Bun e vinul de Murfatlar Afacerea “statiuni de cercetare”

Emilian ANDREI – ZIUA de Constanta

Publicitate
Ravago

Peste o saptamana, Statiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar, va fi scoasa din nou la licitatie, de catre Administratia Finantelor Publice Basarabi * Asa cum spune legea, pretul activelor scoase la mezat a scazut cu cinci miliarde fata de prima licitatie, cand nu s-a prezentat nimeni * Eventualii cumparatori aplica aceeasi strategie si cu activele statiunii pe care le executa silit pentru datorii Agentia de Valorificarea Activelor Statului # Nici in acest caz, in data de 12 mai, nu s-a prezentat nici un licitator care sa doreasca sa le cumpere * Toti asteapta ultima etapa, cand le vor cumpara cu pretul la jumatate fata de cel de pornire * Specialistii in domeniu spun ca activele respective nu sunt neaparat tentante pentru destinatia pe care o au acum, respectiv pentru vinificatie, cat pentru eventuale speculatii imobiliare * Terenul pe care se afla amplasate este chiar in apropierea soselei Bucuresti-Constanta, pe coasta, in centrul podgoriei

Angajatii Statiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Murfatlar vor mai rasufla usurati inca o saptamana, pentru ca pe data de 22 mai, activele acesteia vor fi scoase din nou la mezat de Administratia Finantelor Publice Basarabi. De data aceasta, pretul de pornire a scazut cu 4,9 miliarde de lei fata de cea organizata in data de 5 mai, ajungand acum la 14,55 miliarde de lei, fata de 19,41 miliarde de lei. Facem precizarea ca la prima licitatie nu s-a prezentat nimeni, fiind nevoie de continuarea actiunii si organizarea unei alte executari silite. Aceeasi situatie s-a inregistrat si la AVAS, cand au fost scoase la vanzare o serie de active, nici acestea neavand cautare.

Publicitate
IPPU

In toate aceste situatii, eventualii ofertanti asteapta o alta licitatie, cea de-a treia, cand vor putea cumpara totul la jumatate de pret, fata de primul pret de pornire.

Speculatii imobiliare

Aceasta este una din multele incercari de terminare a statiunii de la Murfatlar, numai ca specialistii spun ca acum nu activele acesteia sunt cele care sunt cautate. Atractiva este in prezent pozitia celor cateva cladiri, care se afla amplasate pe o costisa, in mijlocul podgoriei, pe soseaua Bucuresti – Constanta, chiar la intrarea in localitatea Valu lui Traian. In perspectiva dezvoltarii zonei si crearea metropolei in jurul municipiului Constanta, preturile vor creste vertiginos, agentii imobiliari fiind din ce in ce mai interesati de investitiile de aici.

Recent, SCDVV a fost supusa executarii silite, de mai multe ori de catre Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, prin Administratia Finantelor Publice Basarabi, dar si de AVAS. Obiectul executarii silite il reprezinta in prezent, doua grajduri pentru taurine, doua dormitoare, o cladire pentru vinificatie, dar si un depozit pentru pastrarea vinurilor. Pretul este de fapt o bataie de joc, tinand cont ca aici se afla cladirea pentru vinificatie care are in componenta o sala de prelucrare, un sopron pentru bazine din beton, cinci bazine din beton de cate cinci vagoane, o cladire pentru prelucrat struguri si alte accesorii si anexe pentru astfel de activitati. Depozitul de pastrarea vinurilor este compus din cabina comenzi, cladire pentru depozitare bazine si vinoteca, o cladire, statie frig, rezervoare de inox de 15, respectiv trei vagoane plus altele.

Daca nici de aceasta data nu se vor vinde, urmatoarea incercare se va face la jumatate din pretul de pornire de la prima incercare, deci cam cu zece miliarde de lei vechi mai putin. Facem precizarea ca o parte a acestor active au mai fost scoase la licitatie de SCDVV, la 23 martie anul acesta, numai acestea, respectiv cladirea pentru vinificatie si depozitul de pastrare fiind evaluate la peste 26,6 miliarde lei, fara TVA.

