Argentina via Halewood

Intrunirea clubului Byzantium de saptamana trecuta a marcat lansarea oficiala a vinurilor Trapiche, importate de Halewood, ultima etapa (de pana acum) a invaziei de vinuri din Lumea Noua.

Publicitate
Excursii

Trapiche este cel mai mare exportator de vinuri din Argentina, tara care a ajuns in mai putin de trei decenii responsabila pentru 5% din productia mondiala si 2% din exporturile globale de vin.

Gamele ce vor fi disponibile pentru consumatorii din Romania sunt calculate astfel incat sa acopere toate segmentele de pret si calitate:

Publicitate

– Astica („floare”, in incasa) – vinuri proaspete, fructoase, pentru consum imediat;

– Varietals – vinuri in care scopul declarat este de a „demonstra” tipicitatea de soi;

– Oak Cask – maturate sau fermentate in butoaie de stejar;

– Medalla – o selectie din cele mai bune Cabernet Sauvignon-uri, este de altfel singurul vin argentinian care a castigat aurul la International Wine and Spirit Competition (in 2003);

– Malbec Single Vineyards – in fiecare an, Trapiche alege cele mai bune trei Malbec-uri din cele 7 locatii pe care le administreaza;

– deja cunoscutul Iscay – un adevarat vin de autor, rezervat cunoscatorilor, in care se cupajeaza Malbec si Merlot.

Cateva aprecieri asupra vinurile prezentate:

– Sauvignon Blanc 2006 – Un buchet exagerat de puternic, aproape greu de acceptat, cu o culoare superba, auriu cu inflexiuni verzui. Aciditate bine echilibrata, postgust scurt spre mediu, cu final de strugure verde si iarba cruda.

– Chardonnay 2006 – nas destul de slab, dar placut, creste usor in expresivitate pe masura ce se desface (insa nu foarte mult), expresiv pentru un vin atat de tanar. Este un vin de cursa lunga, luminos si foarte curat.

– Cabernet Sauvignon 2006 – un Cabernet absolut tipic, gras, cu nuante lemnoase, destul de putin condimentat, pare mai matur decat este de fapt.

– Malbec 2005 Oak Cask – intunecat, gras, plin, cu nuante ascutite de tabac, plin de arome de zmerura si fragi care il fac sa se aseze frumos pe limba.

– Malbec 2004 Viña Vittorio Coletto – incontestabil, vinul serii. Absolut seducator, fata de Oak Cask este completat cu un supliment de vanilie si ciocolata care il fac un vin „total”, capabil sa satisfaca orice pretentie a unui amator de vinuri rosii seci. Cel mai bine de gustat este in comparatie cu celelalte doua Malbec-uri din seria „Single Vineyards”, Pedro Gonsales si Carlos Gui Berra, pentru a sesiza felul in care diferenta de altitudine a podgoriilor schimba gustul strugurilor (podgoriile detinute de Trapiche variaza intre 300 si 2100 de metri altitudine).

– Cabernet Sauvignon Oak Cask 2005 – desi este maturat in stejar iar lemnul se simte de parca tocmai ar fi fost scos din butoi, este un vin destul de usor si prietenos, specific. Probabil ar mai avea nevoie de 2-3 luni de asezat in sticla sau macar sa fie bine aerisit inainte de servire.