Agricultor – Manager de vin al conversaţiei

Publicitate
Vinarte

Poate că o să vă surprind, dar eu, când trebuie să asociez vinurile Casei Olteanu cu o persoană, nu pot s-o fac nici cu winemakerul Iulian Teliban, nici cu consultantul Cătălin Zamfir. Cu părintele Gabriel Olteanu sau de soţia sa, Elena, deşi iniţiatori ai companiei şi, altminteri, foarte implicaţi în proiect, nici atât. Deci nu mai rămâne decât Marian Olteanu, actualul director general al societăţii cu o istorie tare zbuciumată. Marian este cel mai vizibil om al firmei, cel mai activ, poate şi cel mai nebun, vor spune unii. Da, dar un nebun frumos, care, în câţiva ani, a prins o mare dragoste de vin şi luptă din răsputeri pentru a readuce Casa Olteanu pe linia de plutire. E o transformare petrecută oarecum sub ochii mei, pentru că, în 2011, atunci când l-am cunoscut, Marian încă nu părea foarte decis să preia frâiele afacerii, deşi el fusese cel care a dat numele care a făcut cunoscute vinurile Casei Olteanu – Gramma – şi punea destulă pasiune în promovarea afacerii de familie. Absolovent de drept, părea mai degrabă atras către micile plăceri ale vieţii şi, sincer, pe vremea aceea nu deţinea prea multe cunoştinţe despre vin. Acum, când vine vorba despre el, se prezintă ca „agricultor, om de marketing şi manager la Casa Olteanu”.

Afacerea de familie a început, teoretic, în anul 2000, atunci când preotului Gabriel Olteanu i-au fost retrocedate 10 hectare de la IAS Bucium. E un fel de a spune, pentru că, în realitate, familia Olteanu nu a primit în proprietate decât 5000 de metri de vie şi un hectar de pădure, restul terenului fiind obligată să îl lase în exploatare IAS-ului. Primeau o arendă, însă după cum spunea părintele, „era mai puţin decât produceam noi pe cei 5000 de metri, iar calitatea era deplorabilă”. Abia în 2005 au intrat în patrimoniul familiei şi celelate terenuri şi atunci a început cu adevărat povestea Casei Olteanu. Dar începutul a fost dificil, pentru că, la început, doar vindea strugurii. Apoi, când soţii Olteanu au dorit să facă vin, nu aveau cramă şi, oriunde ar fi vinificat, calitatea vinului obţinut nu-i mulţumea pe proprietari. Aşa că, profitând şi de faptul că pe vremea aceea nu era foarte dificil să accesezi fonduri europene, au demarat proiectul şi, în 2009, pe una din laturile dealului Bucium apărea una dintre cele mai moderne crame ale Moldovei. Nu foarte mare, cu o capacitate totală de doar 43 de vagoane, însă curată şi foarte bine utilată. Normal, dacă te gândeşti că la realizarea proiectului au cotribuit atât Profesorul Vicu Cotea, cât şi Cătălin Zamfir, cel cu care Casa Olteanu începea o lungă colaborare. Şi-au luat şi enolog, pe Iulian Teliban, iar în 2010 apăreau pe piaţă primele vinuri, botezate Gramma. Erau doar trei vinuri: Aligote, Fetească albă şi Fetească regală. Din păcate, în 2010 vremea nu i-a ajutat, recolta a fost sub aşteptări şi, pentru că nu se obţinuseră cantităţile de struguri necesare umplerii unui vas cu fiecare soi în parte, s-a decis ca cele trei soiuri să fie vinificate împreună. Tot răul spre bine, am spune, pentru că aşa a luat naştere Cuvee Vişan, portdrapelul Casei Olteanu. Un vin apreciat încă de la lansare, ba pot spune că aprecierea a venit chiar înainte de lansare, pentru că, în 2011, l-am degustat din tanc şi i-am prezis doar de bine.

