(Articol publicat în ediția cu numărul 100 a revistei tipărite) Deținătorul titlului național în varianta ASR, Adrian Jipa, a reprezentat România la concursul pentru desemnarea celui mai valoros tânăr somelier european sub 30 de ani care s-a derulat în prima jumătate a lunii octombrie la Londra. Pregătirile pentru participare au constituit ocazia și pretextul perfect pentru o discuție cu Adrian, ca și cu cel care l-a format profesional, președintele ASR Florin Voica.
Am avut ocazia să petrec o după-amiază agreabilă cu Adrian Jipa și Florin Voica la Lolly Pop Caffe, un local din zona de fițe în permanentă efevescență de pe bulevardul Decebal din București, unde am avut plăcuta surpriză să întâlnesc un meniu apetisant atât pe partea de mâncăruri cât și de vinuri. Vi se pare ciudat să asociem ideea de local tineresc, dintr-o zonă axată “pe fițe”, cu bucate și vinuri bune? Nu chiar, deoarece Adrian Jipa lucrează acolo.
“N-o să fiu un om obișnuit, pentru că am dreptul să fiu extraordinar”, este motto-ul după care se ghidează Adrian, iar evoluția de până acum tinde să îi confirme aspirațiile: după terminarea liceului, a urmat cursurile Facultății de Marketing și Afaceri Internaționale la Universitatea Spiru Haret, iar în paralel a obținut certificări în domeniul HoReCa – de la ospătar la șef de sală, somelier și manager în activitatea de turism, până la absolvirea cursurilor Wine and Spirit Education Trust Level 1 și 2 și participări la concursurile profesionale de profil care i-au adus și titlul de “Cel mai bun somelier” în 2016, în varianta ASR, sau cel de “Cel mai bun Maitre d’Hotel” și Trofeul Marian Bugan, în 2007. Spune că la competiția de la Londra nu a participat neapărat cu gândul că va câștiga, ci ca să acumuleze experiență internațională care să-i permită în primul rând să evolueze pe plan profesional și personal.
“Îl știu pe Adrian de când era foarte tânăr, l-am remarcat datorită ușurinței cu care interacționa încă de pe atunci, în ciuda vârstei fragede, cu clienții foarte pretențioși ai unui restaurant din zona de nord a Herăstrăului, și mai ales datorită faptului că își dorea mult să învețe și să evolueze”, își amintește Florin Voica, care spune că intuiția inițială nu l-a înșelat, astfel încât progresele lui Adrian îi dau în continuare motive de mândrie. “A învățat și a evenit un profesionist veritabil, cu spirit de echipă și cu abilitatea de a se adapta și a evolua continuu în acest mediu foarte competitiv și stresant, al industriei ospitalității”, e de părere Voica. Iar traseul profesional de până la Lolly Pop Caffe al lui Adrian Jipa cuprinde experiențe și adaptări în locuri diferite, ca Il Paradiso by Alexandra Cafe, Trattoria Il Calcio, Hornet Hotel sau Domeniul Știrbey din Buftea.
Adrian crede că principalele trăsături care caracterizează un bun profesionist în domeniu, în afară de învățarea continuă, sunt: spiritul de inițiativă și cel de echipă; abilitatea de a găsi soluții la probleme, și de a nu le cauza; buna organizare; capacitatea de a motiva și de a crește oamenii din echipă; abilitatea de a comunica cu tact și diplomație. Toate, dublate de atenția la detalii și anticiparea nevoilor clienților, pentru a le putea oferi un serviciu cât mai bun.