Anul rosé-ului

rose-4La degustarea precedenta de vinuri rosé realizata de editorii Vinul.Ro acum mai bine de un an, semnalam faptul ca acest tip de vinificare incepe sa se bucure de o atentie deosebita din partea producatorilor. Aceasta tendinta continua si anul acesta, iar rosé-ul incepe sa fie o culoare cu mare priza la public.

Publicitate
Excursii

Dintre cele 21 de vinuri rosé analizate de noi luna aceasta, nu mai putin de 13 au primit punctaje peste medie, depasind pragul de 70 de puncte, aceasta degustare inscriindu-se printre cele mai bune realizate de editorii Vinul.Ro. Trei dintre rosé-uri au depasit chiar pragul de 80 de puncte, al vinurilor de recomandat, lucru destul de greu de realizat pentru multe vinuri rosii. Vinurile au fost cumparate din supermarketuri si hypermarketuri, cu preturi cuprinse intre 9,51 si 44 de lei.

rose2Pe primul loc in topul preferintelor noastre s-a aflat Faurar, Rosé de Ceptura 2009, un vin cu note ispititoare de banane, pere si cirese, care s-a deta sat in aceasta ierarhie prin echilibru deosebit si eleganta. Acesta a fost urmat in top – la doar un punct diferenta! – de Terra Romana Rosé 2009 (paleta aromatica interesanta si rafinata) si Juliette, Romanian Wine- Cellars 2009 (amprenta aromatica foarte asemanatoare cu Faurar). Aproape de pragul celor 80 de puncte s-au situat si vinurile Prince Stirbey 2009 si Prince Stirbey Rosé 2008 (79, respectiv 78 de puncte) care au fost apreciate pentru structura deosebit de buna – sustinuta, in cazul recoltei 2009, de o aciditate interesanta – si pentru aromele incantatoare. Apreciate peste pragul de 70 puncte, categoria „vin peste medie, dar atentie la pret”, au fost si vinurile Maiastru Rose 2008, Domeniul Coroanei Segarcea 2009, Castel Starmina Roze 2009, Burgund Rose Schwaben Wein, Frunza Rosé 2009, V-Legends of Transylvania Merlot Rosé 2009 si 3 Hectare Cabernet Sauvignon Rosé 2008. Un premiu pentru popularitate ar trebui sa-l primeasca Burgund Rose Schwaben Wein, un vin care merita apreciat pentru corectitudinea de care da dovada, pentru linia simpla si constanta. Restul probelor degustate s-au situat sub limita de jos a categoriei „vinuri peste medie, dar atentie la pret”. Aceste vinuri au fost depunctate pentru unele note dezechilibrante, pentru arome imbatranite si oxidate, dar si pentru lipsa unui echilibru intre componentele gustative. Din pacate, am descoperit in aceasta degustare si un vin care nu prea pare sa aiba vreo legatura aromatica cu vinul, semanand mai mult a ceai dulce de flori de tei.

Publicitate
IPPU

LEGENDA
Sub 50 de puncte
– nu il recomandam in niciun caz
Intre 50 si 59,9 puncte – parerea noastra este sa nu-l bei
Intre 60 si 69,9 puncte – de baut doar daca esti nevoit
Intre 70 si 79,9 puncte – vin de calitate peste medie, dar mare atentie la pret
Intre 80 si 87,9 puncte – vin pe care poti sa-l recomanzi si altora
Intre 88 si 91,9 puncte – vin remarcabil
Intre 92 si 97 de puncte – vin exceptional
Intre 97 si 100 de puncte – vin pe care il intalnesti rareori in viata

faurar-rose-de-ceptura-_mg_9332FAURAR, ROSE DE CEPTURA 2009
DOC Dealu Mare, Merlot, Cabernet Sauvignon
14,4% vol. alc., sec
Producator: Unicom Production
Nota de banana care se exprima atat in miros, cat si in gust, ii confera acestui vin o eleganta si o prospetime aparte. Atacul aduce senzatii dulci de para si cirese. Un echilibru foarte bun intre aciditatea ridicata, de grapefruit, si alcoolul bine integrat. Finis intens, cald si elegant, cu multe note de fruct.
Pret: 25 de lei
83 de puncte

serve-terra-romana-rose_mg_9195TERRA ROMANA ROSE 2009
IG Dealurile Munteniei
13,5% vol. alc., sec
Producator: SERVE
Cu toate ca aciditatea sa este moderata, acest rose impresioneaza prin rafinamentul paletei aromatice interesante, etaland tonuri expresive de drojdii, visine si ananas. Finalul se desfasoara rafinat, intr-o usoara astringenta de samburi de mar, moderata de nuante de fructe de padure.
Pret: 44 de lei
82 de puncte

