„Am intrat în vin dintr-o prostie”

“Am intrat în vin dintr-o prostie. Aveam bani şi, logic, aveam griji. Şi în ce să-i investesc, dacă nu în pământ? Banii în bancă azi sunt, mâine, nu, un bloc poate să mai cadă, dar pământul nu pleacă nicăieri”, rememoreză Costică Gârboiu începuturile.
g3

Publicitate
Excursii

Istoria Cramei Gârboiu a început în 2004, atunci când proprietarul şi directorul general, Costică Gîrboiu, a intrat într-un domeniu de care nu credea că s-ar putea îndrăgosti vreodată…. A cumpărat 45 de hectare de vie de la Vincon. “Era bătrână şi arăta foarte rău. Dar era pe o poziţie superbă”. Au urmat ani de muncă, de reconversie a plantaţiei, de noi achiziţii de terenuri.

Acum, cu tot cu terenurile luate în arendă, Mera Com Internaţional culege struguri de pe 250 de hectare. “Ne ajunge”, spune Costică Gârboiu. Construcţia cramei a început în 2007, iar un an mai târziu avea loc şi prima vinificaţie. Primul vin apăruse cu un an înainte. Proprietarul se laudă cu inspiraţia de a mări capacitatea cramei de la 1.400.000 de litri la peste 2.000.000. O capacitate care va mai creşte, pentru că următorul proiect al antreprenorului este un beci numai pentru baricuri, cu o capacitate de 200.000 de litri. Nu este singurul proiect la care se gândeşte: “Dacă mai prind fonduri, mai bag două milioane într-o nouă cramă, pentru spumante. Dar şi într-o linie nouă de îmbuteliere, mai performantă şi care poate fi administrată de un singur om. Pentru că, vă spun, vor fi probleme cu forţa de muncă nu numai în Vrancea, ci în toată ţara”. Dacă nu ştiaţi, în portofoliul Cramei Gârboiu există deja două spumante, Cuartz Alb Brut, realizat din soiuri româneşti, Plăvaie şi Fetească albă, şi Cuartz Rose Brut, din Pinot Noir şi cabernet Sauvignon. Doar că nu sunt produse în România, ci în Italia. Bine, strugurii sunt vrânceni, dar…

Publicitate
IPPU

Ca mulţi producători din ţară, şi Costică Gârboiu încă vinde vin vrac. Nu e tocmai ce şi-a dorit, dar nu prea are încotro. Doar că nu se împacă deloc cu situaţia. „Vreau să ridic preţul vinului vânzându-l la sticlă. Sigur, sunt un fericit, pentru că, în ultimii ani, am reuşit să vindem aproape tot vinul pe care l-am produs. În 2015 am vândut 1.300.000 de litri. Dar numai 252.000 de sticle şi cam aceeaşi cantitate la bag-in-box. Oricum, faţă de 2014, vânzările la sticlă au crescut cu 25%. E ceva, dar nu e suficient”, povesteşte proprietarul. 15 % din producţie merge la export. China, Germania, Canada. „Acum începe să mişte şi Polonia. Deja avem doi distribuitori acolo, dar cred că o să mă restrâng la unul. Că e mai serios”, mai spune Costică Gârboiu.

Unul dintre secretele reuşitei este şi faptul că, în cei 9 ani de când produce vin, Costică Gîrboiu a mizat pe numai doi enologi. Primele două vinificări le-a făcut cu Mariana Ochean, iar din 2009 a ajuns la cramă Valentin Sercovschi (foto), un enolog căruia îţi vine greu să spui că e din Republica Moldova, câtă vreme s-a născut chiar pe fâşie, la Ungheni şi vedea România în fiecare zi. Peste Prut, e drept, dar o vedea. Valentin e tipul omului care tace şi face. A absolvit, în 2003, Facultatea de Tehnologie şi Management în Industria Alimentara, specialitatea – tehnologia vinului şi a produselor obţinute prin fermentare şi de atunci face vin. Fără să vorbească prea mult. Crama Gîrboiu nu este prima experienţă în România. A mai trecut prin Dealu Mare, ca inginer tehnolog la Crama Ceptura, preţ de trei campanii, 2005, 2006 şi 2007. A mai lucrat în Moldova, la Imperial Vin şi la Sălcuţa. Ultima dată ca şef al secţiei de îmbuteliere. Dar abia la Crama Gârboiu a devenit enolog în toată puterea cuvântului. Nu i-a fost teamă, pentru că e foarte încrezător în propriile forţe. Şi ştie ce face. Vinurile noi, din gamele Tectonic şi Epicentrum i-au dovedit cunoştinţele. Şi inspiraţia. Evoluţia celor din gamele mai vechi, Livia şi Bacanta, la fel. Când are puţin timp liber, se împarte între studiu şi copii. Dar, în ultimul timp, ultimul capitol are întâietate. Poate că veselia celor doi copii ai săi se transmite şi în vinuri, parcă mai proaspete şi mai curate în ultimii ani…

În prezentarea oficială se precizează că actuala Crama Gîrboiu fiinţează în locul unde, odinioară, prin anii ’30, boierul Zamfirescu – Conu’ Alecu, după cum îi spuneau sătenii – producea cel mai bun vin din ţară. Acum, poate că e ceva exagerat în afirmaţia de mai sus, însă la momentul actual putem afirma cu mâna pe inimă că la Crama Gîrboiu se scrie standardul de calitate al vinului vrâncean. Iar dacă luăm în calcul că este vorba de un producător care făcea primul vin în 2007, putem să vorbim de o performanţă.

Numele cramei: Crama Gîrboiu – Sat Dragosloveni, str. Cramelor, nr.43, Com. Dumbrăveni, Jud. Vrancea, cod postal: 627108
Numele firmei: Mera Com International SRL
Branduri: Bacanta, Epicentrum, Tectonic, Cuartz, Livia, Varancha.
Suprafaţa de viţă de vie în exploatare: 217.80 ha, din care plantaţii prin programul de reconversie/restructurare a soiurilor – 124.13 ha.
Teritoriul comunei Dumbrăveni este amplasat la contactul dintre Subcarpaţii de Curbură şi Câmpia Română. Sol bogat în minerale, preluvosol mezostagnic, lutoargilos, dezvoltat pe luturi.
Soiuri:  – Autohtone: Șarbă, Plăvaie, Tămâioasă românească, Fetească regală, Fetească albă, Fetească neagră
               – Internaţionale: Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Riesling de Rin, Muscat Ottonel, Gewurztraminer, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Pinot Noir.

g1         Capacitate cramă: suprafaţă – 4000 metri pătraţi; stocare – 2.000.000 litri
Director General: Constantin Gîrboiu
Winemaker : Valentin Sercovschi
Degustare: DA – Grupuri de până la 50 de persoane. Vizită în zona de procesare, în pivniţă şi în plantaţia nouă, degustare conform pachetului ales.
Date de contact: – Telefon: 0237.232.079
                                    – Email: office@cramagirboiu.ro
                                     http://cramagirboiu.ro