Alertă de Crăciun pentru colecționari! 8.261 Navicella by Jelna, garantate până în 2029 – și o legătură interesantă cu Bach și Giotto di Bondonne

Bunul meu prieten muzician Zoli Toth (name dropping alert, da!, mă dau mare) îmi povestea odată (că altfel de unde era să știu?!?) cum compozitorul Johann Sebastian Bach și-a negociat, la un moment al vieții profesionale, nu doar casă și salariu, ci și cota de bere necesară vieții (reieșea cam un six-pack pe zi, în măsurile actuale). Se pare că înaintașii noștri erau mai atenți la detalii decât omul modern, și poate din pricina asta făceau lucruri de răsunet, care să dureze! Am putea să luăm exemplu…

Publicitate
DAGMAR

Dar să revenim la Navicella by Jelna!

După cum reiese și din arhivele bisericii bistrițene din Jelna (jud Bistrița), plata în băutură era, aparent, o practică destul de răspândită: în aceste arhive, Petrus Murator (pictorul bisericii) din Jelna, apare că a primit, în schimbul muncii sale, cantități din vinul local. Iar munca pe care a prestat-o artistul aici – o frescă inspirată de celebra lucrare de la 1300 a lui Giotto di Bondonne, dispărută odată cu reconstrucția basilicii San Pietro din Roma, în secolul al XVII-lea – este cea care dă, azi, numele vinurilor de top ale Cramei Jelna: Navicella. De altfel, de pe site-ul lor am și informația cu privire la frescă (apropo, crama are și o pensiune cu 8 camere de 4 margarete și-un restaurant, v-ați putea dori să ajungeți acolo!)… Două vinuri în ediții foarte limitate – un alb și un roșu, în total 8.261 sticle – garantate de enolog cel puțin până în 2029. Vinuri gastronomice, de băut acum – da, chiar acum, dacă tot sunt Sărbătorile! – și de revizitat în fiecare an, pentru a le observa evoluția.

Navicella alb – “trei straturi aromatice și o structură împlinită”. Merge bine cu curcan la cuptor și mușchiuleț de porc împănat, iar la ouă umplute nu are rival

Zona Jelna era renumită istoric pentru vinuri albe, așa că nu ar trebui să mire pe nimeni că Navicella alb 2019 e compus din Fetească albă (60%), Sauvignon Blanc (20%) și Riesling de Rin (restul). Poate mira doar că Darius Pripon, enologul care l-a meșterit, spune că oricare dintre cele 5.313 sticle, dacă e păstrată bine, are o capacitate de învechire care depășește orizontul anului 2029. Mai rar la noi! 

Publicitate
IPPU

Am gustat vinul, este impresionant – ca să fiu mai limpede, cred că este un exemplu  despre cum poate arăta un vin alb elegant și reprezentativ pentru Transilvania. Și i-am și găsit câteva asocieri gastronomice de zile mari: ouă umplute, cu maioneză, friptură de curcan la cuptor și mușchiuleț de porc împănat cu slănină afumată și cu usturoi. Evident, pe lângă peștele obligatoriu în noaptea de Revelion. Dar să nu uitați de piftii, da?!?

Darius distinge trei staturi aromatice la Navicella alb: mai întâi soc și ardei gras, apoi flori abe de munte, flori de tei și piersică, iar la final note de kerosen, plăcintă de mere și un melanj de condimente și minerale subtil reprezentate (cocos, rozmarin, sare și cremene). Gustativ? “O structură împlinită, puternică, transpusă vertical într-un extract ridicat, bazat pe aciditate. Batonnage-ul și baricarea timp de 6 luni i-au stabilit o fundație pe care aromele s-au așezat în straturi și s-au stabilizat foarte bine la nivel molecular. Ca atare, olfactivul și gustativul se pierd unul în altul. Olfactivul ne sugerează gustul, iar gustul împlinește percepția aromatică, printr-un incipient efect sinestezic”, zice Darius Pripon.

Navicella roșu, 2017 – “fructat, catifelat, cu note animalice (…) taninuri coapte și expresive”. Coaste afumate la tigaie, cârnați la cuptor cu cimbru și vin, chiar tarte cu fructe

85% Pinot Noir (din vie de 5 ani), 9% Cabernet Sauvignon și 6% Merlot (ambele, din vii de 17 ani). Vinul – 13,5% vol alc – a stat 14 luni în baricuri din stejar transilvănean. Există doar 2.948 de sticle, și vă îndemn să nu vă luați doar una.

Rubiniu, “fructat și condimentat, cu note animalice dezvăluindu-se treptat (…) – o trilogie senzorială ludică”, așa apreciază enologul Darius Pripon aromele de Navicella roșu în momentul de față. El crede că ceea ce definește cel mai bine atacul acestui vin este fructuozitatea și catifelarea, marcate de o aciditate vivace, care continuă și pe durata gustului, iar postgustul este dominat de taninuri viguroase, coapte și expresive, care surprind “fiecare mugur de pe palatin”. Va continua să ofere satisfacție și după 2029, garantează el. Nu pot decât să fiu de acord.

Dar nu știu câți dintre voi au răbdarea să aștepte până în 2029, mai ales la finalul unui 2020 după care cu toții simțim nevoia să ne răsfățăm și relaxăm măcar un pic, în vederea unui an nou mai blând. Așa că – fie că aveți, fie că nu aveți oaspeți la mesele festive care urmează – desfaceți și aerați acest vin și încercați-l (la 16-18 grade Celsius) alături de coaste de porc afumate, fierte și apoi prăjite, cârnați proaspeți sau semiafumați de la cuptor, cu cimbru și vin, fripturi de porc cu sos sau chiar tarte cu fructe.

Nu mai așteptați! https://www.jelnatransilvania.ro/magazine-online.html

Enologul Darius Pripon consideră vinurile Navicella ca fiind reprezentative pentru Crama Jelna și pentru podgoria Lechința, exprimând cu eleganță spiritul locului. Pentru cei care le degustă, acestea constituie și o invitație atrăgătoare la vizitarea unei zone istorice bogate în atracții turistice non-urbane