Americanii boicoteaza vinurile frantuzesti

Vanzarile de vinuri frantuzesti in Statele Unite au scazut cu 112 milioane de dolari, din cauza unui boicot al americanilor, nemultumiti de pozitia Frantei fata de razboiul din Irak, precizeaza Reuters.

Publicitate
e-vinul.ro

Potrivit unui studiu al Biroului National pentru Cercetari Economice din SUA ostilitatea a provocat scaderea semnificativa a vanzarilor de vinuri frantuzesti in primele sase luni dupa invazia Irakului. Pe parcursul celor sase luni, economistii estimeaza ca, in lipsa conflictului referitor la Irak, vanzarile de vinuri frantuzesti ar fi fost cu 13% mai mari.

Importurile de vinuri din Franta au fost, in perioada mentionata, in valoare de 695 de milioane de dolari, pierderile fiind de circa 112 milioane de dolari.
Studiul a fost realizat prin analizarea vanzarilor supermarketurilor din Boston, Los Angeles, San Diego si Houston.
Cele mai afectate au fost cele mai ieftine si cele mai scumpe vinuri, deoarece consumatorii au fost indiferenti in privinta sortimentului baut. Vinurile cu preturi cuprinse intre 12-26 de dolari au fost putin afectate, in unele cazuri avand loc chiar o crestere usoara a vanzarilor.
Aceasta ostilitate fata de Franta s-a concretizat si prin redenumirea cartofilor prajiti (“french fries”), in cartofii libertatii (“freedom fries”), la bufetul Camerei Reprezentantilor.

Publicitate
IPPU