juliette-rose_mg_9227JULIETTE, ROMANIAN WINECELLARS 2009
DOC Dealu Mare, Merlot, Cabernet Sauvignon
14,1% vol. alc., sec
Producator: Unicom Production
Culoare rosé de foaie de ceapa. Aromele sale amintesc de cele de banane si grapefruit. Aciditate moderata, dar foarte bine integrata. Un rosé elegant si placut, care seamana foarte bine cu Rosé de Ceptura.
Pret: 34,5 lei
82 de puncte

prince-stirbey-rose-2009-sec_mg_92191PRINCE STIRBEY Rose 2009
IG Dealurile Olteniei
13,5% vol. alc., sec
Producator: Agricola Stirbey
Bine structurat si sustinut de o aciditate buna, acest rosé etaleaza un nas elegant de miez de paine si cirese albe. Gustul este elegant, proaspat, cu unele tonuri surprinzatoare de mieji de seminte de floarea soarelui. Culoare apropiata de cea a foii de ceapa.
Pret: 35 de lei
79 de puncte

prince-stirbey-rose-sec-2008_mg_9209PRINCE STIRBEY ROSE 2008
IG Dealurile Olteniei
13% vol. alc., sec
Producator: Agricola Stirbey
Nasul arunca un amestec de tonuri de drojdii, alune si grapefruit. Cu toate ca are o usoara deficienta la capitolul prospetime, gustul este placut, elegant, cu o buna structura. Finalul este usor prafos.
Pret: 35 de lei
78 de puncte

maiastru-rose_mg_9284MAIASTRU ROSE 2008
IG Colinele Dobrogei
13% vol. alc., sec
Producator: Carl Reh Winery
Culoare rosé-coral, cu sclipiri portocalii. In nas se etaleaza arome dulci de visine, cirese si coacaze rosii, cu atingeri de drojdii. Atacul aduce niste senzatii dulci (coacaze), dar si o nuanta catifelata de nuca. Alcoolul este bine integrat si aciditatea moderata.
Pret: 14,46 lei
77 de puncte

domeniul-coroanei-segarcea-roze-sec-2009_mg_9214DOMENIUL COROANEI SEGARCEA 2009
DOC-CMD Segarcea, Pinot Noir
12,5% vol. alc.
Producator: Domeniul Coroanei Segarcea
Arome placute, expresive, de fan uscat si corcoduse, si gust intens, usor mineralsarat, cu o aciditate foarte intensa, de caise verzi, care isi spune cuvantul mai ales in ultima parte a gustului.
Pret: 18,6 lei
75 de puncte

castel-starmina-roze-vinarte_mg_9244CASTEL STARMINA ROZE 2009
DOC-CMD Vanju Mare – Starmina
12,5% vol. alc., demisec
Producator: Vinarte
Arome placute de drojdii si cirese dulci, cu un plus de mineralitate, caracteristica ce se face simtita si in gustul moderat, subtirel. Un vin foarte versatil, cu un final de fructe rosii si carcei de vita de vie.
Pret: 18,2 lei
73 de puncte

v-legend-of-transylvania-merlot-rose_mg_9271BURGUND ROSÉ SCHWABEN WEIN
IG Viile Timisului
13% vol. alc.
Producator: Cramele Recas
Cu toate ca este unul dintre cele ma ieftine vinuri din degustare, acest rosé merita apreciat pentru corectitudinea de care da dovada, pentru linia simpla si constanta. Un vin cu arome dulci de visine, trandafiri si nuca, cu unele nuante de miez de paine, bine echilibrate de aciditate. Popular si super-comercial.
Pret: 10,1 lei
73 de puncte

frunza-rose_mg_9197FRUNZA ROSE 2009
13,5% vol. alc., sec
Producator: Cramele Recas
Un vin racoritor cu o culoare intensa, rosé-coral si arome de visine si capsune. Gustul are un atac cu senzatii dulci, dar apoi evolueaza dominat de o aciditate verde, de carcei de vita de vie. Postgust proaspat, usor astringent.
Pret: 10,89 lei
72 de puncte

v-legend-of-transylvania-merlot-rose_mg_9271V-LEGENDS OF TRANSYLVANIA MERLOT ROSE 2009
IG Viile Timisului
13,5% vol. alc., demisec
Producator: Cramele Recas
O paleta aromatica caracterizata de drojdii, citrice, grapefruit si visine si o culoare rosé-coral, mai inchis. Atacul este dominat de senzatii dulci, dar pe final, cu toate ca este proaspat, aduce si o astringenta prafoasa si note grase de alune.
Pret: 14,15 lei
72 de puncte

trei-hectare-cabernet-sauvignon-roze_mg_92913 HECTARE CABERNET SAUVIGNON ROSE 2008
DOC-CMD Murfatlar
12,5% vol. alc., sec
Producator: Murfatlar Romania
Un rosé cu o culoare intensa, de foaie de ceapa si arome mai putin intense. Proba degustata pare sa fi suferit din cauza conditiilor de pastrare. Gustul este moderat, iar pe final arata niste senzatii dulci, de cirese.
Pret: 24 de lei
70 de puncte

