Cu toate ca in Romania acestui moment rolul somelierului este usor ambiguu, profesionistii care activeaza in domeniu incep sa fie din ce in ce mai solicitati, atat de producatorii de vinuri, de organizatorii de evenimente, cat si de managerii de restaurante. Pe acest fapt si-a bazat si somelierul Sergiu Nedelea decizia de a infiinta prima agentie de somelieri din Romania.
„In piata la ora aceasta opereaza cativa somelieri profesioni sti, relativ putini, fiecare avand un numar redus de clientii. Poti sai numeri pe degetele de la doua doua maini. La un moment dat, trecand prin diverse evenimente, competitii de vinuri sau targuri, am realizat ca, desi somelierul pare ca lucreaza solitar, exista cazuri cand ai nevoie de o echipa”, specifica Sergiu Nedelea. Aceasta agentie de somelieri, nu va fi constituita precum dupa modelul asociatilor sau federatiilor non-profit existente, „si nu va avea nici o legatura cu acestea”, obiectivul acesteia fiind mai mult unul lucrativ.
Conceptul lui Sergiu Nedelea este asemanator agentiilor de ospatari sau bucatari, care reunesc profesionisti in regim de colaborare, pe care apoi ii deleaga catre diverse evenimente, de la prezentari si degustari, pana la concursuri si expozitii. „Pana la urma, meseria aceasta trebuie sa aduca niste venituri celor care o practica, venituri ce trebuie urmarite si fiscalizate. Sunt colegi de-ai mei care au aptitudini sa tina o prezentare de mare tinuta, dar neavand firma nu pot face acest lucru”.
In Romania, potrivit lui Sergiu, a aparut tendinta printre producatorii de vinuri de a-si lansa noile produse in mai multe locatii simultan, iar agentia condusa de acesta poate oferi posibilitatea producatorilor respectivi „sa apeleze la serviciile mai multor somelieri pregatiti, oameni care au cunostinte, au competente, care stiu sa vorbeasca vinul”.
EDUCAREA UNEI NOI GENERATII
Acest proiect are si o parte mai sensibila, si anume faptul ca este destul de greu sa gasesti mai multi oameni pregatiti in domeniu. Sergiu Nedelea s-a gandit si la o solutie in acest sens: „Acum suntem doar cativa profesionisti pregatiti si trebuie sa fim constienti ca daca nu vine si cineva din urma nu putem sa avem succes cu acest proiect. Astfel vom incerca sa pregatim oameni, care sa creasca, sa se dezvolte profesional. Ne gandim aici nu numai la somelieri, ci si la chelneri si ospatari care isi doresc sa progreseze profesional!”. Fiind formator profesionist in acest domeniu, Sergiu precizeaza ca va lucra impreuna cu ceilalti profesionisti existenti la educarea unei noi generatii de somelieri. „Colaborez cu cateva scoli de formare in zona asta si sunt implicat in doua proiect cu finantare europeana pentru formare de somelieri cu diplome date de Consiliul National de Formare Profesionala pentru Adulti”. Pana acum, la propunerea lui Sergiu au raspuns pozitiv mai multi somelieri din Romania, mai ales datorita oportunitatii de a lucra nu un numar mai mare de clienti. „Nici unul dintre somelieri nu va fi angajatul acestei agentii. Toti vor avea un contract de colaborare. Somelierul vine, executa serviciu, este platit. Este o translatie catre zona practica”, afirma Sergiu Nedelea.
PIATA SOLICITA O ASTFEL DE AGENTIE
Agentia vine pe fondul dezvoltarii pietei vinului din Romania, cresterii consumului de vin de calitate si a atentiei producatorilor pentru vin si promovarea acestuia. „Pur si simplu, am simtit ca piata cere acest gen de proiect. Nu este o chestie idealista!”, declara initiatorul agentiei de somelieri, specificand ca proiectul sau este deschis pentru toti specialistii din tara. Principalii beneficiari ai serviciilor agentiei de somelieri vor ramane producatorii de vinuri, importatorii si distribuitorii. „La expozitiile de vinuri, de cele mai multe ori vin reprezentantii producatorilor, zona de marketing. La un moment dat se simte nevoie unui comunicator extern. Un somelier profesionist de cele mai multe ori poate sa comunice mult mai bine produsul decat un agent de vanzari, iar comunicarea cu consumatorul poate fi mult mai facila”.
Referitor la colaborarea cu restaurantele aceasta se va limita deocamdata, doar la trainingul ospatarilor. „Toti ne plangem ca nu avem somelieri in restaurante, dar sincer, nu vad in perioada urmatoare necesara existenta acestui tip de profesionisti in marea majoritate a localurilor, deoarece consumatorii nu sunt familiarizati deocamdata cu astfel de servicii, nu le apreciaza”, mai sustine Sergiu Nedelea.
Felicitari. Initiativa este excelenta. Sincer, ma intreb de unde vei lua acesti specialisti. Daca la agentie se vor inscrie indivizi care considera vaporul suprema scoala si la prezentari se rastesc la invitati nu cred ca agentia va mai avea cereri. Sergiu, e greu sa te clonezi. Scoala ta o au foarte putini iar din acestia unii sunt membri in alte organizatii. Vanitatea este mare. Iti doresc succes si sunt alaturi de tine.
