Din radiografia facuta dosarului Fruvimed reiese clar ca lupta pentru actiunile societatii a generat un conflict care s-a concretizat in doua dosare penale plus mai multe actiuni in instanta * Unul dintre acestea este inregistrat la Directia Nationala Anticoruptie, iar cel de-al doilea se afla la DIICOT * In ambele procurorii efectueaza cercetari interminabile * Printre cei vizati de anchetatori se afla si actualul director general, Aurel Seitan, care a fost vazut pe la Parchet # Acesta a fost omul de incredere al actionarului majoritar Constantin Samson * Dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta, Seitan a uitat cine l-a promovat in functie si l-a tradat pe Samson * El s-a alaturat altor doua persoane, Paris Carapid si Gheorghe Sorici * Initial, Seitan a condus lucrurile de asa natura incat sa provoace falimentul societatii Fruvimed, insa manevra nu i-a reusit * In anul 2004, cei trei „ciobanasi”, Carapid, Sorici si Seitan au pus la cale un plan cu scopul de a-l indeparta din societate definitiv pe Samson * Autorul moral al acestei adevarate balade este Paris Carapid dar cel care a pus in practica ordinele lui a fost Seitan, care controla masele.
Situatia de la Fruvimed SA este de cateva saptamani intoarsa pe toate fatetele de ZIUA de Constanta. Dupa o atenta cercetare a faptelor, a inscrisurilor care ne-au parvenit si a declaratiilor date de cei direct implicati in privatizarea societatii a reiesit clar modul in care un grup restrans de persoane din conducerea societatii au reusit sa puna mana pe conducerea societatii in mod abuziv. Din radiografia facuta dosarului Fruvimed reiese clar ca lupta pentru actiunile societatii au generat un conflict care s-a concretizat in doua dosare penale, unul aflat la DIICOT, iar celalalt la DNA plus mai multe actiuni in instanta.
Pe scurt trebuie sa reluam modul in care s-au desfasurat ostilitatile. Fostul director general al vechiului IAS pe structura caruia a luat fiinta Fruvimed, Ioan Busu a incercat si reusit sa privatizeze unitatea pe care o conducea de multi ani. El l-a angajat pe avocatul Ioan Raducanu sa se ocupe de acest proces si de crearea Asociatiei Salariatilor Societatii-PAS. Raducanu era omul de incredere al lui Busu. Printre ceilalti factori de raspundere care hotarau destinele Fruvimed se mai aflau Paris Carapid, inginer in cadrul departamentului de marketing, Gheorghe Sorici, director economic si nu in ultimul rand Aurel Seitan, sef de ferma. Dupa ce Raducanu a intocmit registrul actionarilor si cel de actiuni, acesta le-a inscris la Oficiul Registrului Comertului care a intermediat tinerea efectiva a celor doua documente unui registru privat independent numit RINA Buzau.
Fruvimed a incheiat un contract, pe 26 aprilie 2001, cu acest registru privat pentru a plati serviciile prestate, respectiv tinerea evidentelor legate de registrul actionarilor. In august 2000, a fost angajat cu contract de munca Samson Constantin. El a obtinut si calitatea de membru al PAS Fruvimed. In decembrie 2000 a fost incheiat un contract de vanzare cumparare intre fostul minister al Agriculturii, actualmente ADS si PAS Fruvimed pentru 1 264 935 de actiuni, evaluate la 10 000 de lei bucata, reprezentand 79,184%. Inainte de semnarea contractului, Constantin Samson achita din doua firme ale sale garantii care au insemnat 50% din pretul de cumparare al actiunilor Fruvimed.
La semnarea contractului, cu garantia de peste sase miliarde virata de Samson sunt achizitionate actiuni in numele sau. Asa a devenit actionar Constantin Samson. Pe 15 decembrie 2000, in AGA PAS sunt distribuite actiunile si Samson obtine 85%, iar salariatii primesc 15%, cu titlu gratuit. Pe 24 ianuarie 2001, AGA Fruvimed i-a act de structura actionariatului, iar Samson este numit administrator.
