Alertă de ocazii: Jiana rose, wow!

Citisem despre acest rose pe profilul de Facebook al producătorului, astfel încât curiozitatea îmi era maxim excitată atunci când am reușit să-l degust. Și nu m-a dezamăgit… ba chiar a reușit să mă surprindă plăcut, cu toate că așteptările îmi erau ridicate. Vi-l recomand călduros cu prima ocazie întâlnită. Iar până atunci vă aduc câteva detalii suplimentare de la creatorul de vinuri Liviu Grigorică (foto alăturat, din arhiva Vinul.Ro), cel care, alături de Veronica Gheorghiu, este responsabil pentru vinurile Cramei Oprișor.

Creatorul de vinuri Liviu Grigorică, alături de două dintre vinurile emblematice ale Cramei Oprișor

Jiana 2016 a fost obținut din struguri de Cabernet Sauvignon și Pinot Noir în proporții aproape egale, struguri care au fost de la bun început selectați cu scopul producerii de rose. “O parte din vin a stat în baricuri de stejar – dar din cele folosite la vinuri albe – și a fost supus și procesului de battonage”. Aceasta este partea care își aduce semnificativ contribuția la conturarea corpului și complexității gustative a vinului, după spusele lui Liviu Grigorică. Celălalt procentaj de rose, care a fost vinificat și păstrat în cisterne de inox, vine cu aportul de prospețime și partea de fruct.

“Am căutat complexitatea în acest rose”, spune Grigorică despre Jiana. “Am vrut să arăt – printr-un produs de serie totuși mai mare, replicabil (prima îmbuteliere a avut 9.872 de sticle) – că la Oprișor rose-urile se pot obține în cantități semnificative la un nivel de calitate în care nu doar aromatica să iasă în evidență, ci și complexitatea gustativă și textura catifelată”. El destăinuie că și-a luat ca model rose-urile de Provence scumpe – acelea care te fac să simți de la prima gură că ai pe limbă vin, și nu suc de fructe cu arome explozive.

Winemakerul Liviu Grigorică recomandă Jiana “de la începutul mesei și până la deserturi”, deoarece ansamblul structură-textură-aciditate-fruct e suficient de puternic și de echilibrat încât să facă față cu succes oricărui tip de dietă nu foarte grea.

“Un roz autentic, potențat de prospețimea aromelor îmbietoare de cireșe albe, piersici și mango. Aciditatea potrivită, bine integrată într-o structură elegantă, ușor cremoasă, cu senzații retronazale de cireșe timpurii, condimente și vanilie, alcoolul moderat și finisul prelung fac din acest vin un companion perfect pentru o zi de vară. Poate fi consumat simplu sau acompaniat de fructe de mare, pește ori mâncăruri aromate și ușor picante” – așa sună descrierea făcută de producător pentru Jiana Rose 2016, care e disponibil la un preț de aproximativ 50 de lei în magazinele specializate.

* Articolul de mai sus a fost publicat în ediția cu numărul 107 a revistei tipărite Vinul.Ro