Producatorii germani si austrieci de vinuri au reusit prin actiunile de protest demarate sa blocheze proiectul Uniunii Europene privind interzicerea adaosului de zahar in vinuri pentru cresterea concentratiei alcoolice, transmite editia electronica a publicatiei britanice The Independent.
Conform publicatiei insulare, acest proiect avea menirea sa scoata de pe piata atat producatorii mici, cat si vinurile mai ieftine. Viticultorii din Europa Centrala si-au motivat demersul precizand ca adaosul de zahar in vinuri este necesar din cauza conditiilor helio-climatice neprielnice din aceste zone (temperatura medie anuala mai scazuta, expunere solara redusa).
La inceputul acestui an, Uniunea Europeana a propus un proiect de reforma a sistemului vitivinicol european, care interzicea utilizarea adaosului de zaharuri in vinuri, masura menita sa combata inflatia de pe piata vitivinicola europeana. Insa producatorii de vinuri din Germania, Austria si Cehia au demarat mai multe actiuni de protest si au facut lobby pe langa institutiile decizionale europene pentru a bloca aceasta prevedere. La ultima intrevedere a Comisiei pentru Agricultura a Parlamentului European, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, ministri celor trei tari au votat impotriva actualei forme a propunerii legislative privind reforma sistemului vitivinicol european. Pana la luarea unei decizii finale, propunerea legislativa mai trebuie insa dezbatuta pe larg si in sedinta Parlamentului European.