Echipa Carapid a inventat registrul actionarilor fantoma la Fruvimed

Actuala conducere de la Fruvimed a reusit să creeze o situatie de fapt care nu este conformă cu realitatea # Un grup condus de Paris Carapid a pus mâna abuziv pe Fruvimed după ce a constituit un Consiliu de Administratie paralel # Echipa lui Carapid a reusit să creeze o imagine distorsionată asupra situatiei din societate prezentând trunchiat starea de fapt si manipulând salariatii # Constantin Samson a fost îndepărtat din societate cu toate că detine 85 % din Asociatia Salariatilor PAS si pe banii săi a salvat societatea de la faliment # Pentru a demonstra modul abuziv în care actuala conducere a preluat cu forta societatea, Constantin Samson a făcut plângeri la Directia Natională Anticoruptie pentru fals si spălare de bani # După ce au reusit prin fortă să-l îndepărteze pe actionarul majoritar Constantin Samson, echipa Carapi a recurs la mai multe falsuri pentru a se mentine la conducerea societătii # Unul dintre acestea priveste registrul actionarilor # Evidenta actiunilor la Fruvimed era tinută în baza unui contract cu societatea RINA # Contractul a fost încheiat la data de 26 aprilie 2001 # La data de 30 august 2004, Samson a fost înscris ca actionar majoritar în acel registru # Potrivit unui extras de cont de la registrul respectiv, acesta detine la Fruvimed un procent de 67,30 # Actuala conducere nu recunoaste înscrierile efectuate de reprezentantii RINA # Carapid si seitan au creat un fals registru pe care pretind că îl tin din 2002 la sediul # Aici sunt înscrisi alti actionari cu Carapid în frunte # Conform legii, pe ultima pagină a registrului tinut la sediul societătii, trebuie să semneze cel care l-a deschis, respectiv, reprezentantul legal al societătii # Semnătura cu pricina îi apartine actualului director, Aurel seitan si se mentionează data de 30 aprilie 2002 # La acea dată, seitan nu avea nici o functie la Fruvimed # Din documente reiese că acesta a fost ales administrator de-abia la data de 26 iunie 2002 # Avem în fată un fals si în mod evident, registrul invocat de conducerea Fruvimed nu a fost deschis în aprilie 2002, ci antedatat # Procurorii care au fost sesizati cu privire la aceste infractiuni, tin plângerile la sertar

Publicitate
Oprisor

Continuăm astăzi seria dezvăluirilor despre abuzurile săvârsite de conducerea artificial instalată la Fruvimed SA. Seria falsurilor săvârsite de echipa Carapid-seitan-sorici comise cu scopul de a mentine cu orice pret controlul asupra societătii au început sa iasă la iveală. În încercarea de a-l determina pe actionarul majoritar, Constantin Samson, să renunte la actiunile sale actuala conducere a reusit să creeze o situatie de fapt care nu este conformă cu realitatea. Acum când instantele sunt pe punctul să restabilească situatia de fapt si să-l repună în drepturi pe Samson, echipa lui Carapid încearcă să manipuleze angajatii societătii cu scopul de a mentine controlul asupra societătii. În acest sens, există documente care arată indubitabil contrariul. „ZIUA de Constanta” a luat decizia de a demonta sarada lui Carapid tesută prin falsuri si ilegalităti. Asta în conditiile în care, procurorii care au fost sesizati cu privire la aceste nereguli, preferă să tină plângerile aruncate prin sertare fără să facă nimic concret. În atare situatie se poate trage concluzia că de „jocul pasiv” făcut de procurori beneficiază echipa „Carapid”.

Cu riscul de a plictisi vom face o mică radiografie a ceea ce s-a dorit a fi privatizarea societătii Fruvimed care la acest moment a ajuns să facă obiectul mai multor dosare ajunse la instantele de judecată si Parchet sau DNA. Privatizarea Fruvimedului a început în anul 2000 si a avut loc ca urmare a unui contract încheiat între Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, pe de-o parte, si Asociatia Salariatilor Societătii-PAS, pe de altă parte. Obiectul contractului era vânzarea unui număr de 1.264.935 actiuni, care reprezentau 79,184% din capitalul social al societătii. Pe 6 decembrie 2000 a fost semnat contractul. La acel moment, Constantin Samson era angajat pe functia de consilier pe probleme economice la Fruvimed si pe cale de consecintă membru al Asociatiei salariatilor-PAS din Fruvimed.

