Murfatlar cumpara pe degeaba

SC Murfatlar Romania a castigat, la inceputul saptamanii, licitatia organizata de Administratia Finantelor Publice Basarabi care a scos la vanzare o serie de active ale Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie. Administratia Finantelor Publice Constanta a scos pentru a treia oara la vanzare o serie de active al Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar. Primul pret de pornire, la licitatia din 23 martie anul acesta, a fost de 19,41 miliarde de lei. Pentru ca nu au fost ofertanti, la cea de-a doua incercare a AFP Basarabi, pretul s-a diminuat, potrivit legii, cu 25 de procente. Nici de aceasta data nu s-a prezentat nimeni, fiind organizata o alta licitatie, care s-a tinut ieri. Asa cum am prevazut si in alte articole, potrivit strategiei investitorilor romani, s-a mai facut un pas catre distrugerea SCDVV, care a fost luata, aproape pe nimic, daca este sa ne gandim ca o droaie de active au fost achizitionate doar cu aproape zece miliarde de lei, dupa ce evaluatorii angajati in urma cu cateva luni de conducerea statiunii le evaluasera la 26 de miliarde de lei.

Publicitate
e-vinul.ro

Planificata pentru distrugere

Tentativa de vanzare de ieri a tinut pasul, asa cum spuneam, cu strategia stabilita pentru distrugerea planificata a SCDVV, chiar de catre institutiile statului. Astfel, pentru o serie de datorii, ieri, au fost executate silit de catre AFP Basarabi, in bloc, doua grajduri pentru taurine, doua dormitoare, o cladire pentru vinificatie, dar si un depozit pentru pastrarea vinurilor. Pretul total de pornire al activelor supuse executarii, inclusiv terenurile de sub cladiri, cu care s-au vandut acestea a fost de 9,7 miliarde de lei vechi, o adevarata bataie de joc, tinand cont ca aici se afla cladirea pentru vinificatie care are in componenta o sala de prelucrare, un sopron pentru bazine din beton, cinci bazine din beton de cate cinci vagoane, o cladire pentru prelucrat struguri si alte accesorii si anexe pentru astfel de activitati. Depozitul de pastrarea vinurilor este compus din cabina comenzi, cladire pentru depozitare bazine si vinoteca, o cladire statie frig, rezervoare de inox de 15 si trei vagoane si altele.
Facem precizarea ca o parte a acestor active au mai fost scoase la licitatie de SCDVV, la 23 martie, numai acestea, respectiv cladirea pentru vinificatie si depozitul de pastrare, fiind evaluate la peste 26,6 miliarde lei, fara TVA.

Publicitate
Oprisor

Fiscul nu-i singur

Peste doar cateva zile, in data de 16 iunie, AVAS, care intre timp a si blocat conturile statiunii, va scoate la vanzare, pentru a doua oara, o statie de vinificare si o linie de imbuteliere Krones. Pretul de pornire a licitatiei va fi de 1,243 miliarde de lei, fata de 1,6 miliarde de lei, cat fusese la prima strigare. Aici insa exista si un inconvenient pentru potentialul cumparator: terenul aferent pe care se afla activul in prezent este sub administrarea Agentiei Domeniului Satului si nu face obiectul acestei licitatii. In acest timp, potrivit unei interventii a directorului statiunii, la Comisia de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Constanta, pe lista celor care revendica terenuri din corpul SCDVV, se afla si Casa Regala cu 72 de hectare.
Aceasta a declarat in respectiva comisie ca statiunea exista inca din secolul al XIX-lea, iar Casa Regala a avut terenul, potrivit documentelor existente, numai in administrare, in perioada 1939 – 1942, nu si in proprietate.

O jumatate de an pentru distrugerea SCDVV

Statiunea este in pragul distrugerii prin faramitare chiar prin actiunile institutiilor statului, dupa ce acum sase luni, in urma unei licitatii, AFP Basarabi scosese la mezat o serie de bunuri imobile, dar si 362,75 hectare vie pe rod, precum si sase hectare de portaltoi din plantatiile fermelor. La vremea respectiva, vanzarea s-a facut cu multe semne de intrebare, mai ales ca anuntul fusese publicat intr-un cotidian central in data de 30 decembrie, iar executarea propriu-zisa a avut loc in data de 9 ianuarie, in acest timp fiind si sarbatorile de iarna.

Castigatorul acestei adevarate actiuni de binefacere a fost SC Murfatlar Romania, cel care de fapt efectua si lucrarile specifice ale viei, inclusiv culesul si insusirea roadelor.

Atunci, firma castigatoare a primit in “dar” de la AFP Basarabi, 11 rezervoare polistif de 50.000 de litri-70.200 RON; 10 rezervoare polistif de 14.000 litri-43.200 RON; 72 bucati rezervoare inox de cate patru vagoane-697.880 RON; cinci autovinificatoare universale-58.400 lei; doua instalatii Blacher-3.240 lei; patru compresoare Eliapar-4.000 lei; 3 motocompresoare-2.500 lei; 1 transformator-30.000 lei; 1 pod bascula de 50 tone-21.250 lei; 1 rezervor polistif de 3000 litri-990 lei; 1 rezervor polistif 2000 litri-720 lei; 5 seturi aripi ploaie-20.000 lei; 3 remorci basculante-6120 lei; o remorca pentru transport persoane-2550 lei; 88,74 hectare-rod exclusiv teren Ferma 2-788.254 lei; 44,875 hectare vita vie rod exclusiv Ferma 3-391.523 lei; 3 hectare vita de vie portaltoi exclusiv terenul Ferma 4-23.750 lei; 106,11 hectare vita de vie rod exclusiv Ferma 4-482.702 lei, 3 hectare vita de vie portaltoi exclusiv Ferma 5-25.000 lei; 129, 64 hectare vita de vie rod exclusiv terenul Ferma 5-963.676 lei. Si toate pe acestea pe 3 635 992 lei, mai clar 36,355 miliarde de lei.

Emilian ANDREI – ZIUA de Constanta

One thought on “Murfatlar cumpara pe degeaba

Comments are closed.