Ce ne-a impresionat in 2008

Lista de mai jos nu se vrea o ierarhie, ci contine vinuri care ne-au impresionat cu deosebire, din vreun motiv sau altul, pe parcursul anului 2008. Nu este vorba doar de vinuri fabricate sau lansate in 2008, ci de vinuri pe care le-am (re)descoperit atunci. Ordinea de prezentare este alcatuita in functie de frecventa cu care anumite vinuri s-au regasit in recomandarile personale ale editorilor Vinul.Ro: cu cat un vin a fost recomandat de mai multi dintre membrii redactiei, cu atat a fost plasat „mai sus” in aceste pagini.

Publicitate
Domeniul Bogdan

***Sauvignon blanc 2006 – Clos des Colombes.
********* O revelatie! Nu credeam ca se poate obtine Sauvignon blanc cu atata personalitate la noi in tara. Stiu, multi imi vor scoate pe nas unele imperfectiuni ale acestui vin, unii vor spune chiar ca este gresit, ca are defect de dop etc. Ii sfatuiesc sa caute o sticla fara mucegai pe dop, s-o deguste din nou si se mai gandeasca. Nu pot decat sa ma rog ca acela din 2007 sa fie la fel de bun, pentru ca am capatat dependenta. (Cezar Ioan)
********* Se poate spune fara nicio ezitare ca e un vin unic in Romania. Cu un centru sarat si puternic mineral, inconjurat de un buchet gigantic de flori parfumate, Sauvignon Blanc-ul de la Olimp nu a ramas indiferent nici unuia dintre cei care l-au gustat. (Radu Rizea)
********* Evadare senzoriala la tarmul marii! Nas de miere de albine si citrice, note fine de vanilie, amestec ludic dintre aciditatea foarte vioaie si textura plina si catifelata. Un vin complex, mineral, cu o componenta de flori de salcam, vanilie si note sarat-marine. (Valentin Ceafalau)

sauvignon-blanc-clos-des-co

Publicitate

***Syrah Limited Release – Recas
********* Desi a aparut relativ tarziu pe piata, abia in toamna, cred ca a contribuit mai mult decat oricare vin la „democratizarea” acestui soi cvasinecunoscut in fata consumatorului… mai mult decat au facut-o toate importurile de Syrah (Shiraz) de pana acum. Faptul ca producatorul i-a pus un pret atat de accesibil pentru o calitate atat de corecta inseamna mult, cred, pentru cultura vinului din Romania. N-as neglija componenta caritabila a acestui produs, caci o parte din incasari se indreapta catre sprijinirea copiilor cu deficiente. (Cezar Ioan)
********* Lansat la finele lui 2008, este un cupaj de Syrah 2006 baricat indelung si Syrah 2007 cu doar cateva luni de baric. Desi are o competitie dura – o varianta feminin- seducatoare de la Carl Reh (La Cetate 2006) si una densa si profunda de la Nachbil – editia de la Recas are de departe cel mai bun raport calitate/pret de pe piata. (Radu Rizea)
********* Syrah-ul celor de la Cramele Recas cucereste prin personalitatea sa deosebita, structura impunatoare, barbateasca, si prin aromele delicate de cacao, vanilie, fructe de padure si lemn de stejar. (Valentin Ceafalau)
********* Cred ca este una dintre cele mai bune oferte calitate/pret/exotism pentru un vin rosu daca ne gandim la soi, prezentare si la valoarea vinului: rotund, echilibrat, condimentat, usor de inteles de orice consumator, usor de asociat in gastronomie. (Liviu Grigorica)

syrah-con-fondo-rosso-ok

***Shiraz Penfolds Grange 1997, Australia
********* Un eveniment, o legenda internationala disponibila acum in premiera in Romania pe baza unei alocatii de la producator in care numarul exemplarelor acordate importatorilor de pe piete mult mai mature se numara pe degetele unui singur om. Un vin intens, de natura sa zguduie prejudecata ca doar Lumea Veche e in stare sa dea nastere la vinuri cu adevarat mari. (Cezar Ioan)

********* Penfolds Grange Shiraz 1997 are o personalitate puternica si un stil foarte seducator Aromele acestui vin sunt foarte intense, amintind de piele, lemn si condimente, coacaze negre, cu usoare note florale si de scortisoara. Complexitate aromatica cum rar intalnesti la un vin: condimente uscate, coacaze, prune uscate, ciocolata amaruie, samburi de migdale, visine amarui, lemn de stejar, ciuperci uscate si iarba. (Valentin Ceafalau)

penfolds-grange

***Alma de Tobia Bianco 2006, Spania
********* Un alt vin in stare sa spulbere o prejudecata. Vin alb de Rioja?!? Ei, bine, da! Un vin de autor, un vin de terroir, un vin ca o calatorie spirituala, un vin pe care m-am simtit privilegiat sa-l gust, de parca „faurarul” lui m-ar fi invitat la el acasa, sa-mi faca onoarea de a ma considera oaspete de seama. Un vin „cu mesaj”, un vin cu suflet, un vin grozav! (Cezar Ioan)

********* Elegant cu o personalitate puternica, acest vin impresioneaza prin gustul intens, corpolent si echilibrat, sustinut de aciditatea ridicata. Aromele sale intense seduc prin tonurile de flori, citrice, menta si capuccino. Finish lung, elegant, usor sarat. (Valentin Ceafalau)
********* Un cupaj reusit cu Malvasia in rol principal ne poate schimba perceptia despre valoarea un soi considerat fara mari pretentii si despre fermentarea in barrique din lemn francez a vinurilor albe mai putin „generoase”. Cand ai in total doar 22 de butoiase devi foarte rapid pretentios si incerci sa gasesti „nod in papura” impricinatului. Am intalnit un vin placut, cu un nas extrem de expresiv si complex si echilibru de invidiat. (Liviu Grigorica)

alma-de-tobia-bianco-2006

***Clos du Pic Chateau Puech- Haut 2003, Franta
********* Rezultat al unei cupajari fericite din Languedoc, intre Syrah si Mourvedre, este vinul care mi-a marcat inceputul de an: profunzimea, intensitatea si concentratia aromatica m-au urmarit, pur si simplu, si m-au ajutat sa-mi redefinesc standardele. A fost una dintre acele intalniri „clasice”, la care faci referire multa vreme dupa. (Cezar Ioan)
********* Un vin intens, cu arome de visine coapte, lemn de stejar, ciocolata si cafea. Gustul sau impunator, condimentat, aminteste de fructele rosii de padure si de piperul negru. Frapant, ametitor, clasic! (Valentin Ceafalau)
********* Cred ca este un vin ce ar putea schimba perceptia iubitorilor de vin rosu & cola. E unul dintre putinele vinuri intalnite care au o personalitate atat de puternica incat ar putea transforma chiar si racoritoarea sus mentionata in ceva nobil, imprumutandu-i din calitatile sale: armonie, forta, arome intense de ciocolata, cirese si coacaze negre. (Liviu Grigorica)

clos-du-pic

***Nectar Pedro Ximenez, Spania
********* Un Sherry de aproximativ 30 lei la raft, disponibil in hypermarketuri, nu suna foarte grozav, nu?!? Ei, bine, eu il gasesc important, fara sa emit pretentia ca nu s-ar putea gasi si altele mai bune: e important nu doar pentru ca a inregistrat cel mai mare punctaj din degustarile de peste an ale Vinul.Ro, ci pentru ca ar putea marca un moment de cotitura in educarea consumatorilor romani de vinuri dulci si accesibile ca pret. (Cezar Ioan)
********* Acest vin fortifiat te imbie de la primul contact prin aromele sale foarte intense ce amintesc de mirosul curmalelor si al petalelor de trandafir. Este catifelat, prietenos si foarte cremos, cu un gust de miere si smochine, echilibrat de aciditatea indrazneata. (Valentin Ceafalau)
********* Unul dintre cele mai expresive vinuri pentru analiza senzoriala de la scoala: catifelat, amical, cu o aroma extrem de intensa de smochine uscate, marmelda si miere si un gust care te duce cu gandul la o smochina pusa la uscat pe o scandura in camara bunicii si uitata acolo vreo doua saptamani (Liviu Grigorica).

nectar-pedro-ximenez-dulce

***Chateau des Adouzes, Plô de Figues, 2003
********* Cu 60% Syrah, 20% Grenache si 20% Carignan, vinul este esenta depresiva a Languedoc-ului, cu parfumurile sale de femeie infierbantata, acoperita de turba si cernoziom. Moarte si viata de gustat cu ochii inchisi, in singuratate. (Radu Rizea)
********* Acest vin exprima caracterul sofisticat hedonist al francezilor. Notele sale senzuale, usor animalice, se imbina cu cele vegetale intr-un intreg luxuriant si complex. Aromele sale nazale de fructe de padure, masline si smochine se reflecta si in gustul intens condimentat, cu tuse de trufe si tomate deshidratate. Postgustul este lung si intens, cu o amareala interesanta, specifica ienuparului. (Valentin Ceafalau)
********* E unul dintre vinurile care te fac sa-ti regandesti standardele; realizezi ca vinurile bune pot fi si altfel decat ai invatat; nu mai e vorba doar de aroma, corp, echilibru. Poti descoperi placerea de a degusta un vin chiar daca el este complet ciudat si te obliga sa te concentrezi pentru al intelege si iubi. (Liviu Grigorica)

***Clos des Fées, La PetiteSiberie, 2002
********* Primul vin la care ne-am intrebat – toti cei care participam la degustare – daca nu e cumva vinul care se apropie cel mai mult de 100 de puncte, din toate vinurile degustate vreodata. Complet, ireprosabil, intelectual rafinat si profund, insa rezervat cunoscatorilor. (Radu Rizea)
********* Aromele complexe si sofisticate il recomanda drept un vin eveniment. Pot fi usor recunoscute tonurile de capsune, prune si cirese, invaluite in nuante de vanilie. Vin cu evolutie ce tinde catre perfectiune, bine lucrat, cu un postgust intens, lung, cu tuse de dulceata de visine. (Valentin Ceafalau)
********* Un vin care te convinge ca intre denumirea de marca, eticheta si continut trebuie sa fie o legatura: profund, enigmatic, corpolent, atatator, bogat, invaluitor, prea bun pentru a fi adevarat si fara defecte. Pentru ca are o mare problema : se produc doar cateva mii de sticle anual. (Liviu Grigorica)

la-petite-siberie

***Domain Ceptura Blanc, 2007 – Davino
********* Un cupaj de trei soiuri (Sauvignon blanc, Feteasca alba si Riesling italian) care reuseste sa stabileasca un nou standard in ceea ce priveste vinurile albe romane sti destinate consumatorului pretentios. Dupa acest vin alb, orice producator care vizeaza publicul super-premium este, practic, obligat sa ridice o manusa „de fier”. (Cezar Ioan)
********* Prin Domain Ceptura s-a demonstrat ca multe din parerile traditionaliste devin nule daca exista cineva care nu vrea sa le ia in seama: in Dealu Mare se poate face si altceva decat un vin rosu bun. E un vin in care fiecare partener de cupaj isi „da cu parerea”: complex, plin, echilibrat (Riesling), prietenos, vioi, (Feteasca Alba), fin, delicat, cu o aroma florala teribila (Sauvignon). Daca nu ma credeti, incercati-l. (Liviu Grigorica)

domain-ceptura-blanc

***Sfantu Gheorghe Cupola Sanctis – Carl Reh Winery
********* Cred ca merita atentia – si recunoa sterea – fiindca este primul care si-a propus sa reinvie ideea ca vinul bun poate fi facut si cadou. Intr-o vreme in care televiziunile si legendele urbane transmise din gura in gura promoveaza intens ideea ca vinul bun este doar cel „de buturuga”, vandut vrac la colt de piata, ideea unui vin-cadou pare seducatoare. Cu-atat mai mult cu cat cupajul de Chardonnay si Sauvignon blanc de la Oprisor este unul foarte reusit. (Cezar Ioan)
********* Circula pe vremuri o zicala despre florile cadou ce nu se pot bea, manca sau fuma. Incercati totu si un astfel de vin: are marimea unui cartus de tigari, aroma unei intregi pajisti inflorite primavara, este fin si corpolent in acelasi timp, in plus se poate bea foarte usor. Perfect! (Liviu Grigorica)

sfantul-gheorghe-cupola-sanctis

***Feteasca neagra Purpura Valahica 2006 – Davino
********* Un merit extraordinar al producatorului din Dealu Mare, care a reusit cu acest vin sa duca soiul-portdrapel romanesc la un nivel de calitate si de imagine care depaseste cu mult toate incercarile comerciale de pana acum. A dovedit ca se pot face vinuri memorabile, de colectie, din acest soi, de care altii si-au batut joc de-a lungul vremii. (Cezar Ioan)
********* Condimentat, fin, placut, proaspat, rotund, echilibrat, culoare superba, cam asa arata un vin foarte potrivit pentru o cina romantica. Faptul ca e un vin romanesc nu poate decat sa ne bucure si sa ne faca mai increzatori in calitatile unei Fetesti Negre. (Liviu Grigorica)

feteasca-neagra-purpura

***Serego Alighieri Vaio Armaron 2001, Italia
********* Cum sa descrii frumusetea dureroasa a acestui vin facut din struguri lasati luni de zile sa se stafideasca, pana cand pierd 70% din volum, si apoi maturat in butoaie din lemn de cires?!? Cum sa-i povestesti aromele complexe, parcursul lung si intensitatea rafinata cuiva care n-a gustat niciodata un Amarone della Valpolicella de cea mai buna calitate?!? Oameni buni, merita cateva ceasuri din viata voastra, credeti-ma! Dupa aceea, mai vorbim de vinuri rosii bune! (Cezar Ioan)

serego-alighierivaio-armar

***Flamboyant, 2006 – Davino
********* Al doilea vin din Europa, 98 de puncte, aur si premiul special al juriului la Mundus Vini, dupa cum ne-a informat Dan Balaban, proprietarul DAVINO. Comentariile sunt de prisos. (Radu Rizea)
********* Ce se intampla cand se intalnesc Cavernet Sauvignon si Merlot cu Feteasca neagra la DaVino intr-un an de exceptie? Apare un vin intens colorat, cu usoare tente caramizii in care fructele rosii se impletesc armonios cu vanilia, ciocolata si lemnul de stejar iar armonia si corpul sunt sustinute de tanini supli si placuti . (Liviu Grigorica)

***Gonzales Byass, Beronia III a.C.
********* Esenta neagra de Rioja, cu 85% Tempranillo, 7% Graciano si 5% Mazuelo, imbogatit 15 luni in baricuri. Fructuos si picant, complex, profund, greu, dens si satios, este un vin pentru meditatii nesfarsite si revelatii dureroase. L-as recomanda celor care au de luat decizii grele. (Radu Rizea)

iii-a-c-beronia_mg_4771

***Clos des Nines
********* Varianta rafinata a lui Plô de Figues. Ceea ce pierde din structura primitiva, din latura animalica si de „nascut asasin”, se castiga prin bogatia infinita de nuante. Vinul care l-a sedus pe Horia Roman Patapievici… Mai e ceva de adaugat? (Radu Rizea)

***Penfolds, St. Henri Shiraz, 2004
********* Nu e nici cel mai bun Shiraz Australian, nici cel mai scump sau cel mai bun vin de la Penfolds (mai exista Grange, Magill Estate etc.). Insa a fost prima mare amenintare la adresa europenilor pe care, personal, am descoperit-o. Un soi de „nu va mai dati mari cu traditiile si tehnicile europene, ca putem si noi sa facem vinuri la fel de bune, la sfert de pret”. (Radu Rizea)
********* Australienii au decis ca Shiraz e soiul lor „national” si fac tot posibilul sa-i puna pe cei din lumea veche (in special pe francezi) in situatii din ce in ce mai dificile prezentant vinuri din soiul Shiraz mai aromate, mai condimentate, mai rotunde si mai placute. St. Henri e un exemplu, dar mai sunt si multe altele: BIN 28 sau BIN 128 pot fi doar cateva exemple (foarte abordabile ca pret) de la Penfolds. (Liviu Grigorica)

***Feteasca Alba, Alba Valahica, 2007 – Davino
********* Pentru oricine stie macar un lucru – doua despre vin, DAVINO este standardul de lux si calitate din Romania, chiar daca tot mai multi mici producatori incep sa ii calce pe urma. De fapt, DAVINO nici n-ar trebui sa se regaseasca in acest top, pentru ca fie este incomplet recomandat, fie ocupa degeaba locul altor vinuri, recomandarile legate de producatorul din Ceptura fiind de la sine intelese. Alba Valahica – un rafinament pentru orice zi, la orice ora, expresia maxima a acestui soi, pana acum. (Radu Rizea)
********* Chiar daca nu are complexitatea cupajului alb al casei, este un vin care te pune pe ganduri: este chiar Feteasca Alba? Atat de fina, de vioaie, de placuta, de armonioasa, fara pic de vulgaritate? Inca o dovada ca tehnologul sfinteste locul si vinul. (Liviu Grigorica)

***Crama Oprisor, Tormentum
********* Alaturi de Smerenie si Passarowitz, va face parte dintre vinurile de top ale rebranduitului producator Carl Reh Winery. Am avut sansa sal cunosc cu mult inainte de a fi gata, insa e genul de vin care va face furori printre iubitorii de vin romanesc. Cu potential mare de invechire, cupajat din soiuri zdravan baricate, se anunta a fi prima mare revelatie din 2009. (Radu Rizea)

***Sfantul Dumitru Cupola Sanctis – Carl Reh Winery
********* Gama-experiment Cupola Sanctis reprezinta incercarea ambitioasa a producatorului Carl Reh Winery de a imbina talentul, cu ingeniozitatea si inspiratia. Sfantul Dumitru este un vin cu arome foarte intense, de fructe rosii (coacaze si mure), nuantate de tuse de mirodenii si lemn. Gustul intens este sustinut de taninii foarte vigurosi, echilibrati si restul de zahar bine integrat. (Valentin Ceafalau)
********* In Mehedinti, la Oprisor, a fost creat un cupaj de Shiraz si Cabernet Sauvignon in care piperul negru, coacazele si ciresele negre, ciocolata si vanilia ne ofera un festin olfactiv. In plus, vinul este plin, echilibrat, placut, fin si corpolent in acelasi timp. (Liviu Grigorica)

sfantul-dumitru

***Feteasca Regala „Genius Loci” 2006 – Prince Stirbey
********* Acest vin impresioneaza prin echilibrul si rotunjimea de care da dovada. Aromele sale intense amintesc de florile de salcam si de fructele exotice, cu tonuri minerale (lut umed). Gustativ este in acelasi timp onctuos si exploziv, cu o structura taninoasa foarte complexa si buchet fin si elegant. Un vin-revelatie, cu semnificatii senzoriale aproape mistice. (Valentin Ceafalau)
********* Feteasca Regala pare sa-si fi gasit totusi un loc in vinificatia romaneasca. Alaturi de Prince Stirbei, Recas, Negrini, mai apar si alte vinuri reusite din acest soi. Genius Loci are in plus fermentatia in barrique si pastrarea in contact cu drojdiile timp de un an. Rezultatul? Mineral, complex, rotund, alt tip de Feteasca decat cele cu care ne-am obisnuit. (Liviu Grigorica).

prince-stirbey2143