Alexandru Szikler a dat banii pe vinul familiei

Walter si Alex Szikler Elite Wine Minis 2 siteComparativ cu alte zone viticole româneşti, podgoria Miniş-Măderat este mai puţin vizibilă şi, pe cale de consecinţă, mai puţin lăudată. Dar cei care au ajuns să bea vinuri de acolo ştiu că reprezintă una din perlele viticulturii româneşti. N-o ştim doar noi, românii, o ştiu şi câţiva străini, care au rămas impresionaţi de calitatea şi de potenţialul de învechire al vinurilor de Miniş. M-a surprins, recent, povestea unui amic turc, producător de vinuri, care, într-o degustare cu prieteni, a pus la bătaie un Petrus din 1998 şi o Cadarcă de Miniş din 1975. „Horia, acea Cadarcă l-a lăsat în umbră pe marele Petrus!” Nu mă credeţi? Luaţi legătura cu Mustafa Camlica, despre el este vorba. Iar omul chiar ştie, nu degeaba are vinuri de cinci stele la Vinitaly sau de aur şi bronz la Drinks Business Awards. Ideea e că zona are potenţial, iar mulţi dintre cei de acolo ştiu că poate oferi vinuri de foarte bună calitate. Unii, cum este cazul Cramei Elite Wine, s-au şi înhămat la treabă şi deja produc vinuri impresionante.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Proiectul Elite Wine a demarat în primăvara anului 2005, pornind exact de la ideea redescoperirii potenţialului zonei. Şi de la principiul că „vinul se naşte prin geneză, nu prin adopţie”, cum îi place să spună lui Ervin Walter Szikler (foto sus, în prim plan), sufletul şi fondatorul cramei. Au urmat ani cu multă muncă, cu lacrimi, cu speranţe, dar şi cu extrem de multă pasiune, iar roadele încep să se vadă. Acum patru ani gustam câteva dintre vinurile Elite şi nu eram deloc impresionat. Recent însă am băut câteva roşii pentru care n-am avut decât cuvinte de laudă. Asta şi pentru că, în fine, Elite Wine dispune de toate facilităţile de care are nevoie pentru a produce şi îmbutelia vinuri de mare calitate. Şi nu doar că a reuşit să-şi întregească dotarea, dar Ervin chiar se gândeşte la o extindere a capacităţii de procesare şi stocare, ba chiar la construcţia unei noi crame, în imediata apropiere a cele deja existente. O crama care să se încadreze cât mai bine în peisajul feeric al zonei, dominat de Cetatea Şiria şi de doi sequoia seculari, înalţi de peste 35 de metri.

Alex Szikler Elite Wine Minis bunDe câţiva ani, însă, Elite Wine nu se mai confundă doar cu Ervin Szikler. Cot la cot cu acesta munceşte acum fiul său, Alexandru (foto dreapta), care a renunţat la o carieră frumoasă în domeniul bancar pentru a se alătura unui proiect în care crede mai mult şi care e mai apropiat de idealurile sale. A luat-o de la zero, învăţând la fiecare pas, însă acum este un om de bază al echipei, ocupându-se atât de partea de viticultură, cât şi de vinificare. Şi, nu în ultimul rând, are în fişa postului şi câteva atribuţii economice şi de PR, pentru că experienţa bancară trebuie şi ea utilizată, nu-i aşa? Alexandru este un optimist incurabil şi, totodată, un om care ştie că va avea de învăţat toată viaţa. Tocmai de aceea se gândeşte foarte serios să îşi perfecţioneze cunoştinţele enologice în Italia. Pentru că este un pasionat, pentru că ştie că poate mai mult. Şi pentru că vrea, ca şi tatăl său, dealtfel, să ofere oamenilor un vin desăvârşit. Un vin care să reprezinte adevărata carte de vizită a Cramei Elite Wine.

Publicitate
VinLaMunte

Elite Wine
Sat Masca, comuna Siria, FN, (drumul dinspre Masca spre Măderat), jud. Arad
Numele firmei: SC Elite Wine SRL
Branduri: Elite, Roberto / preţuri între 19 şi 58 lei – Vinuri de vinotecă, care se comercializează numai la cramă
Suprafață de viță de vie în exploatare: circa 20 ha. Alte 3,5 ha au fost plantate în 2015
Soluri: soluri brune podzolite pseudogleizate şi cernoziomuri
Orientarea plantaţiilor: preponderent Sud-Vest
Metoda de tăiere: Guyot – simplu sau dublu
Soiuri în plantaţie: Sauvignon Blanc 1,6 ha , Fetească Regală 1 ha, Traminer 1.8 ha, Muscat Ottonel 1.5 ha, Pinot Noir 1.35 ha, Merlot 2.5 ha, Cabernet Sauvignon 2 ha, Burgund Mare 1.25 ha, Cadarca 2 ha, Feteasca Neagra 2.6 ha
Capacitatea cramă: 75.000 litri
Winemaker și director general: Ervin Walter Szikler
Degustare: Da – Primesc grupuri la degustare – detalii pe www.elitewine.ro secțiunea Întrebări
Date de contact: telefoane: 0720.934.491 / 0723.512.522 / 0724.231.515, email – elitewine@yahoo.com, Facebook – www.facebook.com/elitewine, website www.elitewine.ro.