Miscari strategice pe piata vinului

Valentin Ceafalau

Publicitate
Domeniul Bogdan

struguriColosii vitivinicoli din Romania recurg la noi achizitii si strategii de productie pentru a-si largi portofoliile si pentru a-si creste pozitia pe piata. Demersul recent al Jidvei, care – potrivit Bussiness Standard – a achizitionat 300 de hectare de vita de vie din patrimoniul firmei Vifrucer Cernavoda, este doar un exemplu. Miscarea Jidvei nu poate fi scoasa dintr-un context mai larg, caci vine la putin timp dupa ce compania Murfatlar si-a anuntat intentia de a intra pe piata de spumante, incepand cu anul 2008, piata in care Jidvei se situa pe locul al doilea, dupa Angelli.

Potrivit Bussiness Standard, Jidvei va putea sa-si imbogateasca portofoliul de produse, producand in urma acestei achizitii si vinuri rosii, care lipseau. In prezent, pe segmentul premium, Jidvei are doar vinuri albe, cele rosii fiind vinuri ieftine. Compania detine circa 2.000 de hectare in podgoria Tarnavelor, productia fiind valorificata in cea mai mare parte pe piata interna. Zona preluata de Jidvei este renumita pentru soiuri de vin precum Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Merlot si Cabernet Sauvignon.
Pe de alta parte, anuntul Murfatlar privind intrarea pe piata spumantelor vine la scurt timp dupa o intensa campanie pentru popularizarea „Spritzului de vara”, desfasurata prin reteaua Metro. In contextul actual, in care producatorii interni devin importatori si comercianti de vinuri importate si imbuteliat in Romania, demersurile Jidvei si Murfatlar par normale, din dorinta de a se impune pe toate segmentele de piata.

Publicitate

Murfatlar – 27,8%, Jidvei – 14,5%

Murfatlar Romania este producatorul cu cele mai mari vanzari imbuteliate la 0,75 l din anul 2006, potrivit unui studiu realizat de catre compania de audit si cercetari de piata MEMRB IRI. Conform acestuia, vanzarile (exprimate in hectolitri) ale Murfatlar au reprezentat in 2006 27,8% din cantitatea totala de vin imbuteliat la 0,75 l vanduta pe piata romaneasca, valoarea vanzarilor in lei fiind de 27,9% din total. Producatorul dobrogean este urmat in clasamentul realizat de firma de audit de catre Jidvei, Cotnari si Vincon. Vanzarile Jidvei au fost de 14,5% din cantitatea totala, ocupand, insa, valoric, o cota de 19%. Procentajul valoric realizat de Jidvei denota faptul ca preturile de vanzare ale vinurilor acestui producator au fost peste medie. Procentele inregistrate de Cotnari si Vincon au fost de 13% si respectiv 7,8%. Este interesant ca cei patru colosi de pe piata vinului din Romania au realizat impreuna 63,2% din totalul vanzarilor realizate in cursul anului 2006 pe piata interna. Restul procentelor din piata de vinuri imbuteliate la 0,75 l sunt impartite intre cel putin zece producatori, cu cote valorice cuprinse intre 3,1% si 2,5% din piata. Acest pluton este condus de catre Cramele Recas, producator care a realizat un procent de 3,1% la unitati vandute, ca valoare inregistrand un procent de 3,2%. Conform aceluiasi studiu, piata vinurilor din Romania a fost estimata in anul 2006 la aproximativ 450 milioane de euro.