Advertorial – Un italiano vero: Trattoria del Tatoli

Proiect realizat cu sprijinul Senator Wine.

„Orice-ar zice lumea si oricum ar fi, tot mai bine aicea-i decat vizavi” Un slogan arhicunoscut in Bucurestiul interbelic, care apartinea unei zahanale careia sortii ii harazisera o pozitie nu foarte fericita, undeva, in Piata Pieptanari, fata in fata cu Cimitirul Bellu. Un slogan care, pastrand proportiile, s-ar potrivi astazi restaurantului Trattoria del Tatoli, pozitionat chiar vizavi de Politia Capitalei. Numai ca lumea nu are de spus despre Trattoria del Tatoli decat de bine. Restaurant italian, asa isi spune, a aparut pe harta ospitalitatii bucurestene in 2005 si a intrat rapid in topul preferintelor celor care avusesera ocazia sa guste preparate italiene la mama lor, adica in Peninsula. Unii clienti au fost atat de incantati sa manance acolo incat s-au gandit sa-si faca un fel de abonament pe viata. Altii, mai inspirati, au rezolvat problema mai transant. In 2010 doi dintre obisnuitii localului, Cristian Teodorescu si Andrei Dumitrel au cumparat restaurantul.

Scurt si la obiect. „Eram indragostiti de mancarea italiana. Iar aici am regasit gustul pe care il descoperisem acolo. In special fructele de mare”, rememoreaza Andrei. Cristian il completeaza, cu umor. „Cred ca adevaratul avans l-am platit, mascat, in notele de plata. Veneam de cel putin trei ori pe saptamana aici”. Cert este ca noua conducere a cautat sa mentina restaurantul asa cum l-a preluat. „N-am vrut sa schimbam nimic. Nici brandul, nici oamenii si mai ales bucataria. Sigur, am facut o igienizare, am mai lucrat un pic la imagine, dar nu foarte mult, pentru ca, la cererea clientilor, am fost nevoiti sa pastram neschimbat designul meselor”, povesteste Cristian.

MASTI VENETIENE PENTRU CAFE-CONCERT

Locatia e usor atipica pentru o trattoria. Un subsolcrama intr-o cladire istorica, ce dateaza de la 1844. A fost hanul la care tragea Elena Cuza cand venea in Bucuresti. Dar odata ce ai coborat treptele, descoperi un spatiu curat, bine luminat si, inainte de toate, extrem de aerisit. Explicabil, inainte de restaurant aici era cantonat clubul Underground. Unde 300 de tineri care se zbuciumau frenetic aveau nevoie de aer. Climatizarea e perfecta, mai ales pentru o zi in care temperatura la nivelul solului depaseste 40 de grade. Spatiul e, si el, generos. 96 de locuri

cand functioneaza ca restaurant si chiar 100 cand au loc evenimente. Si tot ramane loc pentru amatorii de dans. Vrei un separeu, se rezolva fara probleme. In laterale, pentru mese de pana la 16 persoane, sau chiar o treime din spatiu, daca e vorba de vreun brunch corporatist, traininguri sau chiar evenimente de prezentare. Muzica in surdina, de curand a aparut si o pianina, pentru cateva reprize de cafe-concert. O frumoasa colectie de masti venetiene pe pereti, unele dintre ele urmand sa devina cadouri pentru clientii VIP. Si daca tot am amintit de aceasta categorie, trebuie sa spunem ca acesti clienti beneficiaza de carduri care le asigura o reducere de 10% la nota de plata. Ba mai mult, in cazul in care isi serbeaza ziua de nastere la restaurant, toti invitatii primesc din partea casei o cupa de spumant si o felie de tort.

FEERIA FRUCTELOR DE MARE

Din aceasta luna, bucatar-sef este Roxana Voicu, care are trei ani de experienta in bucataria restaurantului. Cu alte cuvinte, gustul ramane acelasi, chiar daca meniul va fi putin schimbat. Dar piesele de rezistenta vor putea fi regasite si in noul meniu, structurat asa cum te-ai astepta din partea unui italian care se respecta. Antipasti freddi e caldi, Il carpaccio, Zuppe, Risotti, Insalate, Contorni di verdura, Pasta, Pizza al forno, Carne di pollo, Carne di maiale, Carne di manzo, Pesce, Frutti di mare, Dolci si, bineinteles, capitolul Specialita Casa del Tatoli, acolo unde apar cateva preparate pe care n-ai voie sa le eviti chiar cu riscul de a-ti supara medicul care te-a bagat in dieta. Nici n-ai avea cum, odata asezat la masa, sa nu incerci Tagliata „Casa del Tatoli”, Pollo all’italiana sau unul dintre numeroasele feluri care au la baza fructele de mare, preparate care, impreuna cu serviciul surprinzator de bun, au facut ca Trattoria del Tatoli sa ocupe un meritoriu loc cinci in clasamentul restaurantelor bucurestene efectuat de renumitul site al ospitalitatii mondiale TripAdvisor. Un singur lucru poate umbri inceputul unei mese deosebite. Lipsa locurilor de parcare, mai ales in orele de pranz. Dar cand vii sa mananci bine, te gandesti ca bei macar doua pahare de vin. Mai ales ca proprietarii au promis ca vor reface lista de vinuri.