Valea Rinului, fluviul Europei Centrale si de Vest, este presarata cu povesti ale istoriei tarilor pe care le strabate. Probabil legenda lui Lorelei este cea mai cunoscuta in partea Rinului german, insa nu departe de acest loc se afla un altul, plin de istorie crestina si laica: Abatia Eberbach. „Eber“ inseamna chiar porc mistret, iar „bach“ face trimitere la multitudinea de izvoare din zona. Emblema manastirii este formata din trei elemente: un porc pe fundalul unei manastiri, in fata careia curge un rau.
Fosta manastire cisterciana este localizata langa localitatea Eltville, in Rheingau, landul german Hesse, si este unul dintre cele mai importante monumente ale landului. Infiintata intr-un loc greu accesibil, tipic cistercian, abatia a fost fondata de doisprezece calugari din Clairvaux, la indemnul staretului Bernard de Clairvaux, in 1136. Dupa numai treizeci de ani, ea devine centrul unei retele monastice cu 200 de asezaminte. In 1995, biblioteca complexului manastiresc a fost transformata in muzeu. Aici se gaseste, printre alte valori istorice, cea mai veche fereastra cisterciana din Germania, produsa in jurul anului 1180, mobila veche in stil baroc, sculpturi si diverse picturi ale calugarului francez Bernard de Clairvaux, al doilea om ca importanta al ordinului cistercian, el contribuind foarte mult la dezvoltarea acestui ordin in intreaga Europa.
Rieslingul de Rhin
Un alt punct de atractie al acestui loc este faptul ca aici au fost inmormantati cel putin 14 membri ai familiei contilor Katzenelnbogen. Printre acestia, si contele Johann IV de Katzenelnbogen, cel care se pare ca a plantat pentru prima data Riesling pe valea Rhin-ului, intr-o podgorie din apropierea localitatii Rüsselsheim. In acea perioada, calugarii de la Eberbach cultivau doar soiuri rosii precum Grobrot, cel mai vechi soi inregistrat in zona. Intre secolele al XII-lea si al XIII-lea, Abatia Eberbach devenea cel mai mare producator de vin din lume. In jurul anului 1525, se spune ca abatia detinea cel mai mare butoi, cu un volum intre 500 si 1000 de hl, care in perioada razboiului taranesc german a fost distrus de rebelii din Rheingau. Manastirea a suferit mari daune in perioada razboiului de 30 de ani, cand multe din valorile manastirii au fost furate, iar calugarii au fost nevoiti sa fuga. Camera Fraternei, o camera in stil gotic timpuriu, adapostea in perioada Evului Mediu crama manastirii, cunoscuta si sub denumirea de Cabinetkeller. Acest termen sta la originea termenului Kabinett, care reprezinta o treapta de calitate in clasificarea vinurilor germane. In 1730, calugarii au dat numele Kabinett vinurilor din recoltele exceptionale si care se pretau pastrarii indelungate. Secolul al XVIII-lea a reprezentat o revigorare a manastirii, insa spre finalul acestuia Revolutia Franceza a dus la declinul abatiei, care in septembrie 1803 a fost dizolvata, iar teritoriul a intrat in proprietatea printului August de Nassau-Usingen.
Podgoria manastirii, cu o suprafata de 300 de ha, a fost cea mai mare din Europa in perioada Evului Mediu. Astazi cele 220 de ha sunt in proprietatea landului Hesse. Trei patrimi din vii sunt cultivate cu Riesling, langa care se gasesc si soiuri precum Chardonnay, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot Noir si Dornfelder. Complexul viticol Eberbach detine patru domenii viticole, iar vinurile produse in cramele proprii sunt comercializate in cadrul magazinelor proprii al manastirii.
In numele trandafirului
Secolul XX a reimprospatat notorietatea istorica a locului prin suita de evenimente gazduite de abatie, de la concerte de muzica si evenimente festive, pana la conferinte internationale. Cel mai recunoscut este poate Rheingau Muzik Festival, un festival international estival, ce dateaza din anul 1987.
Insa, de departe, cel mai important eveniment ce a avut loc aici a fost turnarea filmului „Numele trandafirului“, realizat dupa opera controversata a scriitorului Umberto Eco, in care rolul calugarului franciscan William de Baskerville este jucat de actorul Sean Connery. Cu toate ca imaginea locului asa cum este ea redata de film nu este una foarte vesela, ba chiar usor sumbra, complexul este mult mai primitor si luminos, el fiind unul dintre cele mai bine pastrate monumente istorice din Europa.