pinot-noir-rose-vin-rose-demidulce-cramele-halewood_mg_9205PINOT NOIR ROSE HALEWOOD 2009
IG Dealurile Munteniei
12,5% vol. alc., demidulce
Producator: Cramele Halewood
Aromele sale sunt usor inchise, amintind de cafea, magiun de prune si zahar ars. Gustul este usor greoi, fara perspective si fara o linie aromatica sustinuta.
Pret: 9,6 lei
68 de puncte

beciul-domnesc-rose-2007-cotesti-vincon_mg_9308BECIUL DOMNESC ROSE 2007
DOC-CMD Cotesti
12,5% vol. alc., sec
Producator: Vincon Vrancea
Culoare de foaie de ceapa spre coniac. Aromele sale sunt imbatranite, usor oxidate, amintind de ierburi uscate, petale de trandafiri, mere si flori de tei. Cu toate acestea pare un vin popular, pe gustul multor consumatori. Final scurt si acrisor.
Pret: 14,27 lei
67 de puncte

roze-romanian-winecellars-collection_mg_9232ROZE ROMANIAN WINECELLARS 2008
Merlot, Cabernet Sauvignon
DOC-CMD Dealu Mare
Producator: Domeniile Viticole Tohani
Arome reductive si note imbatranite, de fructe fermentate. Gustul dulce, gretos, nu este echilibrat in niciun fel de aciditatea scazuta.
Pret: 9,5 lei
67 de puncte

rai-de-murfatlar-vin-dulce-roze-2008_mg_9221RAI DE MURFATLAR 2008
DOC-CT Murfatlar
11,5% vol. alc., dulce
Producator: Murfatlar Romania
Un rosé dulce, cu arome usor imbatranite, oxidative. Gustul dulce aminteste de cel al gemului de gutui, nota prezenta si in postgust. Nu are prospetime aproape deloc.
Pret: 13 lei
66 de puncte

conu-alecu-murfatlar-demisec-merlot-rose_mg_9322CONU’ ALECU MERLOT ROSE 2007
DOC-CMD Murfatlar
12% vol. alc., demisec
Producator: Murfatlar Romania
Culoare coniac si arome fade, imbatranite si inexpresive, de vin oxidat. Gustul tern, are niste nuante de nuci si miere, iar finalul este dulceag si neutral.
Pret: 14,6 lei
66 de puncte

levant-rose-sec-2007-vincon_mg_9276LEVANT ROSE 2007
DOC-CMD Cotesti, sec
Producator: Vincon Vrancea
Trecerea timpului i-a transformat culoarea intr-una asemanatoare vinarsului, iar aromele au capatat niste tente de hidrocarburi si mere batute. Gustul este inexpresiv, sarat si dezechilibrat, amintind de apa de trandafiri.
Pret: 13,44 lei
65 de puncte

conu-alecu-murfatlar-demisec-merlot-roze_mg_9189CONU’ ALECU MERLOT ROSE 2006
DOC-CMD Murfatlar
12% vol. alc., demisec
Producator: Murfatlar Romania
Aromele sale oxidate amintesc de cele ale merelor batute si de zaharul ars. Gustul este inexpresiv, scurt si subtire. Senzatiile dulci nu reusesc sa acopere defectele.
Pret: 14,27 lei
65 de puncte

varatic-romanian-winecellars-collection_mg_9316VARATEC, ROMANIAN WINECELLARS 2008
Merlot
12,5% vol. alc., sec
Producator: Vincon Vrancea
Arome usor oxidate, ce trimit catre miere si flori de tei. Gustul este subtire, fara aciditate si fara personalitate, cu un final astringent, cu tonuri de visine amarui.
Pret: 11,89 lei
64 de puncte

sange-de-taur-rose_mg_9240SANGE DE TAUR ROSE
Vin de masa
dulce
Producator: Domeniile Viticole Tohani
Aromele sale nu au nimic in comun cu cele ale vinului, apropiindu-se mai mult de un ceai de flori de tei cu mult zahar. Gustul este usor efervescent, foarte dulce, cu un final amarui.
Pret: 9,27 lei
57 de puncte

2 thoughts on “Anul rosé-ului

  1. Nu inteleg de ce rose-urile de la Rotenberg si DaVino nu sunt prezente, avand in vedere faptul ca aveti rose-uri mult mai slabe expuse.

  2. @Aurash

    Raspunsrile (pentru ca sunt 2) la intrebarea ta sunt foarte simple.\

    1. Juliette si Faurar sunt de la Davino (Unicom Production)
    2. Asa cum este precizat in text (Vinurile au fost cumparate din supermarketuri si hypermarketuri)

    Numai bine!

Comments are closed.