Scandalul de la Fruvimed continua – Cacealmaua lui Carapid demontata de instante

Privatizarea societatii Fruvimed SA reprezinta de ceva timp un subiect de presa. Un grup condus Paris Carapid a pus mana abuziv pe societate dupa ce a constituit un Consiliu de Administratie paralel. In aceasta formula, echipa lui Carapid – din care mai fac parte directorul economic Gheorghe Sorici si cel general Aurel Seitan – au organizat opt sedinte AGA (toate contestate de celalalt actionar, SIF Transilvania) si a incercat sa mentina controlul asupra societatii printr-o serie de falsuri comise in cascada.

Publicitate
Telna

Initial, Carapid a reusit sa creeze o imagine distorsionata asupra situatiei din societate, prezentand trunchiat situatia. Actionarul majoritar Constantin Samson a fost indepartat din societate, cu toate ca detine 85% din asociatia salariatilor – PAS a societatii si pe banii sai a salvat societatea de la faliment. Saptamana trecuta, conducerea paralela a Fruvimed Medgidia a organizat o conferinta de presa la Casa de Cultura a Sindicatelor din localitate.

Inca de la inceput, Paris Carapid si „compania” au pus la dispozitia presei prezente un dosar destul de stufos cu mai multe documente. „ZIUA de Constanta” a luat decizia de a nu publica nimic imediat dupa conferinta de pres,a pentru a nu mai pica in plasa lui Carapid, asa cum s-a mai intamplat. In momentul de fata, putem spune ca in urma documentarii a reiesit ca adevarul a fost prezentat trunchiat. In dosarul pus la dispozitie presei au fost atasate numai anumite documente, care avantajeaza grupul lui Paris Carapid, unul dintre cei care acum se considera printre principalii actionari ai societatii.

Publicitate

SC Fruvimed SA este una dintre cele mai importante societati viticole din zona Medgidiei. Fruvimed a fost privatizata in anul 2000 de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu asociatia salariatilor societatii – PAS. Obiectul contractului era vanzarea unui numar de 1.264.935 actiuni, care reprezentau 79,184% din capitalul social al societatii, si a fost semnat de parti pe data de 06.12.2000. Restul actiunilor sunt detinute de SIF Transilvania. Pretul unei actiuni a fost stabilit la 10.000 ROL. Constantin Samson a fost angajat la Fruvimed in functia de consilier pe probleme economice incepand cu data 1.08.2000 , iar in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor din 24.01.2001 a fost ales administrator al societatii.

Din 2000 pana in 2004, Constantin Samson a platit – in afara actiunilor cumparate – aprovizionarea cu motorina si alte plati pentru utilitati, insecticide si altele. La momentul privatizarii, Fruvimed avea conturile blocate si datorii peste tot. Primele datorii au fost achitate catre stat. De fapt, aportul lui Samson a salvat societatea de la faliment. In anul 2002 a fost conceput un plan de reorganizare care a fost aprobat de judecatorul sindic si care a fost urmat strict si urmarit de administratorul judiciar Fanica Constantin. In total, Samson a adus in Fruvimed, ca persoana sau prin societatile sale aproximativ 19 miliarde ROL.

Puciul lui Carapid

Paris Carapid a fost in tot acest timp inginer, director la departamentul de Marketing. Tot Samson l-a si reangajat pe Seitan la Fruvimed. El l-a numit director general si presedinte al CA pe data de 26 iunie 2002. Dupa doi ani in care situatia societatii s-a imbunatatit semnificativ, la sfarsitul anului 2003, chiar pe 30 decembrie, Seitan l-a informat pe Samson ca Fruvimed va intra in faliment. Surprins, Samson a intrebat de ce, pentru ca situatia era alta si stocurile de vin asigurau revigorarea societatii. Seitan i-a adus acestuia la cunostinta ca nu a fost platita o datorie catre banca. Fruvimed avea o datorie mai veche, de trei milioane de euro, catre BCR. Samson a reusit sa plateasca datoria in ultimul moment si sa evite falimentul. Acesta a fost primul semn ca se pregateste ceva. Pe data de 27.05.2004 a fost organizata o sedinta a AGA a PAS-ului in care Samson a adus la cunostinta ca va plati integral actiunile, ca va efectua investitii in societate si va prelua pe una dintre societatile sale obligatiile investitionale ale PAS. In aceasta situatie, cei din conducerea PAS au realizat ca nu vor mai putea conduce dupa bunul plac si au urzit un plan de excludere cu orice pret al lui Samson.

