Voronin se rasteste la Rusia, din cauza vinului

voroninPresedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat de curand ca serviciul sanitar rus ”Rospotrebnadzor” nu mai are acces pe teritoriul republicii, daca nu li se permite tuturor producatorilor moldoveni sa comercializeze vin pe piata ruseasca.”Moldova nu este o colonie si nu va permite inspectii in propriile intreprinderi; exista reguli internationale in ce priveste comertul exterior. Tara noastra este membra a Organizatiei Mondiale a Comertului, din care Rusia doreste sa faca parte”. Voronin a adaugat apoi pe un ton polemic ca ”Rospotrebnadzor” nu se hazardeaza sa se duca in Franta sau in Italia pentru a controla calitatea vinurilor lor, si a conchis spunand ca „ori li se va permite tuturor vinurilor moldovenesti sa fie comercializate in Rusia, ori nimanui”.
Declaratii asemanatoare a facut si Valeriu Mironescu, agentiei agro-alimentare ”Moldova Vin”. Acesta din urma a afirmat intr-o conferinta de presa ca, „din punct de vedere tehnic”, firma de control mai sus amintita nu si-a indeplinit sarcina, si anume aceea de a debloca embargoul. „Avem relatii comerciale cu aproximativ 54 de tari”, a spus el, „si de la nici una nu am primit obiectii in legatura cu calitatea vinurilor noastre”.
In perioada 8-13 august, reprezentanti ai ”Rospotrebnadzor” au efectuat controale la 24 din cele 173 de intreprinderi viniviticole moldovenesti. Rezultatele acestor controale nu au fost inca date publicitatii. Pana la ora actuala, exista sapte intreprinderi in Republica Moldova care au primit unda verde din partea serviciilor sanitare ruse, si, totusi, nu au inceput inca sa exporte. Expertii rusi au declarat ca au planificate noi inspectii, in pofida declaratiilor presedintelui Voronin.
Vinul moldovean ocupa 65% din piata rusa a vinului, acum insa nu mai este cazul, de cand Moscova a impus un embargo; in mod formal, din cauza unor controale sanitare. Peste cateva saptamani, in Republica Moldova va avea loc festivalul anual „Ziua nationala a vinului”, o initiativa care a demarat pentru prima data in 2002. Dar, pentru a doua oara la rand, festivalul va fi umbrit de embargoul dur impus de Federatia rusa asupra vinurilor moldovenesti, noteaza „Osservatorio sui Balcani”, citat de Rompres.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Motivul oficial – pesticidele

Potrivit analistilor, embargoul rus asupra vinurilor moldovenesti este principala cauza a acestui aspect negativ: reducerea comertului cu vinuri a provocat o reducere de 10,6% a exporturilor.
In pofida faptului ca in martie 2006 presedintii celor doua tari au ajuns la un acord privind redeschiderea pietei rusesti, serviciul sanitar rus „Rospotrebnadzor” nu a ridicat inca embargoul comercial. Intr-adevar, o masura de ordin sanitar a blocat la frontiera vinul moldovean si georgian dupa ce responsabilul de atunci a ”Rospotrebnadzor” declarase ca, pentru cultivarea vitei de vie erau utilizate cantitati mari de pesticide.
La randul lor, reprezentantii Ministerului Agriculturii si Industriei agro-alimentare din Republica Moldova sustineau faptul ca acuzatiile erau nefondate si ca materia prima utilizata pentru productia de vin era aproape „ecologica”, intrucat fertilizantii si pesticidele erau in Moldova un adevarat „produs de lux”, de care numai putini puteau beneficia.
Valeriu Mironescu, directorul agentiei agro-alimentare „Moldova Vin” a declarat ca aceasta din urma a facut tot posibilul pentru o reluare a comercializarii vinului pe piata din Rusia, fiind dispus sa permita, in mod exceptional, o serie de controale din partea serviciilor sanitare ruse pe filiera productiva a intreprinderilor vitivinicole moldovene.
La ora actuala, exportul de vinuri moldovenesti in republicile ex-sovietice este de cinci ori mai mare decat exportul in tarile Uniunii Europene. Cel mai mare consumator de vinuri moldovene este Ucraina, iar din cadrul tarilor UE, Polonia.

Publicitate