Uniunea Europeana si Statele Unite au incheiat un acord referitor la comercializarea vinului, care va proteja unele dintre cele mai renumite marci europene, precum sherry, madeira si champagne, potrivit unui comunicat al Executivul comunitar.
Acordul semnat la Londra, care reprezinta prima din cele doua faze ale unui tratat bilateral, pune capat unei dispute vechi de 20 de ani asupra productiei si denumirii vinurilor intre cei mai mari doi parteneri comerciali din lume.
Potrivit intelegerii, utilizarea denumirilor de vinuri europene de catre producatorii din Statele Unite, unde sunt considerate semi-generice, va fi limitata. Autoritatile americane vor scuti exporturile Uniunii Europene de noi solicitari de certificare, pentru a facilita comertul intre cele doua parti.
De-a lungul timpului, principalul factor care bloca acordul a fost disputa asupra marcilor protejate semi-generice Champagne, Chablis, sherry, si diferite tipuri de porto, printre care „tawny”, „ruby” si „vintage”.
La randul sau, Uniunea Europeana va permite importurile unor vinuri din Statele Unite obtinute prin metode interzise in Europa, cum ar fi adaosul de apa, concentrate de arome de fructe si anumiti acizi, precum si utilizarea unor fragmente de lemn pentru aroma, care inlocuieste stocarea in butoaie de stejar.
Pentru producatorii comunitari, Statele Unite reprezinta cea mai mare piata de export, evaluata la peste doua miliarde de euro (2,38 de miliarde dolari), si circa 40% din exporturile de vin ale Uniunii, in functie de volum.
Exporturile Statelor Unite in Europa au avansat la randul lor in ultimii ani, reprezentand o cincime din venituri.
Negocierile pentru a doua faza a tratatului vor li lansate in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a primei faze, a precizat Comisia Europeana.