Publicitate
IPPU

Mai apoi, în sedinta Adunării Generale a Actionarilor (AGA), din 24 ianuarie 2001, Samson a fost numit administrator al societătii. Situatia Fruvimed era dezastruoasă la acea dată. Societatea avea conturile blocate si se afla în imposibilitate de plată. Aportul financiar al lui Constantin Samson a scos din colaps societatea. În anul 2002 a fost conceput un plan de reorganizare care a fost aprobat de judecătorul sindic si care a fost urmat de administratorul judiciar Fănica Constantin. Samson si-a luat angajamentul că va salva societatea de la faliment, iar salariatii îsi vor păstra locul de muncă. Acesta s-a tinut de cuvânt. Din anul 2000 până în 2004, el a plătit pretul celor 1.264.935 de actiuni puse în vânzare de MAA, devenind astfel proprietarul a 67,30% din actiuni. Pe lângă plata actiunilor, Samson a mai efectuat si alte plăti pentru utilităti. În total, Constantin Samson a făcut cheltuieli de aproximativ 19 miliarde de lei.
Îndepărtarea lui Samson
Văzând că situatia Fruvimed s-a schimbat si societatea s-a redresat pe banii lui Samson, persoane din cadrul firmei, care până atunci nu au adus nici un leu la societate, s-au gândit să-l îndepărteze pe actionarul majoritar. Astfel, în luna noiembrie 2004, un grup condus de Paris Carapid, director de marketing, a pus mâna abuziv pe societatea Fruvimed după ce au constituit un Consiliu de Administratie paralel.

În această formulă, echipa lui Carapid din care mai fac parte directorul economic, Gheorghe sorici si cel general, Aurel seitan au organizat mai multe sedinte AGA toate fiind contestate de adevăratul actionar principal, Constantin Samson si celălalt actionar al Fruvimed, SIF Transilvania. Pentru falsurile săvârsite de grupul lui Carapid, Constantin Samson a făcut plângeri la Departamentul National Anticoruptie.

În timp ce magistratii tergiversează solutionarea acestei cauze, actuala conducere încearcă să mentină controlul prin orice mijloace asupra societătii. Protejati doar de o serie de falsuri care în opinia lor le dau dreptul să administreze societatea, Carapid si echipa sa încearcă să-si atragă angajatii societătii de partea lor.
Registrul RINA sustine că Samson este actionarul majoritar

Cotidianul „ZIUA de Constanta” are dovada că echipa Carapid nu are ce căuta la conducerea Fruvimed. Chiar Registrul Actionarilor arată clar că Samson ar trebui să fie actionarul majoritar al Fruvimed si presedintele Consiliului de Administratie înscris de drept si la Registrul Comertului. Oricum chiar si faptul că temporar este suspendat de instante din functiile anterior mentionate detinute la Fruvimed, certifică faptul că lui Samson i se recunosc calitătile de actionar majoritar si presedinte al CA.
Potrivit legii, orice evidentă a actionarilor si, implicit, a actiunilor trebuie tinută la sediul social pe suport de hârtie sau de un registru privat independent pe baza unui contract.

Evidenta actiunilor la Fruvimed era tinută în baza unui contract cu o societate de registru independent privat, care la acea vreme se numea Registrul Independent National al Actionarilor (RINA) Buzău. Conducerea Fruvimed a încheiat un contract cu RINA Buzău pentru prestarea acestui serviciu la data de 26 aprilie 2001.

