Arome de Sarbatori – File de somon norvegian cu sos de afine si broccoli sote

Gigel Ciutacu, chef-ul restaurantului Rosettya, propune doua preparate prietenoase cu digestia.

Publicitate
Vinarte

Ingrediente pentru sos: ceapa, ardei gras, telina, morcov, supa de peste, foi de dafin, un praf de scortisoara, fond demi-glacee, vin rosu, ciocolata menaj, afine, sare si piper.

Preparare: toate legumele se taie julien sau brunoise, apoi se trag un minut in ulei de masline. Se toarna o ceasca de vin rosu si se fierbe pana cand vinul scade la jumatate. Se adauga supa de peste, fondul demi-glace, praful de scortisoara, afinele, ciocolata(fulgi sau bucatele mici), sare si piper dupa gust. Se continua fierbere 10 minute, apoi toata compozitia se da la blender, apoi se strecoara. Somonul se aseaza intr-o tava cu ulei de masline, se asezoneaza cu sare si piper, apoi se baga in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 10 minute. Se scoate, se adauga sosul si broccoli, care, dupa ce a fost spalat si fiert la abur cinci minute, se spala in apa rece si se soteaza un minut intr-o tigaie in care se pune o lingurita de unt, se calesc timp de un minut doi catei de usturoi taiati julien, apoi se sting compozitia cu putin suc de lamaie.

Publicitate

Recomandarea somelierului Sergiu Nedelea: Solo Quinta de la Recas este alegerea perfecta. 2010, daca la sos am folosit Feteasca Neagra, 2011, daca am pus Syrah. Merge foarte bine si Rose-ul Terra Romana de la SERVE, dar puteti incerca si Pinot Noir Anima.