Accent: Care este cel mai bun vin?

In momentul in care un apropiat, şi nu numai, află că sunt pasionat de domeniul vinurilor, aproape natural urmează intrebarea: „Şi, care este cel mai bun vin?”. Am auzit-o de atatea ori, incat cateodată imi este greu să mă concentrez să formulez un răspuns serios.

Publicitate
Excursii

 Vinul bun, sau vinul excepţional reprezintă un concept destul de vag, insă, cel puţin teoretic, el poate fi reflectat foarte bine in realitate. Ce anume face un vin mediocru, iar pe altul mare? Cum este posibil ca două vinuri produse din acelaşi tip de struguri, prin tehnici similare, să fie totuşi diferite? Noţiunea de „vin excepţional” este de asemenea foarte subiectivă. Se intamplă cateodată ca două persoane – chiar specialişti – să nu fie de acord in privinţa calităţilor unui vin, aceste dezacorduri fiind intemeiate de perspectivele individuale sau de preferinţe.

Pentru a găsi un răspuns la intrebările de mai sus, trebuie clarificate cateva aspecte legate de vin. In primul rand, un vin poate deveni cel mai bun in funcţie de momentul in care este consumat, fie că este asociat cu o pizza „pe fugă” sau cu un eveniment mai special. In al doilea rand, ca să atingă nivelul de „cel mai bun”, vinul in general nu trebuie tratat ca orice băutură. Un vin bun este capabil de mult mai mult. El se poate exprima in acelaşi mod in care o face o operă de artă, generand o experienţă senzorială complexă, care luată per ansamblu poate fi mai bună decat suma părţilor sale componente. Pentru mine, de exemplu, un vin bun este acela care in modul cel mai transparent transmite atat ceea ce a vrut să spună natura, cat şi ceea ce a vrut să spună vinificatorul, in părţi egale. Lucru valabil pentru toate tipurile de vin, chiar şi pentru cele mai simple dintre vinuri. Ele pot fi simple in arome, fără adancimi şi complexităţi savante, insă, dacă sunt naturale şi vii, atunci ele au ceva de oferit. Şi asta deoarece intotdeauna există un moment de glorie pentru toate tipurile de vin (atenţie, vorbim de vinuri!). Să ne gandim la o zi toridă de vară! Ce ar fi mai potrivit pentru acest moment un spumant rece, acid sau mineral, un rose răcoritor, sau un vin roşu, greu şi taninos complex? Poate un Chateau Mouton Rothschild, de exemplu, să facă faţă unui rose intr-un astfel de moment? Poate in alte cazuri, Mouton Rothschild ar „desfiinţa” cu siguranţă orice rose de pe faţa pămantului, dar nu şi in acest caz! Şi invers. Pentru un moment de contemplare, cea mai bună asociere este un roşu elegant şi complex. In momente diferite, toate exemplele de mai sus pot fi perfecte. Pot fi „cele mai bune vinuri”!

Publicitate

Aşa că dacă vi se intamplă ca cineva, oricine să vă intrebe „Care este cel mai bun vin?”, ii puteţi răspunde cu intrebarea – cu toate că nu este politicos – „Cel mai bun pentru ce?”.

2 thoughts on “Accent: Care este cel mai bun vin?

  1. Fiecare vin e unic, la fel ca noi toti. Fiecare dintre noi avem un ADN..Trebuie „cautat” consumatorul caruia i se potriveste vinul obtinut. Vinul nu se fabrica…

  2. Cel mai bun vin pentru mine este vinul care imi cade cel mai bine atunci cind am chef de un pahar de vin. Poate fi un vin alb de Jidvei, linga o friptura de pui sau peste, poate fi un vin acid, racoritor chiar sifonat linga un aperitiv, sau un vin dulce la desrt, sau poate fi o sampanie placuta linga o felie de brinza si boabe de struguri. Depinde de ocazie, depinde de anturaj, depinde de momentul zilei si de starea mea sufleteasca. 🙂

Comments are closed.