Adrian Dolghin va semna recolta 2015 de la Intervitt: „La Viile Sudului sunt toate condițiile să se facă performanță“ 

Adrian Dolghin e tipul de om pe care îl placi după primele trei minute petrecute împreună. E optimist, e vesel și degajă o siguranță pe care doar cunoștințele temeinice sau practicarea unui sport încadrat în categoria artelor marțiale ți-o oferă. Ca enolog, nu a spus încă foarte multe, poate și pentru că nici n-a avut unde s-o facă. Oricum, singura lui experiență cât de cât vizibilă, cea de la Ostrov, l-a adus în atenția specialiștilor, pentru că, în condițiile în care lucra pentru un producător pentru care calitatea nu este o primă opțiune, a oferit pieței câteva vinuri mai mult decât interesante. Iar dacă Chardonnay 2011 sau Sauvignon Blanc 2011 păreau inițial niște întâmplări, confirmarea a venit la recolta următoare, cu un Cabernet Sauvignon Rose remarcabil și cu un Muscat Ottonel sec care cucerea, în 2013, Medalia de Argint la BIWC (later edit – și anul acesta, la Balkan International Wine Contest Sofia un vin al lui Dolghin a cucerit o medalie de Aur). A mai scos vinuri medaliate, dar nu multe, pentru că în februarie 2014 a plecat de la Ostrov. Acum este șeful cramei Intervitt – Viile Sudului și ne pregătește câteva surprize plăcute, cu care iubitorii Cercului de Fetească se vor întâlni curând.

Publicitate
Caloian

Adi, cum ai ajuns la vin, ai tradiție în familie?
Doar de consumator. Nu, n-am știut că o să fac vin până în ultimul an de facultate, când patronul unei societăți din Bacău, Marcib, mi-a oferit postul de inginer tehnolog. Practic, mi-a dat crama pe mână, am făcut practică pe banii lui, ca să zic așa. Nu știu ce l-a determinat să aibă această încredere în mine, poate l-am convins că știu meserie, dar realitatea este că a fost o ocazie la care nu mă gândisem. Sigur, n-am fost chiar de capul meu, societatea avea un contract cu Armand Kontec, doctor în microbiologia vinului, un om de la care am învățat multe lucruri.

Acolo ai făcut primul tău vin? 
Da, a fost ca o lucrare de diplomă. Terminasem facultatea și am prins toată campania de vinificare din 2005. Primul vin, n-am cum să uit, a fost o Fetească albă.

Publicitate
Excursii

Ai absolvit chimia alimentară. Ai învățat tot ce știi despre vin acolo?
Nici vorbă. În vin înveți în fiecare zi. Facultatea mi-a oferit bazele, însă viața și norocul mi-au adus restul. Pentru că a fost noroc să vin să lucrez, în 2008, pentru un producător de materiale enologice, ocazie cu care am avut șansa să vizitez o fabrică de prestigiu, cea de la Trecate, de lângă Milano. Acolo am văzut toate produsele pentru vinificație.

Când ai ajuns la Ostrov? 
În februarie 2011, nu înainte de a lucra un an ca director de calitate la Garrone. Altă experiență care m-a ajutat mult.

Ostrovul nu te-a ajutat?
Ba da, foarte mult…

Și de ce ai plecat?
Pentru că știam că pot mai mult.

Ai ajuns la Viile Sudului în toamna lui 2014. Cum s-a realizat această mutare și care a fost prima ta impresia când ai văzut crama de la Zimnicea?
Am ajuns la Zimnicea pentru că m-a rugat Gabi Lăcureanu. El era implicat și într-un alt proiect și avea nevoie de un om care să fie permanent în cramă. Inițial l-am refuzat, dar apoi am acceptat. Și nu îmi pare rău, pentru că am rămas impresionat de ceea ce am găsit aici. În special de parte de flux tehnologic, pentru că îți dă posibilitatea să te joci, să descoperi…

Mai precis…
Păi, de exemplu, aici am patru tipuri de vinificatoare pentru strugurii negri. Am tipul clasic, cu recirculare cu pompă, am cel de tip Eureka, în care recircularea se face datorită presiunii create de bioxidul de carbon, am autovinificatoare cu piston, am roto-uri. Toate sunt asistate termic. Am chiar și o linie separată pentru albe, în care aș putea face microvinificație…

Te gândești la microvinificație în condițiile în care aveți deja 320 de hectare pe rod?
Cum să nu mă gândesc? Orice vinificator își dorește asta. Numai pe albe, de exemplu, varietatea de soiuri, de clone, de parcele îți permite să jonglezi, să experimentezi și să obții ce e mai bun.

Ai lucrat la Ostrov în același IG, Terasele Dunării. E vreo diferență de potențial între cele două zone?
Excluzând partea de dotare și de abordare, cred că solul este factorul cel mai important în diferențierea celor două crame. La Zimnicea, tipul solului este cernoziom levigat, care oferă un aport de minerale și microelemente foarte importante pentru plante. Pe de altă parte, faptul că de vie se ocupă prietenul meu Marius Gaidanof îmi oferă certitudinea că voi avea la dispoziție cei mai buni struguri cu putință.

La ce vinuri să ne așteptăm anul acesta de la Viile Sudului?
La niște vinuri curate, proaspete, prietenoase. Bine, și acum avem în ofertă câteva vinuri pe care le pot recomanda cu mâna pe inimă. Și mă refer în primul rând la cele din gama Divinitas, recolta 2013. Merlot-ul e expresiv, cu un corp bine definit, cu arome intense, Feteasca neagră este suavă, catifelată și perfect echilibrată, Feteasca regală cu 3 luni de baric este surprinzător de vioaie, dar și prietenoasă, pentru că are o aciditate echilibrată, iar de Crâmpoșie nu mai spun, că a fost deja destul de lăudată. Dar promit că an de an vom avea vinuri mai bune. Pentru că eu vreau asta, iar crama oferă toate condițiile ca să facem performanță.