A inceput sezonul demolarilor la Fruvimed

Conducerea paralela a Fruvimed SA pune la cale un nou tun, de data aceasta, se pare, imobiliar # Fara sa aiba vreo jena fata de lege, echipa lui Carapid intentioneaza sa desfiinteze doua camine de nefamilisti si centrala termica aferenta care apartin de ferma sase a Fruvimed # Scopul pare a fi legat de pozitia terenului aferent acestor active # Acesta este pozitionat la Drumul National Constanta-Bucuresti, pe raza comunei Mircea Voda, si are o valoare ceva mai ridicata daca avem in vedere ca are si utilitati # Actiunea de demolare efectiva a celor trei cladiri se pare ca nu este cuprinsa in planul de reorganizare a societatii # Nu se stie de unde vor fi alocati banii pentru aceasta operatiune # Oricum, trioul Carapid-Sorici-Seitan conduc Fruvimed dupa legea bunului plac si au obtinut si aprobare de la Primaria Mircea Voda pentru a desfiinta cele trei active

Publicitate
Domeniul Bogdan

Privatizarea societatii Fruvimed SA continua sa reprezinte un subiect de presa mai ales din cauza modului in care grupul condus de Paris Carapid, din care mai fac parte directorul economic Gheorghe Sorici si cel general Aurel Seitan, a pus mana abuziv pe societate dupa ce actionarul majoritar Constantin Samson a fost indepartat de la conducere cu toate ca detine 85% din actiunile societatii. De fapt, aportul lui Samson a salvat societatea de la faliment pentru ca aceasta era plina de datorii la momentul privatizarii. La scurt timp dupa privatizare, in anul 2002, a fost conceput un plan de reorganizare care a fost aprobat de judecatorul sindic. Initial, acesta a fost urmat strict de administratorul judiciar Fanica Constantin.

In anul 2004, dupa ce societatea s-a redresat prin contributia lui Samson, grupul lui Carapid a pus la cale un puci. Prin manevre neortodoxe si prin falsificarea mai multor documente, acestia au reusit sa-l indeparteze pe Constantin Samson de la conducerea societatii. In anul 2004, Fruvimed a platit 3,8 miliarde catre Carapid cu titlu de restitutie imprumut. De fapt, acest imprumut se pare ca nici nu a existat. Oricum, plata s-a facut total in afara planului de reorganizare, iar pe lista creditorilor Carapid nu era inscris cu aceasta suma si nu a existat nici un contract de imprumut. Ulterior, Paris Carapid a virat banii inapoi la asociatia salariatilor-PAS, din care Samson detine 85%, iar PAS-ul la Fruvimed.

Publicitate

Toti banii cu care Samson a achizitionat actiunile PAS Fruvimed in acceptiunea grupului lui Carapid reprezinta doar un imprumut catre societate facut de actionarul majoritar. Si asta cu toate ca si pe ordinele de plata se specifica clar ca plata reprezinta contravaloarea actiuni. Mai apoi acelasi Carapid s-a prezentat la sediul BCR din Medgidia unde a depus nici mai mult nici mai putin de 37 de miliarde in contul PAS ca obligatie investitionala. Surse din cadrul BCR Medgidia au precizat ca Paris Carapid a declarat in documentele bancare ca banii provin din dividende cu toate ca nici el nici sotia sa nu erau actionari la nici o societate. Toate acestea au avut ca scop preluarea chiar si pe langa lege a unui numar mare de actiuni care sa-l surclaseze pe Samson si sa dea legitimitate actiunilor lui Carapid.

Sarabanda falsurilor

Pe langa aceste actiuni, la data de 07.08.2004, Seitan a convocat o sedinta a adunarii PAS. In cadrul acestei sedinte, Seitan a anuntat ca PAS a efectuat investitii si pe acest motiv trebuie redus numarul de actiuni ale lui Samson. In totala confuzie si fara sa cunoasca legea, Seitan si compania au confundat obligatia investitionala in baza careia se pot dobandi actiuni nou emise prin marirea capitalului cu obligatia de plata a pretului vanzarii lor. Ei au considerat gresit ca actiunile cumparate pot fi distribuite dupa bunul plac al conducerii instituita in paralel la PAS Fruvimed de Carapid. In fapt, aceste actiuni erau gajate in favoarea ADS pana la executarea tuturor obligatiilor din contractul de privatizare.