În anul 2003, RINA fuzionează cu o altă societate de registru independent privat, registrul Miorita Cluj. Astfel, societatea din Buzău se transformă din societate de sine stătătoare într-o sucursală, denumită SC Registrul Miorita SA Cluj – sucursala RINA Buzău. Aceasta a preluat toate drepturile si obligatiile si, implicit si contractul cu Fruvimed. Toate modificările din structura actionariatului au fost consemnate în evidentele tinute de RINA. Pe data de 30 august 2004, Samson a fost înscris ca actionar majoritar în registrul actionarilor. Potrivit unui extras de cont (foto 1) de la Registrul respectiv, Samson detinea la Fruvimed 1.597.463 de actiuni, ceea ce reprezenta 67,30% din totalul de actiuni.

Falsul actionar si registrul fantomă

În vara lui 2004, Carapid si compania au pus în aplicare un plan de îndepărtare a lui Samson. Pusi pe gânduri de sedinta din data de 27.05.2004, când a fost organizată o AGA a PAS-ului în care Samson a adus la cunostintă că va plăti integral actiunile, că va efectua investitii în societate si va prelua pe una dintre societătile sale obligatiile investitionale ale PAS, Carapid si complicii săi au trecut la actiune. El a simulat un împrumut către Fruvimed de 3,8 miliarde de lei vechi care i-a fost restituit de societate si, ulterior, a virat banii înapoi la PAS. Ca să fie treaba încheiată, PAS-ul a dat banii înapoi Fruvimed-ului. Ca să ajungă actionar, acelasi Carapid s-a prezentat la sediul BCR din Medgidia unde a depus 37 de miliarde în contul PAS ca obligatie investitională.

Este curios cum a reusit să treacă neobservat acest lucru administratorului judiciar Fănica Constantin care nu avea în planul de reorganizare această investitie si nu trebuia să o accepte. De altfel, atunci când Samson a dorit să mai investească un milion de euro, Fănica s-a opus. În fata lui Carapid însă nu a comentat. Cu toate acestea Carapid a fortat lucrurile si s-a autodeclarat actionar. Pe 07.08.2004, seitan a convocat o sedintă a adunării actionarilor PAS. El a anuntat că PAS a efectuat investitii si pe acest motiv trebuie redus numărul de actiuni ale lui Samson. Mai trebuia executată modificarea în registrul RINA ca Samson să poată fi alungat. S-a găsit si găselnita că Samson a împrumutat PAS cu banii cu care de fapt acesta achitase actiunile. Ca să-si atingă scopul trebuia anulată cumva evidenta tinută până în 2004 de Registrul privat din Buzău. Atunci conducerea a căutat un motiv să anuleze contractul cu RINA.

În momentul în care grupul lui Carapid a intrat în litigiu cu Samson, primii au pretins că, de fapt, încetarea contractului cu RINA a avut loc mai devreme de 2004, respectiv, în luna mai 2002. Grupul lui Carapid a încercat să demonstreze că Samson nu ar fi adevăratul actionar majoritar asa cum demonstrează registrul de la RINA. Acestia au recurs la un fals grosolan în speranta că vor avea câstig de cauză.

Conducerea paralelă instituită abuziv de Carapid a măsluit un alt registru despre care pretind că a fost tinut la sediul societătii pe format de hârtie încă din anul 2002. Conform HG 885/1995, pe ultima pagină a registrului tinut la sediul societătii, trebuie să semneze cel care l-a deschis, respectiv, reprezentantul legal al societătii comerciale. Asa cum se poate observa din facsimil, (foto 2), pe ultima pagină semnează seitan Aurel si se mentionează si data de 30 aprilie 2002. Ori la acea dată, actualul director general, Aurel seitan nu avea nici o functie la Fruvimed. Din documente reiese că acesta a fost ales administrator de-abia la data de 26 iunie 2002 (foto 3). Drept urmare, se poate trage concluzia că totul nu este decât un fals si în mod evident, registrul nu a fost deschis în aprilie 2002, ci în 2004.