Publicitate

a3

Pot spune că Marian a crescut odată cu vinurile. Chiar el povestea că, prin 2009, nu era deloc familiarizat cu vinul şi că au existat două momente care „l-au convertit”. Primul a fost atunci când i-a cunoscut pe Iulian şi pe Cătălin, ale căror poveşti despre vin l-au captivat, iar al doilea, atunci când familia a constatat că gama ce urma să fie lansată trebuia să poarte un nume. „Ne doream un nume care să transmită consumatorului final că producatorul a fost atent si a depus efort în toate aspectele ce ţin de vin. A urmat un proces intens de tasting-brainstorming, la care am cooptat şi câţiva prieteni specialişti în ale marketingului. Ne-am dat seama că pe măsura ce degustam, deveneam mult mai creativi, mult mai vorbăreţi şi aşa am ajuns la numele de GRAMMA – vinul conversaţiei. Pentru că gramma în greaca veche înseamna gramatică-literă-cuvânt-scrisoare”.

Încet, încet, Marian a învăţat şi cum trebuie vândut vinul. E permanent pe drumuri, dar e şi mulţumit. „Reacţiile sunt tot mai bune, mai ales din partea consumatorilor din Bucureşti şi Cluj. Acum lucrurile cresc natural, câştigăm tot mai mulţi fani, tot mai mulţi parteneri. Dacă nu am fi avut datoriile din urmă, cred că acum am fi ieşit la liman”, mai spune directorul general al Casei Olteanu. Care, oricum, are marele merit de a fi luptat deşi se afla într-o situaţie care altora li s-ar fi părut fără ieşire… Şi mai are un merit Marian: acela de a fi reuşit să-l coopteze în proiect şi pe Horaţiu Mălăele, care a acceptat să-şi pună câteva crochiuri pe etichetele vinurilor Casei Olteanu. „Şi acum sunt uimit când îmi amintesc cât de natural a decurs totul. Maestrul a fost realmente entuziasmat de idee şi ne-a oferit tot sprijinul”. Practic, schiţele lui Horaţiu Mălăele au creat o nouă identitate vizuală vinurilor Gramma, mai veselă, mai uşor declanşatoare de conversaţie.

Numele cramei: Gramma – Strada Sfântul Ilie nr. 95, sat Vişan, comuna Bîronva, jud. Iaşi
Numele firmei: SC Casa Olteanu SRL
Branduri: HoReCa: GRAMMA – Aligote, Fetească regală, Cuvee Vişan alb, Cuvee Vişan rose şi Cuvee Vişan roşu; Retail: GRAMMA Epic, Liric şi Dramatic – retail, Ydilic Fetească regală sec, Ydilic Fetească regală demisec 

a2

Suprafaţa de vie în exploatare: 35 ha viţă de vie în vârstă de peste 40 ani, 4 ha pregătite pentru plantare
Altitudine medie a plantaţiei: 160 m, via fiind amplasată în partea de sud a oraşului Iaşi
Sol: Preluvosol
Soiuri în plantaţie: Aligote 15 ha, Fetească regală 10 ha, Fetească Albă 5 ha, Muscat 3 ha şi 2 ha soiuri roşii fără DOC
Capacitate cramă: Producţie de vin anuală 100 000 l
Capacitate totală 430 000 l
Winemaker: Iulian Teliban
Director general: Marian Olteanu
Degustări: Da – Crama primește grupuri de turişti – doar pentu vizite la cramă si degustare, iar pentru cazare colaborează cu locaţiile din zonă, apropierea de oraş (3,5 km) le permite să oferim diverse variante. Preţ de bază pentru vizită şi degustare – 10 euro/ persoană. Se pot primi şi grupuri mai mari de turişti, care vor şi catering, iar în acest caz preţul se construieşte în funcție de cerințele specifice grupului.
Date de contact: Telefon/fax 0232240497; Mail: office@grammawines.ro, marian.olteanu@grammawines.ro
Web: https://www.facebook.com/Grammawines/ https://www.instagram.com/grammawines/