Miscari de trupe in zona vanzatorilor de vin

Radu Rizea2009 a fost un an agitat in zona vanzarilor de vin. Cu sau fara criza, dincolo de cifrele absolute, mai multe companii producatoare si-au schimbat principala interfata cu producatorii – directorii de vanzari. Rares Marinescu, fost director de vanzari, director general si consilier al board-ului (cumulat cu functia de director de comunicare si marketing) s-a mutat de la Recas la Crama Oprisor; Dan Ionel, fost director pentru clienti speciali la acelasi producator, Recas, a devenit director de vanzari la Cramele Rotenberg; Mircea Oniciuc, fost director de vanzari la Negrini, a fost numit director de vanzari pe Bucuresti pentru Domeniul Coroanei Segarcea, iar Sorin Trandafirescu, fostul director national de vanzari de la Carl Reh Winery (rebranduita sub numele de Crama Oprisor) a devenit noua forta a vanzarilor de la Senator, compania care a lansat recent liniile Monser si Traditii. Mai putin despre motive, si mai mult despre perspective, vorbesc Rares Marinescu, Dan Ionel si Sorin Trandafirescu.

vanzari-sorin-trandafirescu

SORIN TRANDAFIRESCU (SENATOR)

„Aici este vorba, practic, de un business start-up. Sud-Vestul, Centrul, Oltenia, Banatul si Bucovina sunt zone in care nici macar nu s-a auzit pana acum de Monser. Din fericire, atat brandurile Monser si Traditii, cat si etichetele sunt foarte bine primite. Exista un melanj, intre imaginea pe care noile branduri o propun, prezentare si mesaj, pe care retailerii il primesc foarte bine. Ideea in sine, de a avea o linie intreaga (n.r. Monser) de soiuri pure romanesti, are priza. Au existat cazuri in care am incheiat deal-uri prin telefon, pentru ca oamenii isi doresc asa ceva. Prinde mai ales in zona Ardeal-Banat, unde exista si o aplecare spre aspectul nationalist cuprins in acest concept. In orice caz, si prin ceea ce reprezinta Monser, si prin conceptul propus de Traditii, am siguranta ca vor fi produse de succes”.

vanzari-rares-marinescu

RARES MARINESCU (CRAMA OPRISOR)

„Compania germana Carl Reh, prin subsidiarul sau in Romania, Crama Oprisor, are, in primul rand, un portofoliu foarte complet si foarte corect de vinuri. Exista adresabilitate pentru toate clasele de consumatori, pe toate palierele de pret – acesta este unul dintre motivele pentru care am acceptat aceasta provocare. Exista linii definite foarte clar, de la segmentul de supermarket, unde cred ca Val Duna are cel mai bun raport calitate/pret, pana la vinurile de top. In plus, recenta lansare a vinurilor sub conceptul „Oltenia Profunda”, a adus in prim plan o amprenta unica, o invocare fara precedent a istoriei si traditiei. Cat despre linia clasica, La Cetate, cred ca are una dintre cele mai frumoase identitati de brand de pe piata. Scopul meu imediat va fi sa cresc disponibilitatea in piata a acestor vinuri, sa largesc aria de distributie. Nu cred ca va fi greu sa generam consum, piatra de incercare – in limbaj corporate – fiind generarea de “trial”. Cine ajunge sa incerce aceste produse, cu siguranta se va intoarce la ele”.

vanzari-dan-ionel2

DAN IONEL (CRAMELE ROTENBERG)

„Ceea ce m-a facut sa accept aceasta oferta este faptul ca, in toti anii in care am lucrat la Recas – experienta pentru care le multumesc fostilor mei angajatori – am inteles, am dobandit certitudinea ca viitorul apartine micilor producatori, celor care au mai putin de 50 de hectare. Chiar de cand am ajuns aici, rugamintea mea catre domnul Rotenberg a fost sa nu mai cumpere nici un pic de teren si sa insiste in promovarea seriilor scurte. Vorbim despre vinuri dedicate restaurantelor, iar intentia cuprinsa in aceste vinuri si-a dat imediat masura. Nu am avut nici un fel de problema sa listam vinurile la restaurante ca Fattoria, Issoletta, Uptown, Aquarium sau Jaristea. Pur si simplu, le-au degustat si le-au acceptat imediat. Din proprie experienta, stiu ca piata este, la ora actuala, impartita intre segmentul de sub 15 si cel de peste 100 de lei. La Cramele Rotenberg avem avantajul povestii vinurilor manufacturate, care conteaza mult in decizia de cumparare”.