Imprumut fictiv si spalare de bani

In 2004, Fruvimed a platit 3,8 miliarde catre Carapid, cu titlu de restituire imprumut. De fapt, acest imprumut se pare ca nici nu a existat. Oricum, plata s-a facut total in afara planului de reorganizare, iar pe lista creditorilor Carapid nu era inscris cu aceasta suma si nu a existat nici un contract de imprumut. Ulterior, Carapid a virat banii inapoi la PAS si PAS-ul la Fruvimed. Mai apoi, acelasi Carapid s-a prezentat la sediul BCR din Medgidia, unde a depus nici mai mult nici mai putin de 37 de miliarde in contul PAS, ca obligatie investitionala.

Carapid a declarat in documentele bancare ca banii provin din dividende, cu toate ca nici el nici sotia sa nu erau actionari la nici o societate. Pe 07.08.2004, Seitan a convocat o sedinta a adunarii PAS. In cadrul acestei sedinte, Seitan a anuntat ca PAS a efectuat investitii si pe acest motiv trebuie redus numarul de actiuni ale lui Samson. In totala confuzie si fara sa cunoasca legea, Seitan si compania au confundat obligatia investitionala in baza caruia se pot dobandi actiuni nou emise prin marirea capitalului cu obligatia de plata a pretului vanzarii lor.

Ei au considerat gresit ca actiunile cumparate nu ar putea fi distribuite decat dupa executarea tuturor obligatiilor. Agentia Domeniilor Statului a refuzat aceste pretinse investitii. Ca sa justifice totusi investitia, grupul lui Carapid a falsificat un contract pe care l-a antedatat. In aprilie 2001, cand se pretinde ca a fost emis documentul, administrator la PAS si la Fruvimed era Samson si nu Seitan, care semneaza acest contract. Oamenii lui Carapid care au conceput documentul nu s-au mai uitat la amanunte si au trecut in antet prefixe de telefon si coduri postale care au intrat in folosinta din 2003. Pe langa acest contract, au mai fost emise facturi falsificate care au fost datate pe 2.08.2004, NIR-uri si avize de insotire din iulie 2004.

Prin aceste manopere s-a lasat sa se inteleaga ca Fruvimed ar fi vandut Asociatiei PAS mai multe investitii. Din pacate pentru falsificatori, investitiile pe care le-au enumerat in sedinta din 07.08.2004 nu sunt aceleasi cu cele pentru care au fost emise avizele din iulie 2004 si apoi facturi in august. Ca sa dea greutate acestei conduceri, din septembrie 2004 administrator a fost numit Virgil Magureanu. Samson a facut plangeri penale pentru toate aceste falsuri si pentru spalare de bani. Dar DNA Constanta se misca greu.

Gonit de angajati

In octombrie 2004, lui Constantin Samson ii este refuzat accesul in cladirea administrativa a societatii pentru a participa la sedinta AGA. Acesta impreuna cu reprezentantii SIF Transilvania tin sedinta AGA la un alt sediu al societatii de la aceeasi adresa. Se iau masuri pentru inlaturarea falsurilor si recuperarea banilor. In iulie 2005, Tribunalul Constanta a respins cererea in anulare facuta de grupul lui Carapid pentru anularea hotararilor luate in sedinta din iulie 2005. Instanta a retinut fara echivoc ca a existat un transfer al dreptului de proprietate asupra actiunilor de la Ministerul Agriculturii la PAS Fruvimed si ulterior la Samson, urmare a platii integrale a actiunilor. Aceeasi instanta a retinut indubitabil si faptul ca Samson este actionar majoritar conform registrului actionarilor tinut de SC Registrul Miorita SA, sucursala RINA Buzau, calitate confirmata la 30.08.2004, chiar daca Carapid si-a facut tot retroactiv un registru al actionarilor care este tinut la societate si care in opinia sa functioneaza din 2002.
S-a incercat si scoaterea din PAS a lui Samson. Dar instantele i-au recunoscut definitiv si irevocabil calitatea de membru PAS si de angajat al Fruvimed.

Manipularea angajatilor

Dupa o tacere indelungata, conducerea paralela a SC Fruvimed SA Medgidia s-a gandit sa iasa la atac. Nemultumiti de ultimele decizii ale instantei de judecata care vor demasca faptul ca Paris Carapid este un fals actionar, cei care detin acum abuziv conducerea au facut o manevra prin care au incercat sa-si atraga de partea lor angajatii. Cu acest scop au facut o conferinta de presa la care au participat marea majoritate a salariatilor Fruvimed. Vizibil iritati de faptul ca s-ar putea sa piarda borcanul cu miere de care au beneficiat in ultimii ani, Carapid si ai lui au adus acuze grave tuturor celor care nu-i mai vor. Pentru ca impactul sa fie cat mai mare, acestia au invitat toata presa locala. Adunati cu mic cu mare, unii dintre angajati au venit cu copiii sau nepotii. Li s-a promis marea cu sarea. Multi dintre cei stransi la „Marea Adunare” de la Casa de Cultura nici nu stiau care este motivul acestei intalniri. De fapt, singurul scop a fost denigrarea lui Samson, care a fost prezentat ca un fals actionar al SC Fruvimed Medgidia. „Spectacolul” a debutat cu unul dintre principalii actori, Aurel Seitan. La microfon, pe un ton grav, directorul a anuntat, printre altele, ca Samson vrea sa puna mana pe societate inducandu-le astfel angajatilor un sentiment de teama. S-au spus vorbe grele. Cu toate acestea, la fel ca la adunarile lui Ceausescu, la finalul vorbirii, cei aproximativ 300 de angajati aplaudau cu frenezie.