Felicitari mele! Multe multe realizari Sergiu!
Multumesc!. Nu este chiar atat de prapastios viitorul acestei meserii si constat cu ca sunt destui tineri (care nu au studiat neaparat pe vapor -ceea ce nu este un lucru rau), care au vointa si cunostinte in domeniu. Agentia nu inseamna doar prezentari, sunt si evenimente unde nu trebuie sa torni decat vinul in pahare cu minima conditie sa cunosti ce servesti clientilor si sa executi servicii corecte. Aceesul in aceasta agentie nu se face pe baza de inscriere, ea functioneaza ca orice societate (pentru ca asta este), unde angajatorul (adica eu) selecteaza personalul necesar in functie de solicitari si crede-ma stimate prieten am experienta necesara dupa douazeci de ani in industria ospitalitatii. Cu vanitatile nu am probleme, lucrez cu toata lumea dupa cel mai simplu principiu de piata-cerere si oferta! Eu m-am detasat de interesele asociative sau federative si privesc totul dintr-un unghi ceva mai european. Nu este o aroganta ceea ce spun, este realitatea, se vede mai bine din afara (sau de pe margine)
Sa va fie vinul mereu bun!
Acesta este un raspuns pentru NICK .Da un search si afla ce reprezinta,la nivel de calitate,CRYSTAL sau SEADREAM.Sunt locuri unde nu vei calca niciodata,hoteluri plutitoare unde se recomanda,deschide,decanteaza si degusta Chateau Margaux,Chateau Haut-Brion,Opus One,Sori Tildin,Chevalier Montrachet saptamanal.Stiu ca preferi vinuri romanesti sau cele importate de 15 euro maxim (pret achizitie),dar de accea Romania nu se califica la mondiale sau europene.Ne credem destepti aici,printre noi,cu cate o degustare si un concurs aranjat ,iar meseria se face acolo unde e flux,unde sunt bani,unde sunt clienti cunoscatori.
Sigur ca tu esti un Becali al sommelierilore,le stii pe toate,sunt sigur dar nu faci altceva decat sa fii penibil.Dica era mare fotbalist in Romania,a plecat in Italia si a carat mingile……
Stimate domnule Tescan Marius, nu cred ca ne cunoastem si mai ales nu cred ca stiti care sunt preferintele mele in materie de vinuri Romanesti sau nu. Un lucru este cert emiteti judecati de valori folosind un limbaj trivial neadecvat dialogului cu o persoana pe care nu o cunoasteti. Daca aveti frustari datorate tangajului va rog sa le revarsati in alta directie, cred ca dvs. a-ti inteles ca am ceva cu cei care lucreaza pe pe „barca”. Este o interpretare grasita, dar daca vreti sa stiti ma deranjeaza intradevar „prostii care se baga in seama”,. Nu fac bineanteles referire la dvs. Faptul ca insiruiti cateva nume celebre de vinuri nu va face mai inteligent, dar va felicit daca a-ti avut ocazia sa le degustati. Nu stiu ce referiri faceti cand incurcatii fotbalul cu nobila meserie de somelier, si nici de ce considerati ca sunt penibil. Care este de fapt problema dvs, eu, Becali, Dica. Stimate domn desi nu sunt obisnuit sa polemizez pe net, o sa va fac jocul transmtindu-va ca sunteti RIDICOL, prin comentariul dvs.
Domnule Tescan Marius, am fost atentionat ca dvs.v-a adresati dlui. NICK. Scuze eu am inteles ca vorbiti cu mine. Oricum nici dl. NICK, nu merita un asemenea tratament verbal. Nu ar fi mai bine, cum zice cantecul: „Decat sa ne certem, mai bine un vin bun impreuna sa bem”.. parca asa era! Conditia este sa aduceti dvs. vinul, pt ca noi nu avem si nici nu prea ne pricepem!
Multumesc Sergiu. Multumesc Tescan Marius. Se pare ca am avut dreptate.
domnule nedelea imi place sa cred ca voi deveni unul din acei tineri cu vointa ( dar ceva mai putine cunostinte) in care va puneti speranta perpetuarii maeseriei. Bucuria de a sta fi in preajma vinului m-a facut sa ma interesez constant despre meseria asta si iata ca saptamana trecuta mi s-a confirmat acceptarea mea la un curs de somelier. sper astfel ca acolo sa pun bezele unui set minim de cunostinte dupa care sa pot incepe si eu sa invat cum bine se zice ” a povesti vinul”. eu, in idealismul meu nu sunt de acord cu dvs cand spouneti ca un somellier e suficient sa presteze corect servciul. dupa cum simt eu ar trebui mai mult de atat. Iar pentru a fi mai mult de atat cu siguranta un incepator pasionat trebuie sa stea in preajma dvs si sa invete despre cum pasiunea si bucuria de a fi langa vin se transmite celui pentru care prestezi. drept pentru care de abia astept sa pun bazele meseriei dupa care sa va cunosc.
Domnule Tudor Chimia, cand vorbim despre meseria de Somelier a presta un serviciu corect inseamna foarte mult.