Anghinarea, intre festival si productie (galerie foto)

Anghinarea – „carciofo” pentru fratii nostri de ginta latina apartinatori de Roma – este o planta extrem de iubita in Italia. Logic, daca ne gandim ca 54 % din productia mondiala provine din aceasta tara. Folosita in principal in gastronomie, preponderent in zona sudica a „Cizmei”, anghinarea este ingredient si in industria farmaceutica, gratie proprietatilor sale de protectie si control a functiilor ficatului. In Romania, anghinarea nu este chiar atat de cunoscuta. Folosita destul de rar in gastronomie, planta avea o oarecare notorietate, datorata infuziei (ceai de anghinare), cu rol diuretic si digestiv. Chiar si in aceste conditii, de miercuri, 23 februarie 2011, anghinarea are un festival si in tara noastra. Prima editie s-a desfasurat la restaurantul SELF, localizat in strada Buzesti nr. 71, iar participantii au avut posibilitatea sa savureze cateva preparate in care carciofo a fost ingredientul principal. Bucatari adusi special din Sicilia au pregatit diferite specialitati, printre care anghinare umplute, anghinare cu muguri de pin si salata de anghinare.

Publicitate
Telna

Brand romanesc, produse siciliene

Evenimentul de la SELF fost unul international, pentru ca festivalul a fost patronat de o delegatie venita din oraselul sicilian Niscemi, supranumit Capitala anghinarei violete. Poate si pentru ca zona asigura peste 12 % din productia mondiala de anghinare. Condusa de primarul Giovanni Di Martino, delegatia siciliana se afla in Romania pentru a promova produsele zonei si a semna contracte cu partenerii interesati de anghinare, rosii cherry, vinete, dovlecei, produse lactate, preparate din carne, dar si vinuri din zona sudica a Siciliei. Primul interesat, SC Andany Trading SRL, firma componenta a grupului din care mai fac parte Blue Air, Romstrade sau Direct Aero Sevices, va comercializa produsele din Niscemi sub brandul „La Mosie”, in cateva din retelele de supermarketuri din Romania, printre care Real, Kaufland si Mega Image.

Anghinare „made in Romania”

Marea surpriza este alta. Pentru ca in lunile de vara caldura impiedica cultivarea anghinarei in Sicilia, Andany ar putea deveni o solutie pentru ca producatorii din Niscemi sa poata onora comenzile mari din acea perioada. Astfel, se ia in calcul cultivarea anghinarei la ferma din Adunatii Copaceni. Cu rasaduri si specialisti din Italia, cu forta de munca si pamant din Romania. Productia ar urma sa fie livrata integral partenerilor din Sicilia, care vor acoperi astfel cererea de anghinare, atat pe plan local, cat si pentru export. Momentan, afacerea este in stadiul de proiect. Insa atat specialistii italieni, cat si cei romani sunt de parere ca solul si clima ar permite obtinerea unor recolte foarte bune, astfel ca e foarte posibil ca din anul 2012 Romania sa apara pe harta marilor producatori de anghinare.

Publicitate
IPPU