Balada Miorita in varianta moderna
Seitan nu mai lucra la Fruvimed in acea perioada. El a fost adus de Samson si pus director general dupa retragerea lui Ioan Busu. Dupa plecarea lui Busu si avocatul Raducanu a cazut in dizgratie. El si-a dat demisia dupa ce fusese tras pe linie moarta de cei care conduceau Fruvimed. Carismatic, Seitan a fost cel care a obtinut rezultate notabile in cursul anului 2003, mobilizand angajatii Fruvimed. El a ajuns omul de incredere al lui Samson. Acesta din urma deja investise mai multe miliarde cu care a fost redresata societatea. In 2002 s-a propus un plan de reorganizare a societatii si a fost evitat falimentul. Totul era sub indrumarea administratorului judiciar numit de instanta, Fanica Constantin si societatea Fair&Full.
Cu toate acestea Seitan a incercat sa-i dea o lovitura lui Samson si l-a anuntat pe acesta chiar pe 30 decembrie 2003 ca in ianuarie se va intra in faliment. Motivul, nu se platise rata scadenta catre BCR, pentru un imprumut mai vechi de trei milioane de euro. In ultimul moment, Samson a reusit sa plateasca datoria. La ora aceea in crama societatii se afla vin cat sa acopere aceasta datorie, dar Seitan a condus lucrurile de asa natura sa provoace falimentul. In 2004 cei trei „ciobanasi”, Carapid, Seitan si Sorici au hotarat sa-l elimine pe Samson.
Autorul moral al acestei adevarate balade este Paris Carapid, dar cel care a pus in practica ordinele lui a fost Seitan, care controla masele. Dupa ce Samson a anuntat ca va prelua creanta bancii pe una dintre firmele sale si va prelua planul investitional al societatii in sedinta AGA din 27.05.2004, „ciobanasii” pun in aplicare planul. Cu toate ca avea bani in cont, Seitan, omul de executie al lui Carapid, care era presedinte al CA PAS si Fruvimed, plus ca era director general a convocat o AGA a PAS pe 07.08.2004. Seitan a aratat ca asociatia a facut investitii si trebuie diminuate actiunile lui Samson. A fost primul pas. De atunci Samson nu a mai fost primit in societate. Seitan a asmutit angajatii impotriva lui Samson. A urmat un sir de falsuri grosolane executate de cei trei ciobanasi cu scopul de a-si justifica deciziile care au culminat cu o noua impartire a actiunilor. Carapid a devenit majoritar dupa ce a „pompat” 37 de miliarde in doua transe in conturile Fruvimed.
De unde avea Carapid banii, nu se stie. Cert este ca pe foile de varsamant de la BCR Medgidia el a scris ca detine sumele din dividende. Dar el nu era actionar la nici o firma. S-au intocmit contracte care sa justifice investitiile inexistente si chiar un alt registru al actionarilor. Falsurile celor trei „ciobanasi” sunt grosolane si usor de demontat. De altfel chiar avocatul Raducanu a aratat cum au fost inscrisi actionarii adevarati in registrul de la RINA, pe care Sorici, Seitan si Carapid il considera nul. Acum Seitan da tarcoale pe la Parchet. Va trebui sa dea socoteala, atat el cat si ceilalti doi complotisti. La DNA zac toate dovezile acestor falsuri de doi ani. Se pare ca in spatele „ciobanasilor” mai este cineva care ravneste turma.
De fapt acest misterios personaj l-a trimis si pe Magureanu in 2004 sa-i acopere. Acum Magureanu este numit si el administrator si probabil va dispare din combinatie in curand. Probabil ca dupa inlocuirea sefului DNA, Florin Tarnacop, primul chemat sa dea cu subsemnatul va fi Seitan care a semnat documente in calitate de administrator chiar si cand nu avea aceasta calitate. Pe registrele de actionari, masluite de curand, de echipa Carapid si antedatate prin 2002, semna la comanda Seitan fara sa realizeze ca a fost numit ulterior datei ticluite de complotisti. Si iata cum aceasta varianta moderna a baladei Miorita, cu patru ciobanasi, se poate incheia la Poarta Alba.
Carmen MOCANU, Doru IORDACHE – ZIUA de Constanta