Ariana Negru: „Vinul te obligă să evoluezi”

Publicitate
Vinarte

Acum două luni, în materialul despre Petro Vaselo, v-am povestit pe scurt cum a ajuns Ariana Negru în vin. Şi cum credea ea, în facultate fiind, că nu va avea nicio legătură cu via şi vinul. Acum se trezeşte şi adoarme cu gândul la vin. Şi la vie, la struguri, la baricuri, la contracte, la prezentări, la evenimente. E o luptătoare, s-ar adapta la multe, dar acum nu concepe că ar putea trăi fără această lume pe care a ajuns să o iubească… (Horia Hasnaş)

Ariana, ştiu că par redundant, dar fă abstracţie că am vorbit acum două luni şi spune-mi: De ce vinul?

Publicitate

– În primul rând, pentru că într-acolo m-a dus soarta… Apoi pentru că e ştiinţă, artă şi pasiune în acelasi timp. Pentru că în toţi anii aceştia nu am ajuns la o rutină obositoare şi pentru că mă trezesc dimineaţa entuziasmată că merg la serviciu. Pentru că iubesc vinul şi tot ceea ce implică…

Ai 9 ani de experienţă, ţi-ai format o părere despre domeniu. Ce îţi place la el?

– Faptul că te obligă să creşti, să te dezvolţi şi că niciodată nu ai suficientă experienţă, pentru ca fiecare an are specificitatea lui… Aşa cum şi fiecare piaţă are dinamică proprie.

Şi ce ţi se pare mai puţin plăcut?

– Încerc să nu mă focusez pe aspectele negative, plus că nu cred că sunt în măsură să punctez erorile altora. Dar toţi trebuie să realizăm că schimbarea în lumea vinului o facem împreună, modificând fiecare dintre noi abordarea proprie, având strategii pe termen lung, constanţă şi perseverenţă.

Spune-mi de ce ar trebui să beau vinurile de la Petro Vaselo? Tu de ce le-ai recomanda, care sunt atuurile lor?

– Ca să-ţi răspund strict la prima întrebare, pentru că spun eu! J…De ce aş recomanda vinurile noastre? Deoarece cred în ele, le cunosc de când erau struguri, ştiu cum au crescut, cum au evoluat, ce educaţie au primit, dacă mi-e permis să zic aşa. Iar la atuuri aş puncta doar sinceritatea, agricultura organică şi un focus maxim pe calitate.

Să ne imaginăm că vinurile de la Petro Vaselo s-au epuizat… Ce alte cinci vinuri româneşti le-ai recomanda oamenilor?

– Le-aş recomanda mai multe, nu doar cinci. Dar ca să acopăr mai multe preferinţe, aş merge pe următoarele: Orange Wine Bauer, Sauvignon Blanc Corcova, Negru de Drăgăşani Ştirbey, Flamboyant Davino şi Titan Liliac.

Şi ca să rămânem la cifra 5, recomandă-ne, te rog, tot atâtea restaurante în care asocierile vin-mâncare îţi pot oferi experienţe deosebite.

– Ştiu că o să pară ciudat, dar în zona mea de acţiune intră şi Italia, aşa că o să încep prin a recomanda două restaurante de acolo. Primul este Enotecca Pinchiori, din Florenţa, celălalt, Boccon del vino, din Torino. În ţară aş merge oricând la Casa Antinori, în Timişoara, la Da Vinci, în Cluj şi la Graf, în Oradea.

Ariana Voichiţa Negru, 35 de ani

Director Executiv, SC. Vigna SRL (Petro Vaselo) – Recaş, Banat

Experienţa în domeniul vinului: 9 ani

Traseu profesional: de formaţie arhitect peisagist, Ariana n-a aşteptat să termine facultatea – USAMV Timişoara – pentru a-şi dovedi competenţele în marketing şi management. S-a implicat în afacerea familiei, dar şi în campanii de marketing pentru Unilever, Philip Morris, Beiersdorf, Balantines sau J&B. După absolvirea facultăţii a fost o perioadă în slujba primăriei, până în 2007. Când a apărut vinul. De atunci se ocupă de toată crama Petro Vaselo. Ar face şi vinul, dar Marco se ţine cu dinţii de tancuri… A accesat fonduri europene pentru cramă şi plantaţii, a finalizat crama, a făcut branding, a creat reţeaua comercială internă, dar şi capete de pod peste hotare. Şi a făcut şi un masterat în tehnici de vinificare, la Cluj. Şi ceva practică într-o cramă italiană…

Contacte: tel: 0256 307048; e-mail –  sales@petrovaselo.com ; website: www.petrovaselo.com

Adresa cramă: Sat Petrovaselo, Nr. 230, Jud Timis