ANPC amendeaza dupa legi invechite

control_anpc_coxLa inceputul lunii octombrie, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a desfasurat un control privind modul de respectare a prevederilor legale la comercializarea si etichetarea vinurilor, in magazinele si intreaga tara. Potrivit reprezentantilor ANPC, au fost controlati 502 operatori economici, la 378 (75%) dintre acestia constatandu-se abateri. De asemenea, au fost verificati 213.000 litri de vin, din care 78.000 litri (36%) prezentau abateri de la prevederile legale in vigoare.

Publicitate
IPPU

Principalele abateri constatate de inspectorii ANPC sunt lipsa inscrierii datei imbutelierii sau a numarului lotului, comercializarea vinurilor cu denumirea sub care se vinde produsul neconforma sau la care lipsea categoria de calitate, lipsa traducerii in limba romana a elementelor de identificare si caracterizare sau lipsa inscrierii tipului de vin conform continutului de zaharuri. Pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, au fost aplicate de 378 sanctiuni contraventionale, dintre care 121 avertismente si 257 amenzi contraventionale in valoare de 611.500 lei.

Fata de controalele anterioare, salutate de majoritatea companiilor din sectorul vitivinicol, acesta a aprins spiritele in randul acestora, multi dintre importatori acuzand faptul ca acest control a fost realizat dupa o legislatie invechita, neconforma cu legislatia Uniunii Europene. O alta greseala penalizata de producatori este faptul ca ANPC nu a solicitat colaborarea Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol din Ministerul Agriculturii.

Publicitate
Domeniul Bogdan

control_anpc

Inspectorii au amendat mai multi producatori pentru ca pe etichetele vinurilor apare precizarea „Vin cu Indicatie Geografica” in loc de „Vin de Calitate Superioara”, aceasta categorie de vin fiind scoasa din legislatia romaneasca de aproximativ 4 ani. De asemenea, ANPC a mai amendat unii importatori din tari precum Australia, Africa de Sud sau Chile, ale caror sticle nu purtau pe eticheta categoria de calitate, netinand cont de faptul ca tarile respective nu folosesc conceptul de categorie de calitate.

„Aceste controale sunt benefice, dar ANPC a pus producătorii şi importatorii oneşti pe aceeaşi listă cu infractorii. O colaborare ANPC-ISCTV ar clarifica priorităţile acestor controale şi ar descoperi adevăratele pericole pentru consumatori” – Philip Cox, manager Cramele Recaş.