ALIRA Grand Vin, declaratie de dragoste pentru terroir-ul dobrogean

DSC_0618In luna noiembrie, compania WineRo a lansat pe piata colectia de top ALIRA Grand Vin, o gama de vinuri exclusivista menita sa demonstreze intentiile super-premium ale producatorului dobrogean. Lansare oficiala a acestor patru vinuri a avut loc in cadrul Targului International de Vinuri Good Wine 2013, insa anterior acestui moment ,acestea si-au primit recunoasterea degustatorilor jurati ai Premiilor de Excelenta Vinul.Ro 2013, castigand trei medalii de aur si una de argint.

Publicitate
Excursii

„Gama ALIRA Grand Vin este declaratia noastra de dragoste pentru potentialul viticol al plantatiei de la Aliman. Este afirmarea convingerilor noastre in capacitatea terroir-ului si cunostintelor echipei WineRo de a prezenta ce este mai bun inca din primii ani de viata a plantatiei. Premierea la Premiile de Excelenta Vinul.Ro ne permite sa credem ca gama ALIRA Grand Vin va deveni punctul de referinta al iubitorilor de vin din Romania”, a declarat Ghenadie Bobeica, General Manager WineRo, la evenimentul de lansare, in cadrul caruia oficiile de gazda au fost facute de catre degustatorul Catalin Paduraru. Noua colectie super-premium, Grand Vin, este alcatuita din Grand Vin Merlot 2011, Grand Vin Feteasca Neagra 2011, Grand Vin Cabernet Sauvignon 2011 si Grand Vin Cuvée 2011, vinuri produse, potrivit reprezentantilor cramei, intr-o cantitate de 80.000 de sticle. Parcelele pentru aceste vinuri au fost supuse unei selectii riguroase, iar recoltarea strugurilor s-a realizat manual, vinificarea cu presare fina, fermentarile atent controlate si maturarea in cele mai bune baricuri contribuind la atingerea unui nivel de calitate ridicat.

DSC_0623Noile vinuri ale producatorului dobrogean reprezinta, pe langa o „declaratie de dragoste fata de Dobrogea”, si o declaratie de forta. Au complexitate aromatica, personalitate si densitate gustativa, data de echilibrul dintre taninurile coapte si senzatiile glicerice si catifelate. Grand Vin Merlot 2011 etaleaza lejeritate in exprimarea olfactiv-gustativa si o buna rezonanta fructata, sustinuta de o aciditate vioaie. Aceleasi elemente caracterizeaza si Grand Vin Feteasca Neagra 2011, insa aici aportul tanic da vinului un aer mai sobru si o tenta cald-condimentata. Grand Vin Cabernet Sauvignon 2011, pare in acest moment vinul cel mai pregatit de a fi consumat dintre cele patru, fiind echilibrat, cu taninuri slefuite si cu o suculenta conferita de aciditatea de fructe rosii. Nu departe de acesta, se situeaza Grand Vin Cuvée 2011 (cupaj din toate cele trei soiuri anterioare), insa mai are nevoie de ceva timp pentru a-si etala pe deplin calitatile.

Publicitate

Potrivit reprezentantilor cramei, vinurile ALIRA sunt distribuite prin intermediul PPD Romania in peste 100 de localuri premium din segmentul HoReCa, precum si la nivel international, iar planurile pentru anul 2014 prevad o extindere a prezentei acestora la nivel national.

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013