Advertorial: Feteasca Neagra La Cetate – primele 6.867 de promisiuni

Un vin-promisiune sau, mai degraba, un vin-angajament. De ce? Este prima Feteasca neagra nascuta din strugurii de la Oprisor care isi croieste drum spre linia de excelenta a cramei – La Cetate. Din noua hectare plantate cu acest soi, s-a nascut primul lot de 6.867 de sticle. Fiecare dintre cele noua hectare de Feteasca Neagra care au participat la crearea acestui vin a fost tratat individual, atat in procesul de vinificare cat si in cel de maturare in baricuri de stejar.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Rezultatul: un vin pentru pasionati, pentru cei care stiu sa-si formuleze, sa-si creeze si apoi sa-si amane placerea. La mai bine de un an de la culesul strugurilor, vorbim inca despre un vin extrem de tanar, chiar daca taninurile verzi au fost deja inlocuite de taninuri fine, uscate, iar singura expresie clara de „crud“ este data de nota de carcel de vita si boaba tanara de strugure. Este dedicat pasionatilor pentru ca este acel gen de vin care merita sa fie urmarit pe parcursul anilor ce vor urma, pentru a observa insiruirea etapelor catre maturitate deplina.

Astazi este doar un fecior de imparat pe cale sa-si aleaga drumul initiatic. Are toate virtutile necesare pentru a razbi, insa ii lipseste experienta capatata din confruntarea cu destinul. Impetuos, armonios, plin de viata, mai degraba agil decat puternic, cu o delicatete feciorelnica ce ascunde partial trupul carnos, puternic, este un vin care asteapta ca timpul sa desavarseasca lucrarea, incheiata momentan, a oamenilor. Gustat inainte de vremea lui, surprinde deja prin complexitatea aromelor. Discursul olfactiv porneste, asa cum se cade unui vin proaspat, cu note de fructe rosii, insa impresia de simplitate dispare rapid, lasand loc unei structuri complicate, etajate, in care se intalnesc note mature de lemn uscat si vanilie, caramel si smochine, fructe uscate si piele, nuca si rom.

Publicitate
IPPU

Gustul urmeaza un traseu similar, pornind de la un atac in care se simt tineretea si fragezimea (boabe de strugure, carcei de vita), evoluand apoi spre visine, prune uscate, mieji macinati de nuca, mieji de caisa din dulceata, pentru a se incheia, intr-un postgust mediu-lung, cu note glicerice de gem, pigmentate de pudra de cacao si tabac. Este un vin-angajament pentru ca este abia inceputul drumului pentru Feteasca neagra din Oprisor, din vita care abia isi incheie acum al cincilea an de viata, urmand ca fiecare an de acum incolo sa aduca ceva in plus. Si este un vin-promisiune care isi va implini fagaduinta atunci cand feciorul de imparat se va intoarce din lume invingator in batalia cu balaurul-timp.

Liviu Grigorica: „Un vin pasional, puternic si elegant“

Feteasca neagra La Cetate 2010 este vinul pe care l-am creat pentru a demonstra ca in Golul Drancei nu exista doar Cabernet, Merlot ori Shiraz”, afirma autorul acestei noutati de la Oprisor, Liviu Grigorica. „Obtinut din struguri selectati cu atentie, fermentat cu grija si maturat apoi in butoaie din stejar francez si american, vinul este pasional, armonios, intens, puternic si elegant. A fost macerat exact cat a trebuit pentru a-i da forta, a fost maturat suficient pentru a-i conferi catifelare si moliciune, a fost pregatit pentru a fi degustat imediat sau peste 2-3 ani. Este un vin a carui complexitate surprinde placut dupa prima impresie olfactiva, ce aminteste de merisoare si cacao. Atacul elegant este continuat de gustul prelung, invaluitor, care te poarta de la fructe confiate pana la ciocolata neagra. Am creat o Feteasca neagra care trebuie sa surprinda, sa atraga, sa deschida noi perspective soiului nostru national”.