Alte false motive

În contractul cu RINA era prevăzută si o clauză care arăta că dacă una din părti intră în reorganizare judiciară, contractul încetează de drept. Această clauză putea fi invocată însă doar de creditor, în spetă, Registrul RINA. Ca să provoace o presupusă reziliere în 2002, echipa Carapid a invocat această clauză în luna noiembrie 2004. În altă ordine de idei, chiar dacă din vreun motiv contractul ar fi încetat, RINA avea obligatia să transmită societătii tot registrul pe suport electronic. Reprezentantii Registrului sustin că si-au îndeplinit această obligatie la data de 24 noiembrie 2004 si că ar fi transmis situatia la sediul Fruvimed. La acea dată, Samson fusese deja îndepărtat cu forta din societate. Cu voie sau fără voie, cert este că Samson, conform RINA detinea la data de 24 noiembrie 2004, 67,30% din actiunile societătii.

Echipa Carapid renuntă la judecată cu RINA

Înainte de noiembrie 2004, seitan a notificat de trei ori RINA să nu elibereze de sub gaj actiunile si să anuleze înregistrarea lui Samson ca si actionar majoritar. Ce rost mai aveau aceste notificări dacă registrul de la RINA nu mai avea valoare pentru Fruvimed? Mai mult ca sigur că seitan s-a încurcat în minciuni.
De fapt, se poate spune că aceasta este o recunoastere clară a registrului de la RINA si a înregistrărilor din el, implicit a calitătii de actionar majoritar a lui Samson. Mai trebuie mentionat că înainte de a invoca existenta falsului registru, reprezentantii Fruvimed au actionat în instantă pe RINA. Acestia solicitau ca magistratii să dispună anularea înregistrării din registru. După ce si-au dat seama că nu au dreptate si că este o actiune fără rost, pe care ar fi pierdut-o din start, reprezentantii Fruvimed au renuntat la judecată cu RINA. Apoi Carapid si complicii săi au inventat registrul propriu antedatat si fals de la sediul social. Pe de altă parte falsul registru inventat de actuala conducere ar fi trebuit văzut de cenzori la fiecare Adunare Generală. Surse din societate au precizat sub protectia anonimatului, că cenzorii l-au văzut de-abia în noiembrie 2004.

Fănica Constantin cu fapta si sufletul lângă echipa Carapid

Ca administrator judiciar, Fănica Constantin trebuia să respecte planul de reorganizare care a fost aprobat si publicat în Monitorul Oficial. Acest plan mentionează că societatea îsi păstrează organele de conducere, iar administratorul judiciar supraveghează doar activitătile economice ale societătii în asa fel încât să fie realizat planul, adică societatea să-si plătească creditorii la termenele stabilite. De unde reiese că Fănica Constantin nu avea atributii să reprezinte Fruvimedul nicăieri decât în relatia cu judecătorul sindic.

Ori în momentul în care RINA a fost notificată că ar fi încetat contractul s-a implicat si Fănica. Ea a întocmit si semnat în locul conducerii Fruvimed. Mai mult, în falsul registru, cel de hârtie, despre care se spune că a fost deschis în anul 2002 semnează si Fănica Constatin fără nici o calitate. Ea certifică deschiderea acestui registru la data mentionată. Ori, Fănica Constantin nu avea nici o treabă cu aceste modificări de registru, pentru că legea prevede că el se tine cu grija Consiliului de Administratie. De asemenea, acesta trebuia tinut în dublu exemplar si pe lângă registrul actionarilor trebuia să mai fie încă unul, registrul de actiuni. Acesta nu există desi era obligatoriu. În aceste conditii, Constantin Samson a făcut plângere penală pentru fals si uz de fals, pentru că pe baza acelui registru cei de la Fruvimed sustin că el nu este actionar majoritar.

Cu toate că Samson a cerut în repetate rânduri evidenta registrului Fruvimed, actuala conducere a refuzat să i-o înmâneze. Nici cu executorul Samson nu a reusit să fie primit în incinta institutiei. Acum el se străduieste pe la instante să obtină ce-i apartine de drept. Actiunile cumpărate si calitatea de actionar care oricum reiese din evidentele registrului actionarilor. Carapid si echipa însă reuseste in extremis să amâne, să suspende sau să strămute judecarea cauzelor. De altfel, aceasta este singura sa sansă de a mai rămâne la Fruvimed.
Carmen MOCANU

One thought on “Echipa Carapid a inventat registrul actionarilor fantoma la Fruvimed

Comments are closed.