Adrian Jipa a câştigat Trofeul Someleriei A.S.R. şi Halewood Wines & Spirits 2016

Finala Trofeului Someleriei Halewood Wines & Spirits de anul acesta a avut loc pe 25 martie, la Radisson Blu, iar in urma jurizării, câstigătorul competiţiei a fost desemnat Adrian Jipa, cel care anul trecut a câștigat şi concursul „Cel mai bun maître d’hotel”. Pe locul doi s-a clasat Sergiu Neamțu, medic de profesie, iar pe locul trei, Laurențiu Nica. Cei trei finaliști au fost aleși din cei 20 de concurenți care au participat la etapa semifinală ce a avut loc la Pensiunea Rhein din Azuga.

Participanții la concursul Trofeul Someleriei 2016Competiția Trofeul Someleriei este organizată, în mod tradițional, de Asociaţia Somelierilor din România, împreună cu Halewood Wines & Spirits, sub auspiciile Asociației Internaționale a Somelierilor (A.S.I). Competitia a devenit o  tradiție printre cunoscătorii și degustătorii de vinuri, câștigătorii acesteia putând reprezenta mai departe țara noastră, la nivel internațional.

„Compania Halewood Wines & Spirits, partenerul tradițional al Trofeului Someleriei, a susținut continuu educația somelierilor, competiția fiind un punct de reper pentru industria de profil din România. Importanța concursului a crescut de la an de an, numărul mare de concurenți înscriși arată acest lucru, iar anul acesta, nivelul concursului a fost foarte ridicat”, a declarat Alina Praja, Director Marketing Halewood Wines & Spirits.

Românii își doresc vinuri de calitate și servire impecabilă

Cei trei finaliști și-au dovedit abilitățile de somelieri în cadrul a cinci probe de concurs: analiză meniu, degustare vin în orb, decantare și servire vin, asocieri de vin cu feluri de mâncare, precum și o probă de simulare a unei scene client – somelier în restaurant.

Adrian Jipa, în timpul probelor de concurs„Constatăm cu bucurie, de la an la an, cum statutul de somelier capătă o importanță tot mai mare în România, pe măsură ce educaţia şi interesul pentru vinurile de calitate cresc. Suntem permanent conectați la pulsul pieței pentru a transpune nevoile ei în produsele noastre. În ultimii ani, ocaziile de consum ale românilor s-au diversificat semnificativ, așa că ne-am îmbogățit și noi portofoliul cu mai multe tipuri de băuturi – vodcă, gin, whiskey. În viitor, ne așteptăm ca, pe lângă somelierii de vinuri, să auzim mai des și de somelieri de spirtoase”, a declarat Marius Bratu, somelier și Sales Manager Halewood Wine & Spirits România

Timp de trei zile, concurenții au fost pregătiți de specialiști în domeniu, profesori și somelieri cunoscuți, precum Niculae Pupază – Presedintele Asociației Maitres D’Hotel di Romania, Florin Voica – Președintele Asociației Somelierilor din România, Alexandru Dan – Vicepreședinte al Asociației Somelierilor din România, George Cioca – Campion Național și câştigator al „Trofeul Someleriei”, ediția 2010, Marius Bratu – somelier și Sales Manager Halewood Wines&Spirits, Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai cunoscuți somelieri din România, Laurențiu Achim, Președintele Federației Somelierilor din România, Nico Lontras – Executive Chef la restaurante faimoase cu stele Michelin din Europa, Daniela Niculescu – expert în trabucuri și țigări de foi – Laura Chavin și Roxana Murguleț – Director de Producție Halewood Wines & Spirits.
În organizarea evenimentului au fost implicați și partenerii externi ai companiei Halewood Wines & Spirits: Concha y Toro (Chile), Marchesi di Frescobaldi (Italia), Gerard Bertrand (Franța), Trapiche (Argentina) și Torres (Spania).