Si AVAS contribuie la naruirea statiunii

Vinerea trecuta, AVAS, care a si blocat conturile statiunii, a scos la vanzare o statie de vinificare si o linie de imbuteliere Krones. Pretul de pornire a licitatiei a fost de 1,6 miliarde de lei, dar si aici exista un inconvenient pentru potentialul cumparator: terenul aferent pe care se afla activul in prezent este sub administrarea Agentiei Domeniului Satului si nu face obiectul acestei licitatii. Mai trebuie spus ca la tentativa de distrugere a statiunii de catre cele doua institutii ale statului s-a inscris si Casa Regala, care revendica terenuri din corpul SCDVV, in suprafata totala de 72 de hectare.

Recent, Aurora Ranca, directorul executiv al statiunii aducea la cunostinta Comisiei de Fond Funciar din cadrul Prefecturii ca statiunea exista inca din secolul al XIX-lea, iar Casa Regala a avut terenul, potrivit documentelor existente, numai in administrare, in perioada 1939 – 1942, nu si in proprietate.

Sub obladuirea AFP Basarabi

In urma cu aproape cinci luni, in urma unei licitatii, AFP Basarabi scosese la mezat o serie de bunuri imobile, dar si 362,75 hectare vie pe rod, precum si sase hectare de portaltoi din plantatiile fermelor. La vremea respectiva, vanzarea s-a facut cu multe semne de intrebare, mai ales ca anuntul fusese publicat intr-un cotidian central in data de 30 decembrie, iar executarea propriu-zisa a avut loc in data de 9 ianuarie, in acest timp fiind si sarbatorile de iarna.

Castigatorul acestei adevarate actiuni de binefacere a fost SC Murfatlar Romania, cel care de fapt efectua si lucrarile specifice ale viei, inclusiv culesul si insusirea roadelor.

Atunci, firma castigatoare a primit in “dar” de la AFP Basarabi, 11 rezervoare polistif de 50.000 de litri-70.200 RON; 10 rezervoare polistif de 14.000 litri-43.200 RON; 72 bucati rezervoare inox de cate patru vagoane-697.880 RON; cinci autovinificatoare universale-58.400 lei; doua instalatii Blacher-3.240 lei; patru compresoare Eliapar-4.000 lei; 3 motocompresoare-2.500 lei; 1 transformator-30.000 lei; 1 pod bascula de 50 tone-21.250 lei; 1 rezervor polistrif de 3000 litri-990 lei; 1 rezervor polistif 2000 litri-720 lei; 5 seturi aripi ploaie-20.000 lei; 3 remorci basculante-6120 lei; o remorca pentru transport persoane-2550 lei; 88,74 hectare-rod exclusiv teren Ferma 2-788.254 lei; 44,875 hectare vita vie rod exclusiv Ferma 3-391.523 lei; 3 hectare vita de vie portaltoi exclusiv terenul Ferma 4-23.750 lei; 106,11 hectare vita de vie rod exclusiv Ferma 4-482.702 lei, 3 hectare vita de vie portaltoi exclusiv Ferma 5-25.000 lei; 129,64 hectare vita de vie rod exclusiv terenul Ferma 5-963.676 lei. Si toate pe acestea pe 3 635 992 lei, mai clar 36,355 miliarde de lei vechi. Este vorba despre o adevarata afacere pentru ca s-a cumparat totul pe aproape nimic, pentru ca oricine poate evalua aceste bunuri, chiar daca nu este specialist, si toate numai de SC Murfatlar Romania. Este foarte posibil ca aceeasi firma sa participe si la licitatiile care s-au amanat si sa preia toata statiunea.

One thought on “Bun e vinul de Murfatlar Afacerea “statiuni de cercetare”

Comments are closed.