Argint pentru vin, aur pentru pasiune

În Beltiug, vinul e tradiţie şi cultură. Şi, totodată, e cea mai mare aglomerare de crame pe metru pătrat. Bine, nu vă gândiţi acum la unităţi moderne, cu dotare tehnică ultimul strigăt, pentru că e greu să aduci aşa ceva într-un beci care rar depăşeşte 100 de metri pătraţi. Dar lipsa dotării e compensată prin pasiune, iar multe dintre vinurile zonei nu se fac de ruşine.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Un exemplu îl reprezintă vinurile Kreutzbill. Vinuri realizate de Geza Leiher, considerat pe bună dreptate unul dintre pilonii viticulturii sătmărene. Nu pentru că ar face cele mai reuşite vinuri, ci pentru că a fost sufletul afirmării personalităţii vinului din Dealurile Sătmarului. De fapt, a fost cel mai aprig militant pentru ruperea de zona Crişana, afirmând, pe bună dreptate, că există nişte munţi între cele două regiuni şi că, de la climă şi soluri , până la stilul de vinificare, totul este diferit.

Pe Geza Leiher l-am cunoscut acum doi ani, când, printr-un concurs extrem de favorabil de împrejurări, am ajuns să gust şi să-mi dau cu părerea despre vinurile Sătmarului. M-a cucerit cu sinceritatea şi modestia, dar şi cu un Sauvignon Blanc, e drept, demisec, pe care, dacă-mi aduc bine aminte, l-am  recompensat cu o medalie de argint. În schimb, pentru pasiunea pe care o are pentru vin, Geza Leiher merită o medalie de aur!

Publicitate
Caloian

Crama Kreuzbill
Loc. Beltiug, nr. 383/piv, jud. Satu Mare
Numele firmei: Geza Leiher – Persoană fizică
Branduri: KREUZBILL, vinuri cu IG „Dealurile Sătmarului“, de vânzare doar din cramă şi online, prin vinoland.ro
Suprafata de viţă de vie în exploatare: 3 Ha.
Soluri: argiloase
Altitudine: 153m
Orientarea rândurilor: sud-vest
Formă de tăiere: Guyot
Soiuri în plantaţie: albe -Riesling de Rin, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer; roșii – Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Portugieser
Capacitate crama: pâna la 200 hl
Winemaker: Geza Leiher
Degustări: Da – se primesc şi grupuri, fără posibilitate de cazare
Contact: Geza Leiher, tel: 0722.332.088, e-mail: leiher.geza@yahoo.com