Alegeri democratice de Riesling, la Ginger

sala-img_231211 Rieslinguri autohtone şi-au prezentat la mijlocul lunii iunie platformele-program în cadrul unui scrutin-degustare, organizat de restaurantul Ginger în colaborare cu Vinul.Ro. Alegătorii au fost clienţii restaurantului, dar şi prieteni de-ai casei, care au analizat cele 11 Rieslinguri folosind fişe de degustare OIV.

Publicitate
Excursii

Vinurile care s-au aliniat la startul acestei competiţii amicale au fost: Budureasca si Origini 2008 (Budureasca), V- Legend of Transylvania şi Schwaben Wein 2009 (Cramele Recaş), Crai Nou Riesling Ecologic 2008 (Domeniile Viticole Franco-Române), Riesling Valah Speecial Reserve 2009 (Halewood), Riesling de Rhin Jidvei 2009 (apariţie surpriză în această degustare, deoarece este unul dintre primele vinuri din acest soi produse la noi), Jidvei Târnave Castle (Jidvei), Castel Stârmina 2008, Cuvee d’Excellence 2008 şi Sirena Dunării 2000 (Vinarte).

Vinurile au fost degustate „în orb”, fără ca cei invitaţi să aibă indicii legate de numele, podgoria sau anul de recolta al acestora. De asemenea, Rieslingurile au fost împărţite în două categorii – seci şi demiseci-demindulci, în funcţie de cantitatea de zahăr rezidual.

Publicitate
IPPU

mancare_mg_2294Meniul serii a fost unul special – aşa-numitul „Meniu Augustin” – un platou cu 6 mini-feluri diferite de mâncare: rulouri de roastbeef şi ananas, de piept de raţă afumat şi brânzeturi, de peşte şi ciuperci în aluat, piept de pui afumat şi brânzeturi, pulpă de pui cu brânză şi rucola, tapas-uri surpriză, urmat de un desert din mere coapte cu îngheţată asortată şi pudră de tonka.

La categoria vinuri seci, cele mai multe sufragii le-a obţinut vinul V – Legends of Transylvania 2009 (Cramele Recaş, IG Dealurile Timişului), un vin mai subţire, dar plin de arome intense de cremene, citrice şi banane, gust plăcut şi sprinţar de polen şi grapefruit şi aciditate bine integrată. sala-img_2265Acesta a fost urmat în ierarhia juraţilor participanţi de doua vinuri cu acelaşi număr de puncte: Cuvee D’Excellance (Vinarte, DOC-CMD Vânju Mare, 13%) – nas moderat, în care se simte o dominantă de drojdii şi citrice, dar cu un gust ce aminteşte de alune de pădure, sâmburii cruzi de caise şi condimente – şi Schwaben Wein (Cramele Recaş, IG Dealurile Timişului, 12%), care, chiar dacă este un vin mai puţin pretenţios, atrage prin amprenta aromatică de minerale, drojdii, caise verzi, caprifoi şi banane şi prin aciditatea liniară. Un alt Riesling cu trecere la publicul consumator cu rol de juraţi a fost Origini 2009 (Budureasca, DOC-CMD Dealu Mare, 12,5%), care a impresionat prin caracterul prietenos, popular, dat de senzaţiile dulci de piersică necoaptă şi grapefruit.

În cea de-a doua serie, cele trei vinuri care au concurat cu Sirena Dunării 2000 (Vinarte, DOC-CIB Vânju Mare, 13%), au avut parte de o luptă inegală, acesta fiind în acest moment unul dintre cele mai bune vinuri albe dulci din România. Culoare chihlimbarie, cu tente verzui şi arome puternice şi complexe de curmale, miere şi caise confiate. Gustul acestui vin nu „strigă” altceva decât cremă de zahăr ars, cu unele zvâcniri acide, ce-i conferă stabilitate. Un aliat important al acestui vin a fost şi desertul pregătit de bucătarul de la Ginger, mere coapte cu îngheţată asortată şi pudră de tonka, care s-a pliat perfect din punct de vedere aromatic pe senzaţiile descrise de vin.

Locul doi la această categorie a fost ocupat de Riesling Valah Special Reserve (Cramele Halewood, Dealurile Munteniei, 13%), un vin proaspăt, vegetal-citric, cu senzaţii dulci dominatoare de prune albe, miere şi fructe confiate, care pe final lasă loc acidităţii de cârcei de viţă.

One thought on “Alegeri democratice de Riesling, la Ginger

Comments are closed.