2012, un an cu mai putin vin in Franta

Conditiile meteorologice nefavorabile, care au permis o recrudescenta a maladiilor vitei de vie, vor determina o scadere drastica a productiei de vin in Franta, anunta La Revue du Vin de France, care citeaza un material al Serviciului de Statistica si Prognoza. Conform studiului, productia de vin din recolta 2012 va fi de numai 44,1 milioane de hectolitri, cu 13 % mai mica decat cea a anului precedent si cu 5 % sub media precedentilor cinci ani. Cea mai afectata zona este Champagne, unde se estimeaza o scadere a productiei cu 26% fata de 2011. Scaderi importante sunt prevazute si in Jura (-22 %), dar si in  Bourgogne si Val de Loire, regiuni in care productiile vor fi mai mici cu aproximativ 10% fata de media ultimilor cinci ani. Principalele pierderi sunt ale producatorilor de vinuri bio, carora legislatia nu le permite sa foloseasca tratamentele clasice impotriva maladiilor fungice. Singura regiune care se poate lauda cu o productie mai mare este Corsica, unde se estimeaza o crestere de 5% a productiei fata de cea a anului 2011.