3 Hectare din „nisipuri nobile“, prima gama exclusiva a Diviziei Premium Murfatlar

Deja nu mai reprezinta o noutate pentru multi ca piata vinului din Romania se afla într-un continuu proces de crestere calitativa. Presiunile din interiorul si din exteriorul pietei îi determina pe multi producatori sa fie mai atenti cu vinurile pe care le propun pietei si cu imaginea pe care o promoveaza. Cel mai recent exemplu de acest fel vine din partea producatorului care detine aproape 23% din piata vinului din Romania: Murfatlar. Unul dintre cei mai puternici producatori de vinuri de la noi, compania dobrogeana a creat de curand o divizie premium, care se va ocupa în mod special de vinurile dedicate acestui segment. Dupa aproape un an de cercetari, documentari si teste privind solurile si soiurile, potentialul acestora, dar si analize ale pietei romanesti si straine, Murfatlar se pregateste sa lanseze pe piata, la mijlocul lunii iulie, primele trei vinuri, sub marca 3 Hectare Sable Noble – vinul de nisip.

Este vorba de prima gama exclusiva a Wine Soul – Divizia Premium de la Murfatlar. Este o extensie a brandului 3 Hectare, o marca recunoscuta, care a facut istorie în HoReCa”, explica Dan Bundur, managerul Wine Soul (www.facebook.com/winesoulcommunity). Potrivit reprezentantului Murfatlar, gama este formata dintr-un cupaj alb, un vin rose si un cupaj rosu, si se adreseaza categoriei de baza de pe segmentul premium. 3 Hectare Sable Noble este o gama exclusiva pentru locatiile HoReCa si magazinele specializate, iar Divizia Premium de la Murfatlar va lucra cu distribuitori dedicati.

Pentru Wine Soul, specialistii de la Murfatlar au identificat aproximativ 30 de hectare dintre cele 3.100 aflate în proprietatea companiei. „Sunt zonele cu cel mai bun potential pentru fiecare soi în parte, cu cele mai bune conditii pedoclimatice. Pentru Cabernetul Sauvignon pe care îl vom produce am ales doar 3 hectare, în trei locuri diferite”, mai afirma Dan Bundur, subliniind ca primele vinuri de pe aceste hectare vor putea fi obtinute cel mai devreme în primavara anului 2012. „Deocamdata, suntem crama mica din crama mare. Am vazut aceasta reteta la multi producatori de renume din strainatate. Asa cum la acestia exista o zona dedicata special vinurilor premium, asa si la Murfatlar va exista un sector dedicat vinurilor care vor constitui portofoliul Diviziei Premium. Receptia, vinificarea si maturarea acestora se va realiza separat de restul gamelor Murfatlar”, spune Dan Bundur. „Cele trei vinuri care formeaza acum gama 3 Hectare Sable Noble sunt varfuri din anii anteriori. Selectia acestora a fost facuta de catre specialistii de la Murfatlar”, anunta managerul diviziei Wine Soul. Imaginea celei mai noi game premium Murfatlar a fost creata special de catre agentia CAP pentru a fi în concordanta cu filosofia acestei game. Cupajul alb va purta pe eticheta o scoica, rose-ul un melc, iar cupajul rosu va avea desenat un crab. Cele trei vinuri vor pastra ca element vizual de continuitate „treiul” stilizat de pe sticla clasica de 3 Hectare. Conform reprezentantului Murfatlar, lansarea gamei 3 Hectare Sable Noble va avea loc la jumatatea lunii iulie. „Cu ajutorul locatiilor partenere, aceasta gama va avea parte de o lansare speciala. Va fi o surpriza placuta atat pentru clienti, o semnalizare extrem de discreta, dar de netrecut cu vederea, direct la mese”, afirma Dan Bundur. Despre pretul noilor vinuri, se preconizeaza ca acestea vor fi la acelasi nivel de pret (40-60 lei, în restaurant) cu cele din gama clasica 3 Hectare, linie care nu va disparea dupa aparitia extensiei Sable Noble. Dan Bundur mai spune ca noua divizie de la Murfatlar a preluat toate brandurile premium ale companiei (Arezan, Fatum, Rai Grand Reserve, Zaraza, Lacrima lui Ovidiu 12, Bitter Mamaia si Taina de Murfatlar) în zonele în care exista contracte cu distribuitori dedicati. Bineînteles ca vor mai fi introduse si alte noi game de vinuri.

EXPRIMARE A TERROIR-ULUI ÎN VINURI

Raportul pret-calitate al acestei game este unul extrem de favorabil pentru cumparator. Filosofia acestei game se leaga foarte mult de terroir si tipul de sol pe care îl avem. Este mult adevar în spatele povestii de pe contraeticheta, deoarece nu mai exista nici o alta zona vitivinicola în Romania care sa aiba aceeasi structura de sol, predominant nisipoasa”, spune Cristian Baschir, promotion manager al Wine Soul, adaugand ca „din punct de vedere al vinificatiei noilor vinuri este important sa pastram un randament de 85% din extractul si structura pe care le ofera strugurele la culegere”.

Cupajul alb 3 Hectare Sable Noble a fost realizat din Pinot Gris 2009 (60%) si Sauvignon Blanc 2010 (40%). Potrivit lui Cristian Baschir, Pinot-ul Gris pune în acest amestec accentul pe aroma fina, dar evoluata, pe cand Sauvignonul vine cu un plus de intensitate, de aciditate si prospetime. Despre Cabernetul Rose 2010, acesta precizeaza ca a stat 12 ore în contact cu pielita, lucru ce i-a conferit arome fructate de zmeura si trandafiri, structura echilibrata si o greutate care îi permite sa fie baut în orice anotimp. „3 Hectare Sable Noble rosu este un cupaj de Cabernet Sauvignon 2008, Merlot 2008 si Feteasca Neagra 2009. Este vinul cu trei suflete: nas de Cabernet, gust amplu si rotund de Merlot si postgust de Feteasca Neagra. Este un vin nefiltrat, deci va recomand sa-l decantati înainte de a fi servit”, descrie Cristian Baschir cel de-al treilea vin al gamei.

Cristian Baschir este detinator al Trofeului Someleriei 2008 si a absolvit Le Cordon Bleu College of Culinary Arts & United States Sommelier Association, WSET London – Sommelier Advance Level si Cornell University Master in Hospitality Management

2 thoughts on “3 Hectare din „nisipuri nobile“, prima gama exclusiva a Diviziei Premium Murfatlar

  1. @Bogdan
    etichetele or fi super premium, da vinul Murfatlarilor mai are mult pana sa ajunga si premium, nu mai zic de super premium. si inainte sa zici doamne Ajuta, mai verifica si alti producatori, poate o sa afli cu uimire ca se produc etichete super premium, cu mult inainte de a descoperi tu gaselnita de la 3 hectare.

Comments are closed.