Instanta a dispus inlocuirea lui Fanica Constantin

Pe data de 29 mai, judecatorul sindic Adriana Gherasim a dispus inlocuirea administratorului judiciar, Fanica Constantin, reprezentant al SC Fair & Full Consulting, cu SC Maestro. Urmatoarea care a luat microfonul a fost „vedeta” Fruvimedului, fostul administrator judiciar, Fanica Constantin, care oricum nu avea ce cauta la prezidiu, pentru ca nu este nici membru al PAS si nici actionar la Fruvimed, iar instanta o schimbase si nu mai era administrator judiciar la ora sedintei.

Practic, Fanica Constantin nu avea nici o calitate si nici nu avusese pentru ca singura ei legatura cu Fruvimed a fost in perioada in care Fair&Full Consulting era administratorul judiciar si avea sarcina de a supraveghea realizarea planului de reorganizare impus de programul de privatizare. Cu toate acestea, ea a spus referindu-se la „Fruvimed” ca „firma noastra” si-a realizat planul.
Vadit afectata de ultima decizie a instantei de judecata, aceasta a spus ca hotararea este nelegala, fara a aduce argumente in acest sens. Pe de alta parte, hotararea respectiva a fost atacata de Fruvimed cu recurs, de unde se deduce ca nu este definitiva. De ce s-au speriat atat de tare cei de la aceasta societate, daca sunt atat de corecti, este greu de inteles.

Carapid si-a luat peste doua milioane de actiuni

Paris Carapid este membru PAS si a obtinut calitatea de administrator la „Fruvimed” pe data de 27 noiembrie 2004. Dupa impartirea actiunilor, efectuata pe data de 25 mai 2006, Carapid si compania si-au impartit si actiuni, chiar daca nu au aceasta calitate. Imparteala actiunilor s-a facut dupa criterii proprii, fara sa fie respectata legea. Carapid a obtinut nici mai mult nici mai putin de 2.187.958 de actiuni, iar simplii angajati detin 6, 11 sau cel mult 283 de actiuni, asa cum are liderul de sindicat, Ioan Dumitrache. Actuala conducere sustine ca repartizarea actiunilor s-a facut in functie de vechimea angajatilor, dar si de banii adusi in societate. Carapid si Sorici au stabilit si pretul unei actiuni la 25.000 lei vechi.

Pe de alta parte, Constantin Samson detine 85% din totalul actiunilor Asociatiei PAS SC Fruvimed SA Medgidia. Carapid il considera pe Samson doar un fel ultim Samaritean. El considera ca toti banii dati de Samson sunt cu titlu de imprumut. Cu toate acestea, in mapa de presa au fost atasate ordine de plata pe care se specifica clar „contravaloare actiuni”. In acest sens, exista dovezi clare, pe care probabil din greseala actuala conducere chiar le-a anexat la dosarul prezentat presei. Pe parcursul intalnirii de la Medgidia, intrebat fiind de catre presa ce calitate are, totusi, Samson in societate, Carapid a subliniat ca acesta nu are nici o calitate, ci este un fals actionar. Drept urmare, desi se vede negru pe alb ca Samson a adus bani la Fruvimed, Carapid sustine contrariul.

Cine nu este cu noi este impotriva noastra

Cat despre atitudinea lui Carapid din cadrul „Marii Adunari” de la Casa de Cultura, nu se poate spune decat ca acesta a citit cateva pagini, probabil scrise de altcineva, in care a adus acuze mai multor magistrati. Dupa principiul, „Cine nu este cu noi este impotriva noastra”, Carapid a improscat cu noroi in urmatorii: Cristian Deliorga, de la Consiliul Superior al Magistraturii, care ar fi blatuit anumite plangeri facute impotriva lui Samson, judecatorii Adriana Gherasim, Nicoleta Ciobanu, care ar fi dat decizii in favoarea lui Samson, precum si Nicolae Stanciu, de la Curtea de Apel Constanta. De tavalugul lui Carapid nu au scapat nici avocatii care-l reprezinta pe Constantin Samson, a caror viata particulara a fost rascolita de fata cu cei aproximativ 300 de angajati prezenti dar si a presei locale.

(Carmen MOCANU – Ziua de Constanta)