Arome de Sarbatori – File de porc umplut cu mere, jambon si aroma de scortisoara, in crusta de nuca

Abia ajuns in Bucuresti, noul „chef cuisinier“ de la Thalia, Robert Barkasz, a inventat doua retete speciale si savuroase pentru cititorii Vinul.Ro.

Ingrediente pentru o portie: 180 gr. file porc, un mar, 10 gr. jambon, o lingurita miere de albine, un praf de scortisoara, 30 gr. miez de nuca, un ou, 10 gr. faina, 4-5 frunze de menta, sare, piper.

Ingrediente sos: 50 ml. zeama de sfecla rosie, 30 grame branzeturi maturate (cascaval, Brie, Camembert)

Ingrediente garnitura: 150 gr. cartofi, 50 gr. mazare, 50 gr. unt, sare

Preparare: se bate carnea, se sareaza, se pipereaza si se pune in frigider. Jambonul il taiem in bucati mai mari, il tragem la tigaie, apoi adaugam marul taiat cuburi mari (8 bucati), adaugam scortisoara, sare, piper si lingurita de miere. Tinem la foc mic, 3-4 minute, pana se inmoaie marul. Aceasta compozitie o rulam prin carnea batuta, avand grija sa fie inchisa la capete. Dam ruloul prin ou, faina si prin miezul de nuca macinat. Il tinem in ulei incins la 180 de grade – preferabil in friteuza, important e sa fie acoperit de ulei – pana cand se rumeneste. Pentru sos, incalzim zeama de sfecla rosie, apoi adaugam branza si amestecam pana cand se topeste. Piureul stie toata lumea sa il faca, doar ca mazarea, inainte de a se amesteca, trebuie pasata printr-o strecuratoare.

Recomandarea somelierului Sergiu Nedelea: Un asamblaj care sa contina si Shiraz ar fi perfect, deci Smerenie de la Oprisor ar fi alegerea indicata. Nu ar da gres nici Cuvee Charlotte, de la SERVE, sau un clasic romanesc, care sa contina Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot.