Enira, varianta de la Aliman

RADU RIZEA

Pentru prima oara, sarbatoarea mustului a poposit si intr-o podgorie ajunsa in cel de-al treilea an de rod din Aliman, la Sud de Cernavoda. Este vorba despre primii struguri destinati vinificarii de pe suprafetele achizitionate in 2006 de catre WineRo, acelasi grup de investitori care a creat Bessa Valley in Bulgaria si al caror vin, Enira, a cucerit deja inimile celor care au apucat sa-l deguste.

enira-dsc_5643

Ceva mai redusa ca suprafata (80 de hectare, fata de 140 in Bulgaria), investitia grupului in Romania se va ridica la acelasi nivel de efort financiar – aproape 10 milioane de euro. In acest an, la Aliman vor fi culese 20 de hectare de Merlot, un lot mai degraba “de test”, care va fi vinificat in singurul loc care corespunde pretentiilor oenologului Marc Dworkin, si anume la cramele Corcova. Reteta de vinuri dupa tipar bordolez, cu fermentare in bazine de beton, va fi respectata si in Romania, cu aceeasi perseverenta ca in podgoria-sora din Bulgaria.

enira-dsc_5639

In prezent, WineRo asteapta avizele autoritatilor locale pentru a demara constructia propriei crame, intr-un petec de rai aflat pe un cot de brat de Dunare, la 15 kilometri de Aliman, in Rasova. Chiar daca pare mai ciudat ca strugurii sa creasca la o asemenea distanta de crama, Ghenadie Bobeica, reprezentantul grupului in Romania, spune ca „este cel mai frumos loc din zona. Daca luam in considerare si faptul ca aici vor exista si o mica plantatie de vita-de-vie si, in cea de-a doua etapa, un complex turistic, alegerea este usor de inteles”.

enira-dsc_5634

ALIMAN, „IN OGLINDA” CU BESSA VALLEY

Multe lucruri depind de recolta de Cabernet Sauvignon de anul viitor. Recolta de Merlot de anul acesta, chiar inainte de a fi vinificata, a depasit toate asteptarile: strugurii au strans deja peste 250 de grame de zahar (echivalentul a 15% vol.alc, pentru vinuri seci), si au crescut extrem de bine si de sanatosi. „In afara de Merlot si Cabernet, avem 9,5 hectare de Feteasca Neagra, un soi autohton pe care Marc Dworkin il apreciaza foarte mult. Din pacate, Feteasca Neagra nu avea DOC pentru aceasta zona, iar legea ne-a impus sa mentinem plantatia in limita a 10 hectare. Acum exista DOC, dar urmeaza sa vedem mai tarziu daca este sau nu cazul sa mai plantam. Pe de alta parte, solul de la Aliman – nisip si loess, dar fertil – nu ne-a permis sa cultivam si Shiraz in aceeasi zona. Am plantat insa deja cateva hectare la Adamclisi, chiar in apropierea monumentului. Va intra, probabil, pe rod, in 2011. Deja circula zvonul ca sunt si alti investitori interesati in terroir- ul de la Adamclisi, insa nimeni nu a condus acolo analizele si investigatiile pe care le-am facut noi”, spune Ghenadie Bobeica.

enira-dsc_5629

Conform oficialului WineRo, clima de la Aliman este aproape „in oglinda” cu cea din Bessa Valley, cu aceleasi fluctuatii anuale, aceleasi varfuri si aceleasi depresiuni. La Aliman, totusi, media anuala este cu un grad Celsius mai mare, fata de podgoria in care s-a nascut Enira.

enira-dsc_5593

Daca preambulul din acest an se dovede ste a fi “de perspectiva”, Aliman-ul va deveni, alaturi de Ceptura si Oprisor, cel mai proaspat reper al noii scoli de vin din Romania, daca luam in calcul succesul Enira pe plan global (la aceasta ora, vinurile din Bessa Valley se vand bine in Franta, Germania, Austria, Marea Britanie, Elvetia, China, Japonia si Taiwan, iar “Master of Wine” Caroline Gilby asteapta cu nerabdare confirmarea finala ca acest vin va “conta pe harta”).

enira-dsc_5578