Accent: Ce ne asteapta in 2013

Continua moda rose-urilor, care va dura. Din primavara, explodeaza consumul de spumante entry- si medium-level in restaurante si cafenele. Se mareste (moderat) piata vinurilor din import cu pret de raft de 5-8 euro. Cel putin inca trei producatori autohtoni devin activi in piata (pe listele restaurantelor, nu la expozitii). Se dubleaza numarul magazinelor specializate si al wine barurilor. Interesul publicului si al producatorilor din tara si strainatate pentru targurile autohtone de vin inregistreaza un avant vizibil.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Creste consumul pe segmentul urban educat de 25-35 de ani (pentru care vinul devine „declaratie de principii“ si diferentiator social). Listele si serviciul de vinuri la nivel de restaurante „a la carte“, de categorie medie si superioara, incepe sa faca diferenta intre esec si succes. Mass-media generalista incepe sa aloce spatiu editorial pentru fenomenul HoReCa. Bucatarii de top si cativa antreprenori in domeniul restaurantelor devin figuri publice – mici „eroi urbani“ recunoscuti pe strada.

Sa fie oare cele de mai sus doar „lista pentru Mos Craciun“, delirul matinal al unui pasionat de vinuri trezit de prima zapada din decembrie, la 5 de dimineata, ca sa-si dea cu parerea despre viitor? Nu va lasati pacaliti de ora (mea) matinala! Daca locuiti intr-un oras din Romania cu peste 100.000 de locuitori, mai bine inchideti articolul asta, dati un „search“ pe telefon sau tableta, va sunati prietenii si mergeti impreuna la restaurantul, lounge-ul sau bistroul din orasul vostru – acolo unde lucrurile astea probabil deja se intampla. Intrebati acolo ospatarul ce-are bun de mancat si de baut din ce ati citit deja. Veti avea ocazia sa fiti din ce in ce mai surprinsi.

Publicitate
IWCB

„Ce ne asteapta in 2013“ nu e viitorul. E prezentul. Trebuie doar sa aveti ochi (si ceva bani) pentru el.