Una dintre cele mai spectaculoase degustari ale lunii februarie a fost gazduita de magazinul Comtesse du Barry, unde proprietarul Vignobles Lesgourges, asistat de chef Sebastien Gravé (bucatar cu o stea Michelin), a prezentat o „verticala” de armagnac-uri cu o vechime variind de la clasicul XO (amestec de distilate între 12 si 20 de ani), trecând prin câteva milessime si coborând apoi pâna în primul an al veacului trecut, cu o bijuterie de distilat din 1900.
RADU RIZEA
Seara, dedicata exclusiv clientilor de top ai Le Manoir (compania care opereaza magazinele Comtesse du Barry), a debutat cu doua vinuri de exceptie: Moulin des Dames (AOC Bergerac sec, ajuns pe masa prin bunavointa gazdelor) si un exceptional Château Peyros, cu 95% Tannat, produs aproape de granita sud-vestica a Frantei, în regiunea Madiran, la poalele Pirineilor.
Exceptional nu doar pentru ca Tannat-ul este un strugure des folosit doar pentru condimentarea asamblajelor, deci rar gasit într-o forma atât de pura, dar cel în cauza provine si dintr-o regiune extrem de nefertila, cu teren bolovanos, fapt care îi accentueaza senzatiile nisipoase, aproape brutale. Este, în schimb, un vin care îi caracterizeaza pe gasconi: pot parea brutali la prima vedere, dar se dovedesc rapid a fi oameni calzi si plini de viata. Întreaga regiune, de altfel, este renumita pentru a sa „douceur de vie”, fiind „casa” foie gras-ului si a armagnac-ului.
VEDETE DE LA JUMATATEA SECOLULUI
Vedetele serii au fost, însa, armagnac-urile Château de Laubade, provenite de pe cele 105 hectare de „boulbènes” (zone cu un amestec elastic de argila si nisip) si de nisipuri cafenii ale domeniului, unde cresc sortimentele esentiale pentru armagnac: 40% d’Ugni Blanc, 30% Baco, 15% Colombard si Folle Blanche.
Laubade detine cel mai mare depozit de armagnac din Franta, format în primul rând de cele 2800 de butoaie a câte 400 de litri, raspândite în nu mai putin de sapte crame, la care se adauga o adevarata „arhiva de muzeu”, sala „Paradisul” din Dammes Jeanne, unde se afla depozitate distilatele de dinainte de 1930, o referinta inestimabila pentru a putea produce în continuare armagnac-uri de top.
Toate distilatele de la Château de Laubade sunt maturate timp de minimum 6 ani, cu toate ca legislatia nu impune decât 6 luni. Maturarea se face în butoaie de stejar negru de Gascogne, uscat în aer liber, neferit de intemperii, timp de 2-3 ani. În fiecare an sunt produse minim 150 de butoaie a câte 400 de litri. La aceasta ora, Laubade este numele de referinta pentru Armagnac, deseori supranumit „Margaux al armagnac-urilor”, fiind unul dintre distilatele disponibile pe plan international doar în magazine gourmet si restaurante de top.
Alaturi de clasicul XO, Château Laubade produce unul dintre cele mai medaliate distilate de vin, Intemporel Hors D’Age, un amestec din recolte diferite, adeseori aflate la distanta de decenii una de alta. Din seria Intemporel mai fac parte Intemporrel No.3, No.5 si No.7, toate având „Hors d’age”-ul drept „reteta de baza”, la care se adauga si se scad unele componente ale amestecului. La No.7, de exemplu, exista si distilate vechi de un secol, iar la No.5 – armagnac-uri de 50 de ani.
Vedetele sunt însa seriile „de recolta”, fabricate 100% din strugurii culesi în acelasi an. Exista în prezent, la cramele domeniului, 90 de asemenea recolte, cea mai veche fiind cea din 1886, însa pe piata nu sunt disponibile decât 70. Dintre acestea au fost alese, pentru evenimentul Comtesse du Barry, cele din 1977, 1963, 1959 si 1942.
Bonus – una dintre putinele sticle ramase din productia 1900, însa suficient pentru ca orice iubitor de bauturi fine sa realizeze statura impresionanta a acestui producator înca prea putin cunoscut pe piata autohtona.