale – vinurile de gheata. E adevarat ca temperaturi prea scazute (- 20) si indelungate nu fac bine nici vitei de vie. Insa pentru inceputul lunii decembrie vorbim de temperaturi de -7  – 10 grade, temperatura necesara producerii vinurilor de gheata prin metoda traditionala. Si se pare ca acest an ne-a oferit aceasta sansa.

Vinurile de gheata sunt printre cele mai rare vinuri si bineinteles printre cele mai scumpe. Pretul  se justifica atat prin fluxul tehnologic mai complicat (despre care mai multe informatii gasiti la https://vinul.ro/editorial_eiswein-2.html ), dar si prin raritatea acestor vinuri – nu fiecare an permite obtinerea vinurilor de gheata si aici subliniez prin metoda traditionala, caci exista si varianta inghetarii artificiale a strugurilor, in scopul obtinerii acestui tip de vin.

Publicitate
IPPU

Traditia obtinerii vinurilor de gheata vine bineinteles din tarile viticole septentrionale, Germania fiind se pare tara mama, unde “accidentele” de inghet in vie in toamnele tarzii au dat nastere ideii de a produce acest tip de vin. Cele mai recunoscute tari viticole producatoare de vinuri de gheata raman Germania, Canada si Austria. Conditiile climatice care se anunta pentru aceasta iarna favorizeaza obtinerea vinurilor de gheata si in arealele mai putin recunoscute, cum ar fi China, unde acest tip de produs reprezinta una din ultimele noutati. (Chateau Changyn Golden Ice Valley este cel mai cunoscut vin de gheata chinezesc. Produs din struguri cultivati in nordul Chinei, provincia Liaoning, vinificati dupa o tehnologie canadiana, recolta 2008 a acestui vin a obtinut medaliat de argint, la categoria vinurilor dulci, in cadrul Decanter World Wine Awards 2011.)

Germania si Austria au anuntat deja ca au inceput recoltarea strugurilor pentru productia licorilor de anul viitor. Temperaturile scazute din prima decada a lunii decembrie ii motiveaza pe producatorii germani sa declare cu entuziasm ca “Recolta anului 2012 va fi un model pentru toate recoltele ce vor veni!”. Austriecii subscriu si ei faptului ca vremea din ultimele zile a creat “conditiile ideale” pentru producerea elegantului eiswein austriac cu care se mandresc.

In Romania sunt foarte putini producatori de ice wine, doar doi dintre producatorii romani de vinuri, Liliacul si Jidveiul, au indraznit sa se aventureze si pe acest sector de vinuri.

La inceputul anului 2012 producatorul de vin Jidvei a anuntat prima productie proprie de ice wine, desi intr-o cantitate foarte mica care va fi destinata doar consumului intern. Productia de pe hectarul experimental de Traminer a fost promovata prin lansarea unui videoclip de prezentare a tehnologiei de productie si recoltare a strugurilor. Experimentul ar fi trebuit sa se continue si anul acesta insa, dupa spusese reprezentantului producatorului Cristi Fuia, director de marketing, anul acesta frigul a venit prea tarziu avand in vedere toamna lunga care a impus recoltarea strugurilor in luna noiembrie.

Tot la inceputul anului 2012 Liliacul de Lechinta a lansat Nectar de Transilvania, un vin de desert produs prin metoda schillwein, o adaptare a metodei traditionale a ice wine-ului. In acest caz strugurii sunt culesi in luna septembrie si uscati si inghetati pe rafturi de rogojina, in solarii special amenajate in camp deschis, in care controlul fitosanitar este mult mai bine tinut sub control decat pe butuc. Adoptarea acestei metode de catre producatorul bistritean nu este intamplatoare daca tinem cont de faptul ca oenologul cramei Willi Opitz este de origine austriaca si stapaneste foarte bine arta producerii eiswein-ului. Ioana Micu, managerul crameiLiliac ne-a declarat ca productia de anul acesta de Nectar se anunta a fi una foarte buna calitativ, preconizandu-se un numar de peste 2300 de sticle. Daca toamna a permis o buna acumulare de zaharuri si arome, gerul din decembrie a inghetat struguri de Muscat Ottonel din solarii permitand o concentrare mai rapida cu o buna pastrare a aromelor primare.

Dar pana ce va fi gata productia 2012 de ice wine/eis wein-uri, haideti sa le indulcim mesele de sarbatori cu Nectarul autohton de 2011 !