ACM Brands Distribution, un nou importator de vinuri in piata autohtona

DSC_0100In ultimii ani, piata importurilor de vinuri in Romania a avut o evolutie usor crescatoare din punct de vedere valoric, cat si cantitativ. Cresterea nu a fost una impresionanta, menita sa faca diferenta, insa castigul real poate fi trecut la capitolul diversitate. Bazandu-se pe curiozitatea in crestere a multora dintre consumatori de a degusta si altceva, tot mai multe companii isi incearca norocul in segmentul importuri al pietei de vinuri.

Publicitate
IWCB

Ultimul importator aparut pe piata din Romania se numeste ACM Brands Distribution, o companie cu ambitii destul de serioase, dovada fiind portofoliul cu care s-a prezentat la prima degustare organizata la inceputul lunii iulie, la restaurantul Quattro Stagioni, din Bucuresti. Cei prezenti, proprietari si manageri de restaurante, directori de vanzari, somelieri, dar si cativa pasionati de vinuri, prieteni ai proaspatului importator, au facut un periplu enologic prin regiunile viticole ale Italiei, cu opriri in regiunile franceze Champagne si Languedoc, indrumati de somelierul Marian Timofti.

Primul vin al serii a venit din Champagne, un Brut Reserve al casei Boizel, un vin proaspat si elegant, cu o personalitate impunatoare. Au urmat apoi doua Pinot Grigio, Castel Firmian 2010 si Mezzacorona Riserva 2011, si un alb din Languedoc, Preurie Saint Hypolite 2012 (fructat, exotic si destul de tonic). Totodata, cei prezenti si-au putu face o idee despre potentialul si caracteristicile vinului Greco di Tufo, prin cei trei reprezentanti ai regiunii: Villa Raiano 2012, Mastroberardino 2011 si Contrada Moratta Villa Raiano 2011, ultimul reusind sa stranga cele mai multe sufragii din partea asistentei. Degustarea de albe a fost incheiata de Chardonnay Castel Firmian 2012, un vin proaspat si echilibrat, fara atingere a lemnului si cu un fruct gras si zemos. Cele doua rose-uri ale serii, Prieurie Saint Hypolite 2012 si Prieurie Saint Hypolite Cuvee D’excellence 2012, au venit impreuna si au starnit discutii despre ponderea expresiei directe a vinului, comparativ cu eleganta acestuia in fata consumatorilor.

Publicitate
IWCB

DSC_0095Primul rosu al acestei degustari, Chianti Casalvento 2010 a fost declarat un „hit”, datorita aromelor sale directe si generoase si caracterului „user-friendly”, dar mai ales datorita pretului de lista al acestuia, stabilit de importator la 28 de lei. Ultimele trei vinuri ale serii, Nearco Col D’Orcia 2008, Sassoaloro 2009 si Brunello di Montalcino Col D’Orcia 2007 reprezinta declaratia de intentie a importatorului ACM Brands Distribution, acestea reusind pentru un moment sa deturneze atentia comesenilor de la discutiile energice despre „starea natiunii” si numai.

Costi Dumitrescu, principalul actionar al companiei ACM Brands Distribution, sustine ca s-a apropiat de acest domeniu din pasiune pentru vin, principalul sau obiectiv fiind acela de a oferi consumatorilor din Romania o alternativa viabila la oferta existenta pe piata. Pentru o mai buna penetrare a pietei, Costi Dumitrescu a incheiat un contract de colaborare si reprezentare cu unul dintre cei mai activi distribuitori de pe piata, Mega Distribution, companie condusa de Harry Szavu.