Agentia Domeniilor Statului (ADS) a refuzat aceste pretinse investitii. Ca sa justifice totusi investitia, grupul lui Carapid a falsificat un contract pe care l-a antedatat. In aprilie 2001, cand se pretinde ca a fost emis documentul, administrator la PAS si la Fruvimed era Samson si nu Seitan care semneaza pe acest contract. Oamenii lui Carapid care au conceput documentul nu s-au mai uitat la amanunte si au trecut in antet prefixe de telefon si coduri postale care au intrat in folosinta din 2003. De fapt, una dintre dovezile falsului. Pe langa acest contract au mai fost emise facturi falsificate care au fost datate pe 2.08.2004, NIR-uri si avize de insotire din iulie 2004.

Prin aceste manopere s-a lasat sa se inteleaga ca Fruvimed ar fi vandut Asociatiei-PAS mai multe investitii. Din pacate pentru falsificatori, investitiile pe care le-au enumerat in sedinta din 07.08.2004 nu sunt aceleasi cu cele pentru care au fost emise avizele din iulie 2004 si apoi facturi in august. Drept urmare, actionarul majoritar Constantin Samson a facut mai multe plangeri la DNA impotriva lui Paris Carapid, Fanica Constantin, Aurel Seitan si Gheorghe Sorici si invers. Ancheta se afla in plina desfasurare.

Afaceri imobiliare cu activele Fruvimed

Lasand la o parte falsurile savarsite pana in prezent, se pare ca actuala conducere a intrat in panica cu gandul ca intoarcerea lui Constantin Samson este inevitabila. Drept urmare, pentru a mai baga cate ceva in buzunar, acestia au descoperit o metoda mai simpla de imbogatire. Surse din interior au precizat ca acestia ar avea in vedere vanzarea unor active. Mai mult, acolo unde acestea nu au o valoare destul de importanta, se incearca demolarea lor pentru cresterea pretului pentru terenul aferent. Un prim exemplu ar fi cel care priveste activele detinute in comuna Mircea Voda de ferma numarul sase. Societatea Fruvimed detine in aceasta localitate o crama, doua dormitoare P+1, o cantina si o centrala termica, toate aflate la soseaua comunei. La data de 3 aprilie a acestui an, actuala conducere a societatii Fruvimed a solicitat Primariei Mircea Voda o autorizatie de desfiintare. Solicitarea priveste desfiintarea centralei termice si a celor doua dormitoare comune P+1.

Probabil ca Paris Carapid si compania se gandesc sa demoleze aceste active care sunt deja devastate. Oricum, acest demers care presupune noi cheltuieli se pare ca nu este cuprins in planul de reorganizare. Dar oricum asta nu este un impediment pentru actuala conducere care actioneaza doar dupa legea bunului plac. Potrivit documentelor, centrala termica are o valoare de 704,65 lei, primul dormitor valoreaza 755,24 lei, iar cel de-al doilea dormitor costa 753,59 lei. Dupa verificarea documentatiei depuse, primarul localitatii Mircea Voda, Dumitru Dedu, secretarul Cristina Caluian si referentul de la urbanism, Emilia Lipan si-au dat acordul eliberand autorizatia de desfiintare pentru activele invocate.

Aceasta autorizatie este valabila 12 luni, calculata de la data inceperii efective a lucrarilor, care trebuie anuntata in prealabil. Cu toate acestea, grupul lui Carapid nu a inceput inca desfiintarea acestor active. Terenul aferent constructiilor are deschidere la Drumul National 22 chiar in dreptul comunei Mircea Voda care este foarte circulat si are o valoare mai mare. Oricum, in zona mai exista si o crama, sau mai bine zis ce a mai ramas din ea.

Aici nu a mai avut loc nici o activitate de mai bine de cinci ani si angajatii sustin ca au fost luate de curand toate componentele ce mai puteau fi folosite. Chiar si butoaiele au fost carate. Au mai ramas doar niste bazine care sunt folosite atunci cand productia de struguri este foarte mare si sunt depasite capacitatile din Medgidia. Vom vedea ce urmaresc cei din echipa Carapid cu aceste active ramase in paragina.
DEI