Reprezentatii producatorului de vinuri Liliac și Crepuscul – consortiul austriac amb Holding – au anuntat recent decizia companiei de a incepe productia de spumante in Romania. Potrivit Ioanei Micu, directorul executiv al amb Holding, se au in vedere productia de spumante prin metoda traditionala, Charmat, precum și productia de spumante din categoria frizzante.
“Avem conditiile necesare, implicit o aciditate naturala buna, pentru a obtine un vin spumant de calitate, premium, pe care intentionam sa il comercializam in segmentul Horeca”, a precizat Ioana Micu.
Reprezentantii companiei estimeaza ca prima productie va fi disponibila in restaurante cel mai probabil in anul 2016.
In prezent, Liliac Winery comercializeaza vinuri sub brandul Liliac in Horeca (70% din productie), in circa 200 de localuri, şi Crepuscul in retail, in magazinele Mega Image, urmand sa intre şi in reteaua Auchan.
Crama Liliac detine 52,8 ha de vie in localitatile Batos (Mures) şi Vermes Lechinta (Bistrita). In prezent, capacitatea totala de productie a cramei este de 250.000 de sticle pe an, iar capacitatea totala maxima estimata este de pana la 300.000 de sticle.
De la lansarea pe piata a cramei, productia a crescut semnificativ – de la 38.000 de sticle in 2011-2012, la 78.000 de sticle in 2012-2013 pana la 120.000 de sticle – 2013-2014. amb Holding a investit pana acum 5, 5 milioane de euro si mai are in vedere alocarea a inca 600.000 -700.000 de euro, pana la sfarsitul acestui an.