Altfel de mustărie cu bucurie: Casa Timiș reia “GastroXperiențele Desfăț și Răsfăț” – în 5, 19 și 26 septembrie

"Mustăria" de la Casa Timiș este, de fapt, o sărbătoare a recoltei în avanpremieră - cu toate roadele pământului disponibile la acel moment

Sunt bucuros să vă anunț că “Dream team”-ul gastronomic condus de Chefii Nico Lontras și Ioan Șușală relansează seria “GastroXperiențelor Desfăț și Răsfăț” în septembrie, la Casa Timiș din Dealu Mare, cu trei ediții duminicale de “bucurie la mustărie”. Evident, oaspeții locului știu să se aștepte la o experiență care înseamnă mult mai mult decât pastramă pe grătar și-o cană de suc proaspăt stors din struguri. Ceilalți pot citi în continuare detalii despre ce-o să se întâmple pe 5, 19 și 26 septembrie. Sau pot viziona filmulețul demonstrativ de mai jos și-și pot rezerva locuri aici.

 

Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta meniul “de mustărie” din raiul pofticioșilor?

Grătarele, ceaunele și cuptoarele răspândesc arome ademenitoare pentru oaspeți pe tot parcursul evenimentelor „Desfăț și răsfăț” de la Casa Timiș

Orice se poate spune despre bucătăria lui Nico și Johnny (apropo, n-am auzit vreodată o vorbă rea de la cineva), dar un lucru mie mi-e deja clar, după cum am mai arătat în alte ocazii aici: are gust de “stau la masa zeilor” și arată ca-n pozele alea cu mâncăruri exotice pentru care-ți vine să pui mâna pe card și să-ți programezi o vacanță culinară. Și nici meniul de la “desfăț & răsfăț” nu sare departe: salată de spanac tânăr cu jumări de rață, pate de curcan cu jeleu de must, salată de conopidă cu roșii cherry și pesto de leuștean, tocană (cu sos de vin roșu) de Dealu Mare, cremă de mămăligă la ceaun sau cartofii Casei Timiș cu trufe, legume gătite pe grătar și murăturile casei, împreună cu pastrama – nelipsita și așteptata pastramă – dar și cu midii la ceaun cu roșii proaspete din grădină, pentru cei care vor să mai forțeze vara. Așa se înșiruie meniul celor trei duminici de răsfăț.

N-avea cum să lipsească un desert tematic, așa încât clasica prăjitură cu brânză primește o “întorsătură” – e cu struguri și înghețată de must. Dap, de must!

Mustăria e un loc în inimă, nu în stomac!

Copiii participă cu entuziasm la activități alături de părinți și au ocazia să învețe despre natură și agricultură prin contact direct

Cum tema reuniunilor de septembrie de la Casa Timiș e “eterna și fascinanta mustărie”, și cei mari și cei mici (la vârstă) au ocazia să culeagă strugurii cu mâinile lor și să vadă cum se face mustul (sau chiar să și-l facă singuri, dacă poftesc). Pentru juniori, “Xperiențele” de acest fel pot deveni cu-adevărat prilejuri de construit amintiri de o viață, alături de părinți – fără glumă, câți dintre noi nu vorbim adesea de “gusturile copilăriei”?!? Și nu doar culesul și presarea strugurilor sunt atracții pentru cei mici, ci și jocurile și locurile special gândite să găzduiască activitățile pe placul lor. Iar pentru cei mari, astfel de evenimente sunt ocazii savuroase de a petrece în mijlocul naturii momente memorabile de familie alături de copii, bunici sau prieteni, cu muzică și voie bună.

Pentru că – nu e greu de înțeles – contează și unde te întâlnești cu cei dragi. 

Dacă vrei să te simți moștenitor al unei bucăți “de ieri și de azi”

Belșugul roadelor naturii e sărbătorit la „mustărie”

Dincolo de mâncarea remarcabilă, de băutură, de muzică și de un loc de petrecere pentru mari și mici, conacul și domeniul Casei Timiș alcătuiesc un ansamblu de bine, în care te simți ca un urmaș cu smartphone al boierilor de altădată – un “moștenitor”. Arhitectura neoromânească a conacului principal e realmente superbă și instagramabilă. Veranda mediteraneană de alături e o luminoasă terasă de vară și de iarnă, cu pereți din sticlă și tavan care se retrag complet și care nu “intervine” zgomotos în peisaj. Chioșcurile acoperite care oferă intimitate grupurilor sunt parte armonioasă din ansamblu – la fel ca și zonele cu mese sub umbreluțe sau locul de joacă al copiilor, înconjurate de o vegetație cu aer de-a dreptul dramatic. Iar dincolo de toate astea sunt dealurile cu vii și alei (pe care te poți plimba și dacă ești încălțat în pantofi de oraș) – aproape cât vezi cu ochii.

Respiri și te inspiri, nu doar mănânci și chefuiești.